Btw-verlaging goed nieuws voor kandidaat-bouwers

Btw-verlaging goed nieuws voor kandidaat-bouwers
3 December 2020 -

Btw-verlaging goed nieuws voor kandidaat-bouwers. Maatregel vooral voordelig voor wie nu met zijn bouwproject start. Niet alleen door de aankondiging van allerlei vaccins, gloort er in 2021 weer hoop voor talloze gezinnen. De traditionele nieuwjaarsbrief wordt immers ook beloond met een regeling die het mogelijk maakt om in het hele land gebouwen af te breken en herop te bouwen aan het verlaagde Btw-tarief van 6 procent. Stefan Hallez van Woningen Blavier juicht dat toe. Maar hij waarschuwt tegelijk ook: “Wie optimaal wil profiteren van dit fiscale steuntje, kan best niet bij de pakken blijven zitten.”

“Corona heeft een grote impact op de centen die mensen te besteden hebben en anderzijds ook op de woonvoorkeuren. De vraag naar een huis met tuin, naar een woning met bureauruimte,
is gestegen. Deze Btw-verlaging is misschien net die stimulans die noodzakelijk was om dergelijke woondroom te realiseren. Afbraakprojecten vertegenwoordigen circa 15% van alle projecten die we momenteel uitvoeren, daarom ijveren wij al vele jaren voor deze maatregel.

Het is een win-winsituatie. In de eerste plaats is het voor de consument een grote besparing op hun budget. Bovendien zal het een boost geven voor de bouwsector en ook het milieu is hierbij gebaat. Gezond verstand zegt immers dat heel wat oudere bestaande woningen, vaak nog zonder isolatie, nog heel moeilijk energie-efficiënt te maken zijn. In plaats van te renoveren, dringt de sloop en heropbouw van een nieuwbouw zich op als optimalere optie. ”

Onmiddellijk in actie schieten

“Hoewel de regelgeving nog niet helemaal klaar is, zijn de grote lijnen wel bekend. De functie van het afgebroken gebouw is niet belangrijk. Het mag een huis zijn, maar ook een loods of een handelspand. Zolang de nieuwbouw maar een woning is die op hetzelfde perceel wordt gebouwd. De toegelaten bewoonbare oppervlakte daarvan mag maximaal 200 m²
bedragen. Het voordeel wordt voorbehouden voor de enige en eigen woning. En je moet er je domicilie in vestigen en minstens 5 jaar blijven wonen.

Het is allemaal een flinke stap vooruit. Al hadden we uiteraard liever een permanente regeling gezien. Want door de beperkte looptijd van deze maatregel, moet de klant nu snel beslissingen nemen. De Btw-korting geldt slechts voor de facturen die betrekking hebben op prestaties die geleverd worden tussen 01/01/2021 en 31/12/2022. Nieuwbouw is echter een meerjarenproject. Bovenop de bouwtermijn moet je rekening houden met de termijn voor het opmaken van het bouwdossier, het verkrijgen van de (sloop-)vergunning …. Wie pas in de tweede helft van 2021 begint te denken aan zijn bouwdossier, riskeert dus te laat te komen.”

Blavier, specialist in nieuwbouwwoningen op maat

Sinds een kwart eeuw is Woningen Blavier in ons land één van de allergrootste specialisten op het vlak van nieuwbouwwoningen. Al meer dan 6.000 particuliere woondromen werden verwezenlijkt, verspreid over heel het Belgische grondgebied, in alle maten, vormen en budgetten. Sinds 10 jaar staat Louis Amory – tevens voorzitter van de federatie van
de woningbouwers – aan het hoofd van deze onderneming.

Blavier is in de eerste plaats een echte hoofdaannemer, geen projectontwikkelaar. “Wij zijn daarbij voor 100% maatbouwers. Met oog voor kwaliteit en respect voor het budget, bouwen wij een thuis voor onze klanten helemaal op maat van hun wensen. We moedigen daarom ook aan dat klanten al in een zeer vroeg stadium, eventueel zelfs voor de grond wordt aangekocht, vrijblijvend bij ons aankloppen. Dat laat toe om het volledige plaatje te bekijken. Als de vergunning verleend is, ben je meestal al aan
beperkingen gebonden. Vanaf het begin meedenken, laat ons toe om onze adviserende en begeleidende rol optimaal te vervullen, bij alle keuzes die gemaakt moeten worden doorheen het hele bouwtraject.”

Wens je meer informatie over deze maatregel? Of wil je weten wat inbegrepen is in de offertes van Blavier?

Heb je vragen? Onze bouwadviseurs staan voor je klaar, op afspraak, bij jouw of in één van onze kijkwoningen over heel België. Aarzel niet en vraag jouw gratis catalogus aan en ontdek onze inspiratiewoningen alsook ons zeer uitgebreid lastenboek.

Delen