Inrichtbare zolder, een goed idee voor jouw woning?

11 May 2020 - ,

Inrichtbare zolder, een goed idee voor jouw woning? Wie een huis bouwt, heeft niet altijd het budget om al zijn dromen en wensen onmiddellijk te realiseren. In dat opzicht vormt een zolder een interessante ‘reserveruimte’ die je later kunt inrichten om waardevolle vierkante meters te winnen.

Een inrichtbare zolder biedt de garantie dat je je woning later nog kunt uitbreiden.
In het verleden diende die inrichtbare zolder in 95 procent van de gevallen om kinderkamers te creëren. Maar vandaag de dag vind je er steeds vaker een tweede of derde badkamer, een bureau, een fitnessruimte, een bibliotheek, een theesalon, een dressing, een gastenkamer, enz. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bij de inrichting van de zolder kan je ook van de gelegenheid gebruik maken om de woning extra te isoleren.
Een groot deel van de warmte – 30 procent om precies te zijn – gaat immers verloren via het dak. Bovendien stijgt de waarde van je woning dankzij de extra oppervlakte. Eens ingericht, wordt de zolder een verleidelijke ruimte en een ware troef voor de eigenaars.

 

Technische beperkingen

 
Uiteraard brengt de inrichting van een zolder enkele technische uitdagingen met zich mee maar Blavier maakt zich sterk deze allemaal te kunnen overwinnen. Zo moet je rekening houden met schuine muren, hinderlijke balken en een tekort aan ramen om voldoende lichtinval te verzekeren.

Wel moeten bepaalde technische voorwaarden vervuld zijn alvorens de zolder kan worden ingericht, denk maar aan de hoogte bijvoorbeeld: de hoogte tot het plafond moet minimaal 1,80 meter bedragen maar de aanbevolen hoogte bedraagt minimaal 2,45 meter voor een woonkamer en 2,30 meter voor een slaapkamer. Ook moet de dakhelling minimaal 30 graden bedragen en moet de woning ten minste 7,20 meter breed zijn. Tot slot mag het gebinte zich niet in het midden van de ruimte bevinden aangezien dat de inrichting hindert.

Om de nodige lichtinval te verzekeren, zijn creatieve ideeën altijd welkom, denk maar aan de installatie van dakramen of lichtschachten.

De verwarming wordt bij voorkeur aangesloten op de bestaande centrale verwarming. Een andere oplossing bestaat erin om elektrische convectoren te plaatsen, zoals inertieradiatoren.

 

Volledig benutte ruimte

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is elk deel van de zolder perfect te benutten. De delen waar het plafond lager is, kunnen worden ingericht als bibliotheek of als opbergmeubel over de volledige lengte van de ruimte.

Algemeen gesproken, zijn specialisten van mening dat de inrichting van een zolder rendabel wordt vanaf 40 vierkante meter.

Nood aan inspiratie voor jouw toekomstige droomwoning? Vraag je gratis catalogus aan!

Delen