De hypothecaire lening: aan welke voorwaarden moet je voldoen om recht te hebben op fiscale voordelen?

2 August 2018 -

Een woning bouwen die helemaal bij je past, dat is de droom van heel wat Belgen die op zoek zijn naar hun perfecte woning. Om van een droom naar een echt huis te verhuizen, zijn er echter heel wat administratieve en financiële stappen die je moet doorlopen. Een van de belangrijkste daarvan is een lening verkrijgen, die je nodig zal hebben om je project te betalen. Het is een onvermijdelijke stap die gepaard gaat met heel wat vragen, vooral vragen over belastingen. Daarom hebben we bij Woningen Blavier een overzicht opgesteld van de fiscale voordelen met betrekking tot hypothecaire leningen en de voorwaarden die eraan verbonden zijn.

Een aparte regeling per gewest

Een perfecte hypothecaire lening vinden is al een eerste goede stap, berekenen welke fiscale voordelen je kan krijgen bij je lening is al iets anders. Die bedragen worden gebaseerd op verschillende factoren in je persoonlijke situatie, maar zijn vooral afhankelijk van een belangrijke factor: het gewest waar je woont. De belastingvoordelen die in het kader van hypothecaire leningen worden toegekend, vallen nu immers onder de verantwoordelijkheid van de gewesten, die elk een specifieke regeling hebben. Je moet er wel rekening mee houden dat die voordelen enkel van toepassing zijn op de bouw of de aankoop van een eigen bezitting: een woning waar je zelf eigenaar van bent en die je als hoofdverblijfplaats bewoont, ongeacht of je nu in Namen, Brussel of Gent gaat bouwen.

Wallonië: de wooncheque

Woon je in het Waals gewest? Dan heb je mogelijk recht op de ‘chèque habitat’ of ‘wooncheque’. Dat is een belastingvermindering die kan worden omgezet in een belastingkrediet en die maximaal 20 jaar geldig is voor elk krediet dat wordt aangegaan in verband met de aankoop of bouw (maar niet de renovatie) van één woning. De wooncheque wordt toegekend aan personen met een netto belastbaar inkomen van minder dan € 83 828 per jaar. Houd er wel rekening mee dat de wooncheque alleen betrekking heeft op het totaal van kapitaal en rente in verband met je hypothecaire lening, niet het bedrag van de uitstaande schuldsaldoverzekering die je samen met je lening hebt afgesloten.

Vlaanderen: de woonbonus

De Vlaamse regering kent dan weer een ‘woonbonus’ toe. In tegenstelling tot de wooncheque is die premie niet beperkt tot de bouw of aankoop van een eigen woning: ze is ook van toepassing bij de verbouwing van een bestaand gebouw. Voor de toekenning van dat belastingvoordeel is er wel een noodzakelijke voorwaarde: je hypothecair krediet moet over minstens tien jaar lopen.

Woningen Blavier, een echte partner

Transparantie is voor ons enorm belangrijk. Daarom maken we volledige en heel gedetailleerde offertes, die je helpen om het bedrag van je hypothecair krediet prima te kunnen inschatten. Bovendien leggen we de prijs van je bouwproject vast voor de werken van start gaan. Zo kom je voor of na de bouw van je woning niet voor onaangename verrassingen te staan. Op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op, we verwijzen je graag door!

Delen