Breng verschillende generaties samen onder één dak met een kangoeroewoning

In een samenleving die steeds sneller evolueert, brengt de standvastigheid van familie rust. Het is dan ook niet verwonderlijk dat kangoeroewoningen steeds meer aan populariteit winnen in onze contreien. Het idee? Je deelt een woning met verschillende generaties van eenzelfde familie. Dat is niet alleen een erg praktische manier van wonen voor jong en oud, maar biedt ook op financieel vlak tal van voordelen. Weet wel dat een kangoeroewoning moet voldoen aan heel wat wetten en regels. Ben je geïnteresseerd? Lees dan snel verder!

Waarom kiezen voor een kangoeroewoning?

Een kangoeroe zorgt voor haar kleintjes door hen dicht bij haar te houden in haar buidelzak. En daar komt het idee én de naam van een kangoeroewoning vandaan: verschillende generaties die voor elkaar zorgen onder hetzelfde dak. Grootouders hoeven niet naar een rusthuis, omdat hun kinderen altijd in de buurt zijn als ze hulp nodig hebben. En de allerkleinsten hoeven niet naar de opvang, omdat de grootouders op hen kunnen letten.

Kort samengevat laat een kangoeroewoning een voortdurende wisselwerking toe tussen hulp bieden en hulp krijgen. Dat is niet alleen goed voor je familiebanden, maar ook voor je portemonnee! Een kangoeroewoning laat je namelijk toe om enorm te besparen, omdat je geen rusthuis of kinderopvang moet betalen én alle andere kosten kunt delen. Wist je trouwens dat er sleutel-op-de-deurmodellen voor kangoeroewoningen bestaan, die je helemaal naar jouw smaak kunt laten ontwerpen?

Een woning op maat

Wil je een kangoeroewoning bouwen? Goed idee! Maar voor je eraan begint, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het slim om je plannen voor te leggen aan je contactpersoon bij Woningen Blavier en aan je architect, zodat zij een voorstel kunnen doen dat helemaal voldoet aan je wensen. Verder moet je eraan denken om gemeenschappelijke ruimtes te voorzien die groot en licht genoeg zijn voor de hele familie. Anderzijds is het belangrijk dat iedereen genoeg privacy heeft. Zorg dat iedereen een eigen plekje heeft om zich rustig te kunnen terugtrekken en voorzie die ruimtes van voldoende geluidsisolatie. Nog een tip: rust de benedenverdieping uit met een slaap- en badkamer, zodat de woning op maat is van de oudere bewoners.

Wettelijke voorwaarden

Verzeker je ervan dat je kangoeroewoning volledig voldoet aan de wettelijke voorwaarden, vóór je van start gaat met je bouwproject. Zo moet je woning bestaan uit twee delen: een ‘hoofdwoning’ voor je gezin en een ‘bijwoning’ voor de oudste generatie. Die ‘bijwoning’ bevindt zich ofwel op het gelijkvloers ofwel in een bijbouw en mag enkel bewoond worden door twee 60-plussers of mensen die hulpbehoevend zijn. Tot slot mag de ‘bijwoning’ niet groter zijn dan een derde van de totale oppervlakte van de woning.

Jouw tevredenheid: een prioriteit voor Blavier

Vastbesloten om voor een kangoeroewoning te gaan? Wij staan klaar om je te helpen! Omdat het huis van je dromen bouwen een project van lange adem is, begeleidt Blavier je tijdens het volledige project, zodat het zeker een geslaagde ervaring wordt. Je krijgt een vaste contactpersoon, advies op maat en complete transparantie, want klanttevredenheid staat bij ons voorop!

Delen