Je woning slopen in plaats van renoveren? Geniet een voordelig btw-tarief

6 January 2017 -

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil komaf maken met oude, energieverslindende woningen. Zijn voorstel bestaat erin om een verlaagd btw-tarief van 6%(in plaats van de gebruikelijke 21) toe te passen voor wie z’n woning eerst sloopt en er dan een volledig nieuwe bouwt. Op die manier voldoen de woningen aan de strengste energienormen.

Beter een nieuwe woning dan een renovatie

Heb je beslist om een nieuwe woning te kopen? Groot gelijk, dit is het ideale moment om de grote stap te zetten. In sommige gevallen levert het meer op om je woning te slopen in plaats van te renoveren. In Vlaanderen is 5% van de woningen te verouderd om nog gerenoveerd te worden. Dankzij de nieuwe regelgeving zou een renovatie zelfs meer kosten dan een afbraak annex nieuwbouw. Tel daarbij nog eens de energiebesparing en de rekening is snel gemaakt. Je woning slopen ligt op het eerste gezicht niet voor de hand, maar op het einde van de rit komt het vaak voordeliger uit.

De troeven van nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning biedt tal van voordelen:

  • Ze wordt volledig op maat gebouwd. De materialen, de afwerking, … je kiest ze allemaal zelf. De woning voldoet volledig aan je behoeften op het gebied van ruimtelijke indeling en inrichting.
  • Een nieuwbouwwoning beantwoordt eveneens aan de huidige (energie)normen. Ideaal dus om te besparen op je energiekosten.

Wat met het budget?

Als je de eindafrekening maakt, merk je dat een renovatie meer kost dan een nieuwe woning. Daarom is het raadzaam om een afbraak te overwegen en voor een nieuwbouwproject te gaan. Op die manier kun je gebruikmaken van het voordelige btw-tarief en ziet je financiële en huiselijke toekomst er rooskleurig uit.

Heb je koudwatervrees? Raadpleeg dan onze gids om je bouwbudget onder controle te houden. En aarzel niet om de experts van Woningen Blavier te contacteren.

Delen