Onderschat het belang van plafondafwerking niet

Doe eens de test: vraag aan de toekomstige eigenaar van een nieuwbouwwoning of hij al weet welke plafondafwerking hij gaat kiezen. De kans is groot dat hij je niet zal kunnen antwoorden. Nochtans is plafondafwerking erg belangrijk, want het bepaalt in grote mate het  karakter van een kamer. We zetten even de criteria waarmee je rekening moet houden op een rijtje.

Je plafond schilderen: mat, zijdeglans of hoogglans?

Voor plafonds wordt meestal matte verf aangeraden. Dat is omdat zijdeglans of hoogglans enkel goed tot zijn recht komt op perfect gladde oppervlakken. Matte verf oogt doorgaans mooier.

Plafondafwerking voor een droge of natte ruimte

Het ene plafond is het andere niet. In zogenaamde ‘natte ruimtes’ zoals een badkamer of een keuken heb je een verf nodig die bestand is tegen vocht en makkelijk afwasbaar is. Daarvoor is vooral zijdeglans of hoogglans aangewezen. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan alkydverf die je aanlengt met white spirit, omdat deze soort verf beter bestand is tegen vocht.

Akoestische plafonds

Kalmte en rust zijn erg belangrijk. Als een van je gezinsleden muzikale ambities heeft, is het een goed idee om een zogenaamd akoestisch plafond te voorzien. Akoestische plafondpanelen kunnen het geluid met de helft reduceren.

Ornamenten en sierlijsten

Ben je onder de indruk van de plafondafwerking in statige herenhuizen? Weet dan dat je ook in je eigen huis sierlijsten kunt plaatsen. Zulke lijsten kun je gewoon in doe-het-zelfzaken kopen. Je vindt er in hout, polystyreen of gips. Voor een ervaren klusjesman vormt sierlijsten plaatsen geen enkel probleem. In het geval van pleisterwerk versterkt met glasvezels doe je wel het best een beroep op een een ervaren stukadoor.

Delen