Hoe onderhoud je je dak optimaal?

‘Een dak boven je hoofd hebben’: de uitdrukking zegt veel over het belang van dit cruciale onderdeel van je huis. Omdat een dak je woning beschermt, verdient het onderhoud dan ook extra aandacht. Maar hoe pak je het onderhoud van je dak precies aan? We geven je graag enkele tips en wijzen je op een aantal valkuilen die je koste wat het kost moet vermijden …

Waarom je dak onderhouden?

Een slecht onderhouden dak kan snel in verval raken, zeker in de winter. Regen, wind, hagel en sneeuw: je dak wordt niet bepaald gespaard. Als je niet oplet, loop je het risico op vochtinsijpeling.

Elke herfst een check-up

Voordat de winter aanbreekt, is het raadzaam om je dak aan een grondige check-up te onderwerpen. Localiseer defecte pannen, eventuele scheuren en kijk goed na of het water vlot kan weglopen. Als er zich bladeren in de dakgoot hebben opgehoopt, moet je die in elk geval verwijderen.

Een plat dak?

Een plat dak kijk je het best om de twee jaar grondig na. Check de plaatsen waar het water blijft staan en kijk goed na of er nergens scheuren zijn.

Mos verwijderen

Mos op je dak valt vaak niet te vermijden. Veel hangt daarbij af van de oriëntering van je dak en van de natuurlijke omgeving.

Je kunt je dak beschermen door een ontmossingsproduct te gebruiken of door een waterafstotende laag aan te brengen. Let wel: dit doe je het best in de zomer, als de kans op regen klein is.

Betwiste technieken om je dak te onderhouden

Er bestaan manieren om je dak te reinigen die op het eerste gezicht aanlokkelijk lijken, maar die je toch maar beter vermijdt. Dat is zo met:

  • Bleekwater (javel) of chloor: als je deze producten gebruikt, zet er zich zout af op je dak. Daardoor wordt het nog vochtiger. Bleekwater maakt je dakpannen poreus. Bovendien is het schadelijk voor je afvoerbuizen.
  • Het gebruik van een hogedrukreiniger: door de hoge druk kunnen je dakpannen poreus worden en zelfs afbrokkelen. Je maakt je dak ook kwetsbaar voor insijpelend vocht. Toch kun je een hogedrukreiniger gebruiken om bepaalde stukken van je dak te reinigen. Laat het werk dan wel over aan een professional.

Delen