De rol van een architect bij een sleutel-op-de-deurwoning

De rol van een architect bij een sleutel-op-de-deurwoning
11 June 2020 -

De rol van een architect bij een sleutel-op-de-deurwoning. Er wordt heel wat verteld over architecten die sleutel-op-de-deurprojecten opvolgen. Maar wat is daar nu precies van aan? En waarop moet je letten om je belangen te vrijwaren?

Belangrijk om te weten is dat een architect steeds de belangen van de bouwheer – de jouwe dus – verdedigt, en dat ongeacht of het om een sleutel-op-de-deurwoning of een eigen ontwerp gaat. Daarom is het belangrijk dat hij volledig onafhankelijk is van de bouwonderneming. Je moet je architect vrij kunnen kiezen, of hij nu al dan niet vertrouwd is met de gebruiken van de sleutel-op-de-deuronderneming. In de eerste plaats moeten de visie en stijl van de architect bij je passen. Ook cruciaal is dat je rechtstreeks in verbinding staat met de architect, en dat je je wensen op het gebied van ruimte, circulatie, architectuur, materialen, enz. regelmatig en grondig met hem kunt bespreken. Dat geldt zelfs wanneer je beslist om gewoon een kijk- of inspiratiewoning uit de catalogus te kopiëren. Dit blijft steeds een optie en is nooit verplicht. Uiteraard moet de architect de bouwheer ook herinneren aan zijn rechten en plichten ten opzichte van de bouwonderneming. Kortom, zelfs als de architect de sleutel-op-de-deuronderneming niet kent of niet gewend is van met dit type van ondernemingen te werken, moet het resultaat hetzelfde zijn: een tevreden klant.

Advies en begeleiding

Het spreekt voor zich dat de architect de realisatie van het voorproject vanop de eerste rij volgt. Een goede architect zal je ook advies geven op basis van je wensen, smaken en leefgewoonten. Heb je een nauwkeurig idee van wat je wenst en heb je al een schets van het project? Dan zal hij deze aanpassen aan de technische vereisten, zal hij je enkele nuttig tips influisteren en zal hij steeds een meerwaarde vormen voor je project. Daarnaast vraagt hij de stedenbouwkundige vergunning aan, verzekert hij de opvolging en neemt hij alle administratieve beslommeringen voor zijn rekening.

Totale onafhankelijkheid bij Woningen Blavier

“Woningen Blavier heeft geen enkele contractuele relatie of samenwerkingsovereenkomst met de architecten met wie we samenwerken. Natuurlijk hebben bepaalde architecten al meerdere projecten met ons gerealiseerd. Dat heeft als voordeel dat ze ons lastenboek kennen,” legt Woningen Blavier uit. “We kunnen onze klanten uiteraard helpen bij de keuze van een architect maar ze zijn ook van harte welkom met hun eigen architect en plannen.”

Wens je meer informatie? Of wil je weten wat inbegrepen is in de offertes van Blavier?

Heb je vragen? Onze bouwadviseurs staan voor je klaar, op afspraak, bij jouw of in één van onze kijkwoningen over heel België. Aarzel niet en vraag jouw gratis catalogus aan en ontdek onze inspiratiewoningen alsook ons zeer uitgebreid lastenboek.

 

Delen