Welke elementen geven je huis een moderne stijl?

Welke elementen geven je huis een moderne stijl?
10 April 2024 -

Moderne huizen zijn helemaal trendy! Wil je je huis een eigentijdse look geven? Van de vorm van het gebouw tot het interieurontwerp, kunnen veel elementen een belangrijke rol spelen bij het moderniseren van je huis. De keuze van de materialen – zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant – is ook essentieel.

Een modern huis is tegenwoordig ook een energiezuinig huis. De gevelbekleding, indeling en gekozen materialen worden zo ontworpen dat je huis zo weinig mogelijk energie verbruikt.

Dit artikel onderzoekt de kenmerken die je huis een uiterst moderne look geven, van constructie tot interieurontwerp, en die zowel functionaliteit als moderne elegantie bieden. 

Wat is tegenwoordig een modern huis?

Moderne huizen zijn meteen herkenbaar aan hun uiterlijk: een strakke, vaak kubistische vorm, een plat dak, witte crepi muren, soms met lichte houten accenten, dunne en rechte lijnen, en grote ramen.

Moderne huizen hebben over het algemeen een minimalistische, eenvoudige en onopgesmukte architectuur. 

Binnen zijn de ruimtes open en licht. De woonkamer en keuken smelten samen om een gezellige sfeer te creëren. Grote schuiframen kijken uit op de tuin en het ontwerp is doordacht om het functionele met het aangename te combineren.

Is het zover? Zie je het? 

Nu is het tijd om in detail te treden: welke elementen zullen in elk bouwfase helpen om die moderne look te creëren?

De architectuur van een modern huis

Het belangrijkste element dat je huis een moderne uitstraling geeft, is natuurlijk de architectuur aan de buitenkant. 

Eerst is er de vorm van je gebouw, dan de bekleding van je gevel en ten slotte de grootte van de ramen en de keuze van de kozijnen.

Welke vorm moet je je huis geven om het een moderne uitstraling te geven?

Het platte dak is ongetwijfeld een van de meest iconische tekenen van moderne architectuur en staat symbool voor zowel innovatie als hedendaagse esthetiek. 

Voordat je begint met het ontwerpen van je plannen, moet je weten welke bouwvoorschriften van toepassing zijn. Sommige wijken verbieden de bouw van huizen met een plat dak. 

Kubische architectuur is een ander kenmerkend element dat een modern huis helpt te definiëren. Met zijn strakke geometrische vorm en zuivere lijnen is de kubus de afgelopen jaren een symbool van moderniteit geworden.

Het geeft bewoners een gevoel van ruimte en bevordert tegelijkertijd energiebesparing en een betere warmteverdeling, wat verder tegemoet komt aan de groeiende eisen op het gebied van duurzaamheid en energieprestaties.

De combinatie van plat dak en kubusvormige architectuur weerspiegelt perfect de evolutie van architecturale trends naar minimalistische, functionele vormen.

Welke gevelbekleding moet je kiezen voor een modern huis?

Dit is een belangrijke vraag, zowel vanuit esthetisch als energetisch opzicht. Het materiaal waarvan je toekomstige huis is gemaakt, zal ook bijdragen aan de energieprestaties ervan. 

Er zijn ook nieuwe ecologische materialen die milieuvriendelijk, betrouwbaar, duurzaam en lichter zijn, die een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we bouwen en deze stijl van moderne architectuur verder stimuleren. 

Om een huis een duidelijk moderne look te geven, is pleisterwerk de populairste keuze, omdat het een glad en uniform oppervlak biedt. Moderne huizen aarzelen ook niet om verschillende materialen af te wisselen om opvallende visuele contrasten te creëren. Het combineren van pleisterwerk met hout voegt bijvoorbeeld een warme, natuurlijke toets toe, terwijl het combineren van pleisterwerk met natuursteen een stijl oproept die zowel rauw als elegant is. Ook het gebruik van eigentijdse materialen zoals zink en bakstenen biedt de mogelijkheid om te spelen met texturen en kleuren.

Een ander hedendaags architecturaal detail dat aan populariteit wint, is het gebruik van naadloze gevelstenen. Met andere woorden, de bakstenen worden zodanig aan elkaar gelijmd dat er geen zichtbare voegen zijn, waardoor een glad, uniform oppervlakte ontstaat. Dit type gevelbekleding geeft de gevel een strakke, minimalistische esthetiek. Deze bakstenen kunnen worden gecombineerd met houten of aluminium afwerkingen voor een subtiel contrast, waardoor het gebouw een modern tintje krijgt.

