Laat je inspireren door kijkwoningen bij het bouwen van je eigen huis

Overweeg je om een op maat gemaakt huis te laten bouwen? Het is meestal een uniek project in een mensenleven. Als opdrachtgever zul je al snel merken dat het nemen van talrijke beslissingen noodzakelijk is.La visite d’une maison témoin sera une mine d’or pour vous guider dans vos choix. 

Of je nu al een duidelijk idee hebt van wat je wilt of niet, een bezoek aan een kijkwoning zal je helpen om je voor te stellen en kan je inspireren met nieuwe ideeën.

De kijkwoning is een levensechte omgeving: je wandelt door de leefruimtes, neemt plaats in de woonkamer, analyseert de oriëntatie, de bouwmaterialen aan de buitenkant, de binnenafwerking…

Je project starten door een kijkwoning te bezoeken, betekent meteen betere beslissingen nemen voor de uitvoering van jouw bouwproject.

Het resultaat? Tijdwinst, een goed geïnvesteerd budget en een 100% op maat gemaakt huis waarin je je meteen thuis zult voelen.

Wat zijn de voordelen van het bezoeken van een kijkwoning? Waar moet je op letten als je een kijkwoning bezoekt? Blavier beantwoordt je vragen in dit artikel en bereidt je voor op je bezoek.

Wat is een kijkwoning ?

Een kijkwoning is een constructie die bedoeld is om de uiteindelijke inrichting van het huis te simuleren zodra het is gebouwd. Kijkwoningen worden gebouwd door het bouwbedrijf. Je kunt met eigen ogen de gebruikte technieken bekijken, de kwaliteit van de afwerking voelen en zelfs inspiratie opdoen voor het ontwerpen van de plattegronden van je eigen op maat gemaakte huis.

Zelfs als de toekomstige bouwer al een duidelijk beeld heeft van zijn woningproject, helpt de ervaring van een kijkwoning meestal om zijn initiële ideeën te bevestigen – of te weerleggen.

Een kijkwoning heeft ook als doel de toekomstige bouwheer de technische capaciteiten, creativiteit en het niveau van professionalisme van de sleutel-op-de-deur bouwonderneming te laten zien.

Blavier’s kijkwoningen zijn ontworpen om je een duidelijk en eerlijk beeld te geven van onze expertise.

Ons advies: ongeacht het gekozen bouwbedrijf, moet je in principe altijd in staat zijn om een kijkwoning te bezoeken voordat je ook maar enig contract ondertekent.

Wat zijn de voordelen van het bezoeken van een kijkwoning?

De concrete situatie

Door een of meerdere kijkwoningen te bezoeken, zal je jezelf in je toekomstige huis projecteren nog nooit zo eenvoudig zijn geweest. Je zult snel zien wat je leuk vindt… en wat je niet leuk vindt.

Misschien vond je bepaalde dingen mooi op basis van foto’s of catalogussen, maar ze zelf ervaren, zien en aanraken kan je op een andere manier inspireren.

Je kunt met name de lichtsterkte in huis analyseren, afhankelijk van de oriëntatie van de kamers en de grootte van de ramen.

Tot slot gaat er niets boven een fysiek bezoek om de kwaliteit van de aangeboden materialen en afwerkingen te beoordelen.

In de kijkwoningen die Blavier aanbiedt, kun je al onze expertise bekijken.

De stijl van je huis bepalen

Naar welke bouwstijl gaat je voorkeur uit? Hedendaags of oude stenen? Boerderij of modern huis met plat dak?

Door verschillende kijkwoningen te bezoeken, krijg je een duidelijk beeld van de look en sfeer van elke bouwstijl.

Ons advies: als je al eigenaar bent van je stuk grond, controleer dan vooraf de geldende bouwvoorschriften. Sommige wijken of woonwijken schrijven bijvoorbeeld een bepaald type gevelbekleding voor of verbieden platte daken.

De indeling en grootte van ruimtes beoordelen

Open keuken? Master bedroom? Hoe voel je je als je van de ene kamer naar de andere gaat? Komt de indeling overeen met je dagelijkse gewoonten?

Je kunt ook precies zien hoe groot een al ingerichte kamer is, zodat je de juiste grootte kunt instellen voor elke kamer in je toekomstige huis.

Houd natuurlijk altijd in gedachten dat het je eigen meubels zijn die de ruimte in je huis op maat inrichten.

Laat je inspireren, laat je inspireren, laat je inspireren

Een kijkwoning is een geweldige kans om veel ideeën op te doen. Ga altijd op bezoek met een open geest – je zou wel eens verbaasd kunnen zijn over wat je uiteindelijk echt mooi vindt.

Tijdens jouw bezoek zal een bouwadviseur van Blavier je begeleiden en al je vragen beantwoorden, met bijzondere aandacht voor de elementen die overeenkomen met jouw persoonlijke bouwproject.

