Een houten vloer onderhouden: tips van de expert

Wat zorgt er meer voor een warme en gezellige sfeer in huis dan een houten vloer? Als je in je woonkamer of eetkamer parket hebt liggen, kun je bovendien in alle comfort op blote voeten rondlopen. Wil je jarenlang van je houten vloer genieten, dan moet je hem wel op de juiste manier onderhouden. Maar hoe je dat precies  doet, hangt af van het soort vloer. We vertellen je er graag alles over.

Verschillende soorten houten vloeren

De ene houten vloer is de andere niet. Om je vloer correct te onderhouden, moet je weten om welk soort parket het gaat.

Laminaat

Laminaat is erg mooi, maar wordt niet zo vaak gelegd. Het heeft dan ook een specifiek onderhoud nodig. Veeg regelmatig je vloer om te vermijden dat vuil en haren op de lange duur krassen veroorzaken. Gebruik om gestratificeerd parket te vegen alleen een bezem of stofzuiger met speciale zachte borstels.

Daarnaast moet je je laminaat ook minstens één keer per maand reinigen met water. Doe dit zodra de vloer erg vuil is.

 • Veeg of stofzuig het oppervlak dat je wil reinigen.
 • Vul een emmer met warm, maar niet-kokend water. Eventueel kun je ook een mild reinigingsmiddel in het water mengen. Let wel: gebruik nooit bleekwater!
 • Dompel een vod, spons of mop in het water en wring die goed uit. Dat is belangrijk omdat er geen plassen water op de vloer mogen blijven staan.
 • Wrijf van het midden van de vloer naar de randen en vermijd om op de natte delen te stappen.
 • Spoel regelmatig je vod, spons of mop uit!
 • Droog de vloer met een microvezeldoekje. Zorg tijdens het reinigen ook voor voldoende verluchting van de kamer.

Gevernist of verglaasd parket

Geverniste of verglaasde vloeren moet je regelmatig afstoffen met een speciale borstel voor parket. Een borstel die je gebruikt om tapijten te reinigen, kan namelijk krassen veroorzaken en de beschermlaag van je vloer beschadigen. Gebruik op zulke vloeren ook nooit detergenten die siliconen of ammoniak bevatten.

Één of twee keer per maand  moet je gevernist of verglaasd parket reinigen met een vochtige microvezeldoek en een speciaal product.

Om de vloer mooi te doen glanzen, kun je daarnaast maandelijks een speciale polish voor verglaasde vloeren gebruiken. Zo’n polish vult kleine krasjes. Let wel: vermijd te veel water op je parket en controleer altijd het etiket van de producten.

Geboend parket

Geboend parket ziet er anders uit dan onbehandeld  parket. Bovendien heeft het die typische geur van boenwas. Enkele onderhoudstips:

 • Stofzuig de vloer éénmaal per week met een speciale borstel voor parket.
 • Reinig de vloer met een microvezeldoekje gedrenkt in een speciaal product voor geboend parket.

Het wordt ook aanbevolen om de bovenlaag éénmaal per jaar te verwijderen en vervolgens de  parketvloer te boenen met boenwas. Op die manier bescherm je de vloer tegen vlekken en tegen slijtage.

Om de bovenlaag te verwijderen, kun je een ijzeren schuursponsje gebruiken of een oplossing van twee liter warm water met een glas sodakristallen.

Als je beschermlaag volledig weg is, moet je het parket stofvrij maken en vervolgens boenen met boenwas.

Ga als volgt te werk:

 • Giet wat was uit en verspreid die met een doekje of met een polijstmachine.
 • Laat de was vijf à acht uur drogen.
 • Breng een tweede laag was aan.
 • Wrijf de vloer op om hem te laten blinken en om de overtollige was te verwijderen.
Delen