Welke gevelbekleding is het meest onderhoudsvriendelijk?

12 September 2016 -

Ben je bezig met een nieuwbouw- of renovatieproject en vraag je je af hoe je het best je gevel kunt bekleden? Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat sommige materialen interessanter zijn dan andere. De vraag is of er een materiaal is dat een goed evenwicht biedt tussen prijs-kwaliteit en onderhoudsgemak. Ontdek in dit artikel welke gevelbekleding er het meest geschikt is voor jouw situatie.

Gevelbekleding kiezen

Wanneer je gevelbekleding voor je woning koopt, moet je meer criteria in overweging nemen dan enkel je budget en je persoonlijke voorkeur. Je hebt grosso modo twee soorten gevelbekleding: bepleistering en beplating. Je kunt de twee ook door elkaar gebruiken. Zo kun je een coating gebruiken op je aanbouw en alleen beplating op je voorgevel of je bovenverdieping.

Je gevel bepleisteren

Met pleister (gips) kun je je gevel glad of ruw maken. Er zijn verschillende manieren van aanbrengen en nuances mogelijk. Wil je een net en duurzaam resultaat, dan doe je het best een beroep op een professional. Een bepleisterde gevel past perfect bij een sobere en moderne architectuur, maar helaas is de coating niet bestand tegen vuil en scheurtjes.

Soorten beplating

Er bestaan verschillende soorten gevelbekleding die je vastmaakt op een isolerend frame. Elke beplating heeft voor- en nadelen:

  • Bakstenen: de meest gekozen en meest betaalbare oplossing. Bakstenen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, zijn waterdicht en bestand tegen vervorming. Daardoor hebben ze nauwelijks onderhoud nodig.

  • Hout: de natuurlijke look en warmte van hout zijn stevige troeven. Daarnaast kun je het ook op heel wat verschillende manieren aanbrengen. Let er wel op dat je voor duurzaam hout kiest. Hout isoleert goed, maar moet jaarlijks behandeld worden aangezien het na verloop van tijd grijs wordt.

  • Pvc: vereist geen enkel onderhoud. Let er wel op dat je een kwalitatief product kiest. In de regel is dat wel iets duurder.

  • Composietmateriaal: de ideale oplossing, aangezien composiet heel onderhoudsvriendelijk en goedkoop is.

  • Cortenstaal of zink: als je op zoek bent naar een industriële look voor je gevel, dan is dit een uitstekende keuze. Cortenstaal en zink zijn duurzaam en recycleerbaar. Bovendien vergen ze geen enkel onderhoud en zijn ze zelfs bestand tegen graffiti. Geen negatieve punten kortom.

Heb je hulp nodig bij de keuze van een geschikte gevelbekleding? Onze experten geven met plezier een antwoord op al je vragen.

Delen