De bouwsector in België zit in de lift

Dat de Belg een baksteen in de maag heeft, is meer dan ooit duidelijk. Volgens een recente studie van de bank Belfius gaan de cijfers van de bouwsector in stijgende lijn sinds het begin van 2016. Een woordje uitleg.

Het belang van de bouwsector

In ons land is de bouwsector een van de sectoren die het meest bijdraagt aan het bruto nationaal product. De sector omvat een veelheid aan beroepen en stelt een heel wat mensen tewerk die zich bezighouden met het ontwerp, de bouw en de inrichting van woningen. Om maar een paar beroepen te noemen: dakdekkers, timmerlieden, metselaars, installateurs van verwarming en sanitair, stukadoors, … Economisch gezien is de bouwsector dan ook een pijler om rekening mee te houden.

2016, een goed jaar voor de bouwsector

Volgens Belfius heeft de toegenomen activiteit in de bouwsector vooral te maken met de investeringen van gezinnen in hun woningen. De bank heeft berekend dat particulieren in de eerste drie maanden van 2016 welgeteld 5,48 miljard euro aan hun woningen spendeerden. Per trimester bekeken is dat het meeste sinds eind 2008, voor de economische crisis zich liet voelen.

Bouwvergunningen: een nuttige indicator

Je kunt het aantal bouwvergunningen beschouwen als een soort barometer voor de bedrijvigheid in de bouwsector. Dit jaar laat die uitschijnen dat de hoogconjunctuur op korte termijn niet zal afzwakken. Tijdens de eerste vier maanden van 2016 werd er voor 22,8 miljard euro aan bouwvergunningen aangevraagd. Meer dan de helft daarvan was voor appartementen. Het aantal renovaties van bouwhuizen is daarentegen afgenomen.

Wil je graag zelf bouwen, maar weet je niet hoe je daaraan moet beginnen? Neem gerust contact op met de experts van Blavier. Zij staan je met plezier te woord.

Delen