Goed om te weten: bij Blavier is jouw sleutel-op-de-deur woning 100% maatwerk. Alles wat je ziet in onze kijkwoningen is er om je te inspireren, maar je blijft vrij om je project te personaliseren, van de plannen tot de afwerking, volgens jouw voorkeuren.

Waar moet je op letten als je een kijkwoning bezoekt?

Een bezoek aan een kijkwoning is een belangrijk onderdeel van je bouwproject.

Je hebt een voorbeeld op ware grootte voor je om je te helpen de juiste keuzes te maken voor je huis op maat, van de gevel tot de afwerking.

Hieronder vind je een gedetailleerde lijst met dingen waar je op moet letten tijdens je bezoek. Houd deze lijst bij je op de dag zelf.

De grootte van de leefruimtes

Je een woonkamer van 35 vierkante meter voorstellen op basis van een plattegrond of het zelf zien vanuit de sofa is heel anders. Een kijkwoning heeft altijd een standaardinrichting om je een idee te geven van hoe de werkelijke woonruimte eruit zal zien als de kamer eenmaal is ingericht.

De indeling van de kamers

Een kijkwoning zal de verschillende kamers op een bepaalde manier ingedeeld hebben. Soms biedt het grote open ruimtes aan of eerder afgescheiden kamers. Loop rond, vergelijk. Het is aan jou om te beoordelen of de indeling die je voor je ziet past bij je levensstijl en persoonlijke behoeften.

De oriëntatie van het huis

Indien mogelijk, probeer altijd een kijkwoning te bezoeken wanneer het helder en licht is. Op die manier kan je zien of het daglicht goed in het huis doordringt.

De positie en grootte van de ramen

Waar bevinden zich de ramen? Zijn er genoeg naar jouw smaak? Zijn ze groot genoeg om daglicht binnen te laten?

Uiteraard, houd rekening met de invloed van de oriëntatie van het huis op de helderheid die je in de leefruimtes ervaart.

Plafondhoogte

Voor sommige bouwers kan de plafondhoogte een belangrijke kwestie zijn, en het op maat laten bouwen van hun huis biedt een droom gelegenheid om af te wijken van de standaardhoogte van 2,50 meter.

Het verhogen van de plafondhoogte kan ook een uitstekende manier zijn om het ruimtegevoel te verbeteren als je bijvoorbeeld een beperkte vloeroppervlakte hebt.

Tijdens je bezoek zul je meteen voelen of de hoogte aan je wensen voldoet of niet. Houd echter in gedachten dat dit gevoel wordt beïnvloed door de vloeroppervlakte.

Met een volledig op maat gemaakt sleutel-op-de-deur huis door Blavier, heb je uiteraard de mogelijkheid om de plafondhoogte aan te passen naar jouw voorkeur.

Ons advies: aangezien de plafondhoogte invloed heeft op de ruimte, denk ook aan het effect op de verwarmingsbehoeften.

Meubilair

Zoals eerder besproken, proberen sommige bedrijven indruk te maken met luxe meubilair. Laat je niet beïnvloeden. Het meubilair en de inrichting van het modelhuis moeten je alleen helpen om je voor te stellen in een bepaalde ruimte. Concentreer je in de eerste plaats op de kwaliteit van de bouw.

Ons advies: denk ook na over de mogelijke inrichting met je eigen meubels als je van plan bent om je eigen meubels mee te nemen naar je toekomstige huis.

 

Opties en extra’s

De bouwers benadrukken vaak de beschikbare opties en extra’s om je toekomstige huis te personaliseren. Door een kijkwoning te bezoeken, kun je deze opties met eigen ogen zien en beslissen of ze aansluiten bij je behoeften en budget..

De juiste keuzes maken dankzij kijkwoningen

Wanneer je een volledig op maat gemaakt huis wilt laten bouwen, kan de hoeveelheid te nemen beslissingen overweldigend zijn. Het bezoeken van een kijkwoning geeft je alle informatie om keuzes te maken die bij je passen. Dit stelt je in staat om je bouwproject beter te plannen op basis van concrete voorbeelden.

Een kijkwoning toont ook het vakmanschap van het bouwbedrijf. Wees aandachtig voor details, observeer zorgvuldig de materialen, de vloeren, de grootte van de kamers, de ramen, de afwerkingen…

De bouwadviseurs van Blavier zullen uiteraard aanwezig zijn tijdens je bezoek. Stel al je vragen aan hen, deel je ideeën, voorkeuren en aarzelingen. Zo kunnen ze je aandacht vestigen op elementen die overeenkomen met je wensen en je transparant begeleiden bij het maken van keuzes.

De kijkwoningen van Blavier

Blavier heeft XX kijkwoningen verspreid over België. Elke woning heeft zijn eigen stijl en kenmerken.

Of je bezoek nu een eerste bron van inspiratie is of een bevestiging van al gevorderde keuzes, onze experts staan tot je beschikking om je te begeleiden en van jouw op maat gemaakte bouwproject een succes te maken.

Raadpleeg onze kijkwoningen.

Delen