Elektriciteit leggen: dit betekenen de elektrische symbolen

8 June 2016 -

De stopcontacten, lampen en schakelaars bij je thuis verbergen hun ware aard goed. Ze mogen dan wel klein zijn, je hebt heel wat kennis van elektriciteit nodig om hun werking te begrijpen. Daar horen ook de elektrische symbolen bij. Het is dan ook goed om twee keer na te denken voordat je je elektriciteit wegstopt achter behang en tegels. Bovendien moet je je elektrische installatie verplicht laten keuren door een erkend controleorganisme. Een praktische toelichting …

Eerst dit …

Het is belangrijk om na te denken over de inrichting van je woning of het huis dat je wil bouwen. Dat zal je achteraf heel wat ellende besparen. Je moet voldoende elektrische circuits, stopcontacten en schakelaars voorzien. Het elektriciteitsschema met zijn elektrische symbolen is dan ook onmisbaar. Je moet niet alleen de veiligheidsnormen respecteren, maar bent ook verplicht om je schema voor te leggen aan een organisme dat je elektrisch dossier keurt en je een keuringsverslag bezorgt. Blavier vertrouwt daarvoor op Vinçotte, de expert bij uitstek.

 

Zelf je elektriciteit installeren: een goed idee?

Voor je elektrische installatie moet je rekening houden met het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Dit reglement bepaalt de veiligheidsmaatregels en de elektrische installatievoorschriften volgens de regels van de kunst. Voor de elektrische installatie in badkamers zijn er bovendien speciale voorschriften die je in acht moet nemen. In theorie ‘volstaat’ het dus om deze regels te volgen als je zelf de werken uitvoert. Uiteraard kun je daarvoor inlichtingen inwinnen op het internet, maar je loopt het risico om op tegenstrijdig advies en twijfelachtige aanbevelingen te stoten. Je doet er dus goed aan om een beroep te doen op een professionele elektricien.

Wil je zeker zijn dat alles correct uitgevoerd wordt? Dan kun je terecht bij de experten van Blavier. Wij garanderen professioneel werk en een elektrische installatie volgens de normen.

Delen