Wat is de ideale indeling voor een nieuwbouw?

Wat is de ideale indeling voor een nieuwbouw?
26 October 2023 -

Heb je de ideale plek gevonden om je toekomstige huis te bouwen? Natuurlijk begin je al met dromen. Je denkt na over de mogelijke oriëntaties voor je huis en ziet al voor je hoe je ontbijt bij zonsopgang vanuit je keuken. 

De oriëntatie van je huis en de indeling van de kamers zijn bijzonder belangrijke beslissingen. Ze hangen meestal af van de zonnestand om de energieprestaties van het huis te optimaliseren, jouw persoonlijke voorkeuren, eventuele regels die van toepassing zijn op het terrein, mogelijke inkijk van de buren, enz.

 Om je te helpen de juiste keuzes te maken voor je nieuwe huis, is het een goed idee om advies in te winnen bij de experts van Blavier.

Hoe bepaal je de oriëntatie van je toekomstige huis?

Als we het hebben over de indeling of de oriëntatie van een huis, verwijzen we naar de richting waarin het huis is gebouwd in relatie tot de windstreken of andere elementen in de omgeving. 

De oriëntatie van het huis heeft een grote invloed op het comfort, de helderheid en de energieprestaties ervan.

Dus, welke elementen moeten in overweging worden genomen bij het oriënteren van een nieuw huis?


Toepasselijke normen

In sommige gemeenten of wijken kunnen voorschriften gelden voor de plaatsing van huizen vanwege stedenbouwkundige of esthetische redenen. 

Bijvoorbeeld, bepaalde regels kunnen vereisen dat huizen een bepaalde afstand tot de straat respecteren. 

Blavier helpt je met alle administratieve stappen om de regels die van toepassing zijn op jouw terrein te controleren en ervoor te zorgen dat jouw bouwproject eraan voldoet.


Land en omgeving

De plaatsing van het huis moet rekening houden met de aard van het terrein, het reliëf, eventuele aanwezigheid van bomen of waterpunten die je wilt behouden. 

De oriëntatie van je huis kan ook worden gekozen op basis van het uitzicht dat wordt geboden door de omgeving eromheen. Bijvoorbeeld, een huis kan zo worden georiënteerd dat het uitzicht op een vallei, bos of rivier wordt gemaximaliseerd.


De oriëntatie van de zon

De oriëntatie van een huis ten opzichte van de zon is belangrijk om de energieprestaties te maximaliseren. Het wordt aangeraden om het huis zo te plaatsen dat het optimaal profiteert van natuurlijke energiebronnen zoals warmte en zonlicht. 

Daarom is het gunstig om het huis naar het zuiden of zuidwesten te richten, zodat het veel zonlicht ontvangt en energie bespaart in de winter.

In een tijd waarin energie-efficiëntie van nieuwe constructies essentieel is en steeds strenger wordt gereguleerd, zullen de experts van Blavier je adviseren om je toekomstige huis ideaal te oriënteren. Het doel? Jouw op maat gemaakte woning zo energiezuinig mogelijk maken en je EPB optimaliseren.


Ventilatie

Men denkt er vaak niet aan, maar de oriëntatie kan ook de luchtcirculatie in een huis beïnvloeden. Een goede indeling kan natuurlijke ventilatie bevorderen, wat gunstig is voor het binnencomfort en de luchtkwaliteit.


Privacy en geluid

De oriëntatie van je huis kan ook worden gekozen om je te beschermen tegen de blikken van je buren of om je te isoleren van het lawaai van de straat of een nabijgelegen weg.

De experts van Blavier zullen je helpen om de beste oriëntatie voor jouw op maat gemaakte huis te bepalen, rekening houdend met al deze elementen, evenals jouw persoonlijke voorkeuren.

 

Hoe moeten de ruimtes in je toekomstige huis worden ingedeeld?


Zonneschijn en zonnerichting

Natuurlijk licht en warmte zijn essentiële factoren bij het indelen van de ruimtes in je huis. Dus, bij het bepalen van de indeling van de ruimtes in je toekomstige huis, zal de belangrijkste factor de oriëntatie van de zon zijn. 

Je kunt altijd rekenen op de expertise van Blavier om deze kwesties in overweging te nemen en naar jouw wensen te luisteren voor jouw 100% op maat gemaakte huis.


Indeling slaapkamer

Het wordt over het algemeen aanbevolen om de slaapkamers eerder aan de oostkant te plaatsen, zodat je ‘s ochtends van het licht kunt genieten terwijl de kamer koel blijft voordat je gaat slapen.


