Driedubbel glas? Hoe ver moet je gaan in de isolatie van je ramen?

11 August 2016 -

We weten allemaal dat deuren en vensters de minst geïsoleerde delen van een woning zijn. Hoewel dubbel glas vandaag de norm is geworden, blijft het moeilijk om daarmee alle energieverliezen tegen te gaan. Ontdek daarom driedubbel glas en wat het kan betekenen voor de isolatie van je woning.

In den beginne …

Vroeger waren huizen uitgerust met slecht geïsoleerd enkel glas. Logischerwijze ging er dan ook heel wat warmte verloren. Tegenwoordig wordt er bij nieuwbouw altijd dubbel glas gebruikt. Dat maakt het mogelijk om de verliezen te verminderen met veertig procent.

De voordelen van driedubbel glas

Deze tabel, met cijfers afkomstig van www.energiegids.be, toont de U-waarde en de binnentemperatuur aan het glas bij een buitentemperatuur van -10 °C en een binnentemperatuur van 20 °C:

U-waarde

Binnentemperatuur van het glas

Enkel glas

5,8

-1,8 °C

Dubbel glas

2,8

9,5 °C

Superisolerend glas

1,1

15,9 °C

Driedubbel glas

0,6

18 °C

Driedubbel glas is duidelijk een goede investering. Het vermindert de energieverliezen aanzienlijk en dat op een duurzame manier.

Nog een bijkomend voordeel: driedubbel glas isoleert ook beter tegen geluid. De geluidsgolven moeten namelijk doorheen drie lagen glas, twee lagen gas én een laagje metaal dringen. Daardoor worden de golven sterk verzwakt.

Ten slotte biedt driedubbel glas ook een optimaal comfort. Het zorgt ervoor dat de ramen quasi op kamertemperatuur zijn. Nooit meer koude tocht in de buurt van ramen dus! Driedubbel glas isoleert bijna twee keer zo goed als dubbel glas.

Aangezien de reglementering in verband met energie steeds strikter wordt, zit het er dik in dat driedubbel glas binnenkort verplicht zal worden. Als je vandaag nog niet kiest voor driedubbel glas, loop je dus het risico dat je woning in de komende jaren haar waarde zal verliezen.

Eigenschappen om rekening mee te houden

Driedubbel glas is zeer zwaar. Daarom moet je je schrijnwerk met zorg kiezen. Slaag je er niet in om een keuze te maken? Blavier helpt je graag! Vraag gerust advies aan onze experten.

Delen