Moderne architectuur voor een energiezuinig huis

Huizen met hedendaagse architectuur hebben één groot voordeel: ze zijn energiezuiniger.

Dit houdt rechtstreeks verband met hun kubusvorm en de bijna afwezigheid van uitstekende elementen. Dit type architectuur maakt optimaal gebruik van de ruimte.

Binnen wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld, waardoor de bewoners kunnen genieten van een groter thermisch comfort. Deze aanpak helpt ook om je energieverbruik te verminderen. 

Naast de vorm van het huis is het nu de moeite waard om te investeren in de nieuwste isolatie- en waterdichtheid technologieën om ervoor te zorgen dat je toekomstige huis een uitstekend energieprestatiecertificaat (EPC) heeft. In combinatie met innovatieve verwarmingssystemen kun je een huis ontwerpen met een zeer laag energieverbruik, of zelfs een passiefhuis. 

Wist je dat? Hout maakt een sterke comeback in de moderne bouw. Naast zijn tijdloze charme is hout ook recycleerbaar, waardoor het een belangrijke ecologische bondgenoot is. Hout is ook een uitstekende isolator.

Door moderne oplossingen op te nemen in het ontwerp van je toekomstige huis, kun je leefruimtes creëren die comfortabel, energiezuinig en milieuvriendelijk zijn.

De inrichting van een modern huis

Moderne huizen hebben de indeling van binnenruimtes radicaal veranderd als reactie op nieuwe levensstijlen. De huidige trends leggen de nadruk op open ruimtes, het oordeelkundig gebruik van natuurlijk licht, minimalistisch design en de harmonieuze integratie van intelligente technologieën. De professionals op dit gebied kunnen je begeleiden bij het creëren van interieurobjecten die zowel functioneel als esthetisch zijn.

Open en onderling verbonden ruimtes

Een van de meest opvallende kenmerken van moderne huizen zijn de open ruimtes. Er is geen sprake meer van het afscheiden van elke ruimte. Muren worden vaak geëlimineerd om vloeiende, onderling verbonden leefruimtes te creëren. 

De keuken, woonkamer en eetkamer smelten nu samen in een gemeenschappelijke ruimte om een grote, gezellige leefruimte te creëren. Je gezin kan genieten van hun activiteiten en je kinderen kunnen spelen in de woonkamer, zonder een slag te missen.

Deze open indeling maakt ook beter gebruik van de ruimte en laat natuurlijk licht vrijer door het huis stromen.

Het komt ook vaak voor dat de woonkamers en de inkomhal worden gescheiden door imposante glazen deuren, die het gevoel van openheid versterken en het natuurlijke licht verbeteren.

Daglicht gebruiken

Grote ramen, schuiframen en lichtkoepels worden vaak opgenomen in het ontwerp van moderne huizen om de instroom van natuurlijk licht te maximaliseren.

Deze aanpak vermindert de afhankelijkheid van kunstlicht overdag en creëert tegelijkertijd een lichte en luchtige sfeer die verbonden is met de buitenomgeving.

Hoe creëer je een modern interieur?

Minimalisme is een ander belangrijk aspect van modern interieurontwerp. 

Strakke lijnen, opgeruimde interieurs en eenvoudige materialen kenmerken vaak deze minimalistische ruimtes. Deze benadering richt zich op de essentiële zaken en bevordert een sfeer van rust en sereniteit. 

Welke materialen geven je huis een moderne uitstraling?

De laatste jaren is beton het afwerkingsmateriaal bij uitstek geworden. Voor moderne, strakke, design interieurs is beton terug te vinden in elke ruimte van het huis.

Het is extreem duurzaam en slijtvast en kan niet alleen op vloeren en muren worden gebruikt, maar ook in de keuken voor het werkblad of de wastafel en het bad in de badkamer. 

In moderne interieurs wordt koud, ruw ogend beton regelmatig gecombineerd met natuurlijk warme elementen zoals hout. Dit laatste zorgt ervoor dat het minimalistische gevoel van het interieur behouden blijft en voegt tegelijkertijd gezelligheid toe aan je huis.