De indeling van de leefruimtes en keuken

Een zuidoostelijke oriëntatie is ideaal voor leefruimtes die veel ochtend- tot avondlicht nodig hebben, zoals de keuken en de woonkamer. Met een zuidelijke blootstelling zullen deze ruimtes gedurende de hele dag zonlicht ontvangen. Dit is niet alleen een uitstekende manier om ze te verlichten, maar ook om ze natuurlijk te verwarmen. 

Als je de mogelijkheid hebt, is het ideaal om je huis zo te plaatsen dat de woonkamer en de eetkamer een raam op het oosten hebben, een op het zuiden en tot slot een op het westen. En waarom niet kiezen voor grote glazen ramen om de blootstelling aan de zon te maximaliseren?


De indeling van de badkamer en kleedkamer

De badkamer of een kleedkamer hebben meestal geen direct zonlicht nodig. Het is geen probleem om ze aan de noordkant van het huis te plaatsen.


Locatie-indeling

Wil je koken met uitzicht op de tuin? Wil je absoluut ontsnappen aan het lawaai van de straat in de slaapkamers? Als de oriëntatie van de zon en je terrein niet compatibel zijn, draait alles hier om het stellen van je prioriteiten.

De experts van Blavier zullen hun ervaring inzetten om aan jouw behoeften te voldoen en je het beste advies te geven voor een op maat gemaakte constructie die 100% aan je verwachtingen voldoet.

Hoe deel je de ruimtes in je huis in?

Nieuwe op maat gemaakte constructies worden steeds beter ontworpen om zich aan te passen aan jouw dagelijkse activiteiten. 

Denk aan je levensstijl, het ritme van je gezin en je behoeften op korte en lange termijn.

Hebben jullie bijvoorbeeld het thuiswerken zien toenemen? Heb je gedacht aan een kantoorruimte? Geef je de voorkeur aan een rustige plek boven of dichtbij de speelkamer van de kinderen, zodat je een oogje in het zeil kunt houden?

Met Blavier ben je er zeker van dat je de juiste vragen stelt en je kamers zo indeelt dat ze optimaal worden benut. Of je nu over grote ruimtes beschikt of een compactere woning hebt, de vele mogelijkheden zorgen voor een ideale indeling van je leefruimtes. 

Hier zijn alvast enkele tips.


De keuken

Het tijdperk van gesloten keukens, afgescheiden van de rest van de leefruimtes, is duidelijk voorbij. De keuken is zelf een leefruimte geworden voor de meeste gezinnen. Wat de grootte ook is, Blavier biedt tal van mogelijkheden om je keukenruimte te optimaliseren: eerder een bar of een kookeiland? Opbergruimte of een echte eettafel? Kies de optie die het beste past bij jouw gewoontes en familiebehoeften. Als je beperkte ruimte hebt, zal een open keuken naar de woonkamer of eetkamer het ruimtegevoel vergroten. Het zal ook een gezellige leefruimte creëren. Blavier biedt verschillende opties om je opbergruimtes te maximaliseren met zowel praktische als discrete kasten. Het voordeel van een 100% op maat gemaakte constructie door Blavier? Je kunt je keuken indelen volgens je eigen smaak en levensstijl.


De wasruimte

Het gouden advies? Onderschat niet het nut van een wasruimte, bijvoorbeeld achter je keuken. Zowel gemakkelijk toegankelijk als afgezonderd, stelt het je in staat om een plek te hebben voor afvalscheiding, je wasmachine, je schoonmaakapparatuur en -producten, enz.


De slaapkamers

Overweeg je een master bedroom? Denk aan jullie respectievelijke slaapritmes. Isoleer de kleedkamer en/of de badkamer voldoende van de slaapkamer, vooral qua licht, om elkaar niet te storen. Als je beperkte ruimte hebt, overweeg dan schuifdeuren als een optie. Slaapkamers hoeven niet per se groot te zijn, maar het is handig om voldoende opbergruimte te hebben. Als je kinderen hebt, bedenk dan dat ze zullen opgroeien en dat hun kamer met hen moet kunnen meegroeien. Misschien moet je ruimte vrijhouden voor een bureau of een boekenkast. Denk ook na of je een meer afgezonderde “nacht”ruimte wilt creëren als je bouwplan dit toelaat.


Creëer een leefruimte die bij je past

Dat is onze prioriteit bij Blavier. We maken van jouw 100% op maat gemaakte constructie een aangename, comfortabele en slimme leefruimte. We benutten de zonnestraling, jouw terrein en directe omgeving optimaal om de energieprestaties van jouw toekomstige huis te waarborgen, terwijl we rekening houden met jouw wensen. En vooral, we beantwoorden al jouw vragen. Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts van Blavier voor persoonlijke begeleiding bij jouw op maat gemaakte constructie.

Delen