Kangoeroewoningen : de toekomst van woningbouw

Kangoeroewoningen : de toekomst van woningbouw
10 February 2023 -

Naarmate de bevolking ouder wordt, zoeken veel mensen naar manieren om efficiënter en duurzamer samen te leven. Dit is waar het concept van de “kangoeroewoning”  zijn intrede maakt. Dit type woning, dat doet denken aan de buidel waarin een kangoeroe-moeder haar baby verbergt, maakt het mogelijk dat verschillende generaties samenleven met respect voor ieders privacy. Natuurlijk kan je jouw sleutel op de deur woning aanpassen aan de exacte behoeften van elk individu. 

Maar wat betekent dit in de praktijk? In dit artikel geven we je meer informatie over dit innovatieve, milieuvriendelijke, energie-efficiënte concept en de voordelen die het gezinnen kan bieden.

Wat is een kangoeroewoning?

De naam “kangoeroewoning” komt van de manier waarop verschillende generaties samenleven, zoals kangoeroes samenleven in dezelfde buidel.

Deze huizen worden gebouwd met energie-efficiënte materialen en technieken die de gebruiks- en onderhoudskosten drukken. Bovendien zijn kangoeroewoningen vaak kleiner en eenvoudiger dan traditionele woningen, wat ook de kosten drukt. 

Voor wie is dit type huisvesting bedoeld?

Kangoeroewoningen zijn voornamelijk ontworpen voor gezinnen die samen willen wonen, maar die ook hun privacy en onafhankelijkheid willen behouden. Kangoeroewoningen kunnen worden aangepast aan de behoeften van verschillende generaties, zoals kinderen, bejaarde ouders of mensen met beperkte mobiliteit. 

Dit type huisvesting kan ook volwassenen in staat stellen dicht bij hun familie te wonen, terwijl ze hun eigen ruimte hebben, of voor mensen die geld willen besparen door de kosten van het huis te delen.

Wat zijn de voordelen van dit type woning?

Wanneer men de aankoop van een groot perceel vergelijkt met twee kleinere, is het eigenlijk financieel voordeliger om te kijken naar opties voor ouderen, zoals het toevoegen van aparte eenheden aan het bestaande huis, of het bouwen van een kangoeroewoning. 

Dit voorkomt de hoge kosten van grondaankoop en komt tegemoet aan de behoeften van ouderen die de voorkeur geven aan kleinere maar praktische ruimten. U bespaart geld op de aankoop van de grond en op de bouw zelf, om nog maar te zwijgen van de kosten van gemeenschappelijke voorzieningen.

Hoe bepaal je de grenzen?

Er zijn verschillende manieren om de verdeling van kamers en ruimten voor elke bewoner in een kangoeroewoning te bepalen. Rekening houden met de behoeften en wensen van elke persoon om een leefruimte te creëren die voor iedereen functioneel en comfortabel is, is essentieel: 

  • Bepaal de behoeften van elke persoon: Het is belangrijk om de behoeften van elke persoon te begrijpen in termen van aantal slaapkamers, badkamers, keuken, enz,
  • Bepaal gemeenschappelijke ruimtes: Het is belangrijk om gemeenschappelijke ruimtes te definiëren, zoals een keuken, een woonkamer, een eetkamer. Deze ruimtes moeten groot genoeg zijn om iedereen comfortabel te ontvangen zonder benauwend aan te voelen. Je kunt dan een paar trucs toepassen zoals een schuifwand, waarmee je in een handomdraai een ruimte kunt indelen,
  • Zorg voor opbergruimte: Zorg voor voldoende opbergruimte voor iedereen, zodat zij hun bezittingen veilig kunnen opbergen,
  • Zorgen voor privéruimten: Het is belangrijk om voor iedereen privéruimten te voorzien, zodat ze zich kunnen terugtrekken en hun eigen privéruimte hebben,
  • Rekening houden met specifieke behoeften: het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van elke persoon, zoals ouderen of personen met beperkte mobiliteit, om ervoor te zorgen dat hun woonruimte functioneel is en aangepast aan hun behoeften. Een slaapkamer en badkamer moeten zich op de begane grond bevinden, zodat er geen trappen nodig zijn,
  • Voorzie buitenruimtes: Het is belangrijk om voor iedereen buitenruimte te voorzien zodat ze van de buitenlucht kunnen genieten,
  • Zorg voor opbergruimte: Het is belangrijk om voor iedereen opbergruimte te voorzien zodat ze hun spullen veilig kunnen opbergen.

Hoe organiseer je de technische installatie?

Bij het renoveren of bouwen van een kangoeroewoning is het belangrijk een verstandige beslissing te nemen over de elektriciteits-, verwarmings-, sanitaire en andere installaties. Dit zal afhangen van je behoeften en doelstellingen voor het huis.

Een te overwegen optie is het gebruik van verschillende individuele meters voor elke type installatie. Hierdoor zou het huis onafhankelijk verhuurd kunnen worden, aangezien elke eenheid zijn eigen energiemeter heeft. Het zou ook een beter kostenbeheer mogelijk maken, aangezien elke huurder of bewoner verantwoordelijk zou zijn voor het betalen van de faciliteiten die hij gebruikt.

De andere optie is het gebruik van één meter voor alle installaties. Dit houdt de kosten laag, aangezien alle bewoners bijdragen aan de kosten van de voorzieningen, ook al maken zij niet van alle voorzieningen gebruik. Deze optie kan echter minder praktisch zijn als u de accommodatie zelfstandig wilt huren, aangezien er dan slechts één energiebron is voor alle accommodaties.

Deze optie kan echter leiden tot geschillen tussen bewoners over de verdeling van de kosten. Het is mogelijk dat sommige bewoners meer gebruik zullen maken van bepaalde voorzieningen, wat voor hen tot extra kosten kan leiden. Daarom is het belangrijk om goed te communiceren en duidelijke regels op te stellen om misverstanden te voorkomen. Dat wil je toch niet binnen je familie laten gebeuren?

De kangoeroewoning vanuit administratief oogpunt

Het is belangrijk om je kangoeroewoning bij aanvang van jouw project te registreren bij de plaatselijke autoriteiten. Het is echter mogelijk om beide woningen met één enkele verzekeringspolis te dekken. 

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende opties zijn voor de eigendom van de kangoeroewoning. De ouders kunnen eigenaar zijn van de oorspronkelijke woning, maar het is ook mogelijk om samen een nieuwe woning te kopen of te bouwen en gezamenlijk eigenaar te worden.

Blavier kan je helpen en adviseren bij jouw vragen omtrent jouw kangoeroe project. Ons doel is je te helpen een huis te bouwen dat afgestemd is op jouw behoeften en wensen. Wij bieden je oplossingen die aangepast zijn aan je behoeften, zodat jouw kangoeroehuis een comfortabele en gezellige plaats wordt.

Delen