Minerale materialen maken ook een sterke comeback in het moderne interieurontwerp. Een trend die inspeelt op een behoefte aan natuurlijkheid en authenticiteit. Deze verschillende materialen hebben het dubbele voordeel dat ze een fijne, delicate, zelfs rustgevende ruimte creëren en tegelijk de robuustheid van je interieur garanderen.

Marmer bijvoorbeeld, dat altijd al werd beschouwd als een edel materiaal, staat weer centraal in de interieurtrends. Of het nu gepolijst, gladgestreken, geborsteld of onbewerkt is, marmer wordt gewaardeerd om zijn vermogen om ruimtes te verlichten en volumes grandeur te geven.

Kwarts is ook een moderne bondgenoot geworden in keukens en badkamers. Dit mineraal is extreem duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en antibacterieel. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, afwerkingen en diktes en kan worden aangepast aan je stijlvoorkeuren.

Andere minerale materialen hebben ook een comeback gemaakt om je interieur te moderniseren: accenten van keramiek, travertijn, terracotta of terrazzo zijn een regelmatig terugkerend element in de huizen van vandaag.

Hoe richt je een modern, aantrekkelijk interieur in?

Hier zijn een paar tips om een eigentijdse sfeer te creëren in je huis.

Verlichting speelt een cruciale rol. Kies voor moderne, elegante verlichtingsarmaturen en geef de voorkeur aan natuurlijk licht voor een heldere, luchtige ruimte. Het gebruik van LED-lampen kan een optie zijn om energie te besparen zonder afbreuk te doen aan de algemene esthetiek van je interieur.

Speel met contrasten, vooral zwart en wit. Behang met patronen is ook erg trendy. Beide geven je inrichting een geraffineerde, moderne touch.

Bij het inrichten van je woonkamer kan een witte sofa een elegante en eigentijdse keuze zijn, vooral als je hem combineert met originele stoffen en kussens voor een frisse touch. 

Open haarden zijn opnieuw een centraal element geworden in de woonkamer en creëren een warme en vriendelijke omgeving. Van inbouwcassettes tot wandkachels, de keuzes zijn talrijk en de technologie van vandaag betekent dat ze de belangrijkste warmtebron in je woonkamer kunnen worden, of zelfs in je hele huis.

Over het algemeen zijn strakke lijnen essentieel voor modern design, of het nu gaat om meubels, architecturale elementen of verlichting. 

Moderne huizen en technologie

De integratie van technologie in moderne huizen is een onvermijdelijke trend geworden. Ze verbeteren over het algemeen je comfort, je veiligheid en de efficiëntie van je gebouw.

Een van de meest zichtbare aspecten van deze integratie is de opkomst van de ‘connected home’. Van verlichting tot thermostaten, van het sluiten van rolluiken tot het bedienen van huishoudelijke apparaten, alles kan op afstand, centraal en zelfs via spraakherkenning worden bediend. . 

Tegelijkertijd kun je met aangesloten beveiligingscamera’s en slimme alarmsystemen je huis eenvoudig op afstand bedienen, waardoor het nog veiliger wordt.

Moderne huizen betekenen tegenwoordig ook energiezuinige huizen. Daarom bevatten ze technologieën die ontworpen zijn om je energieverbruik te verminderen, zoals intelligente thermostaten die de temperatuur automatisch aanpassen aan je levensstijl. 

En last but not least zijn fotovoltaïsche panelen bijna een must geworden om je energieverbruik te optimaliseren. 

Vandaag de dag komt de integratie van technologie in moderne huizen tegemoet aan de veranderende behoeften van onze levensstijl en biedt comfort, veiligheid en efficiëntie.

Moderne huizen van Blavier

Blavier bouwt jouw huis 100% op maat. Onze moderne gebouwen kunnen worden aangepast aan jouw technische en esthetische voorkeuren en zijn voorzien van de nieuwste technologieën op het gebied van energieprestaties..

Wil je een modern huis bouwen? Samen met jou analyseren we de mogelijkheden van je perceel, zodat het perfect past in de omgeving. Vervolgens kun je je huis tot in het kleinste detail aanpassen, met onze adviseurs aan je zijde.

Grote open ruimtes, zonnige schuiframen, moderne afwerkingen… Blavier is jouw ideale partner om het moderne huis te creëren waar je altijd al van gedroomd hebt.

Delen