Welke vloer kiezen voor jouw moderne woning?

Is je nieuwbouwwoning bijna af en klaar om in te richten? Dan is het moment aangebroken om keuzes te maken die de uitstraling van je interieur zullen bepalen. Kies dus zeker met zorg je raamprofielen en de verf voor je muren. En hou er rekening mee dat de juiste vloer kiezen erg complex kan zijn.

Er zijn heel wat zaken waarmee je rekening moet houden. Er is natuurlijk het uitzicht, maar ook het onderhoud, de kwaliteit van de bekleding en de prijs spelen een rol. Daarnaast bepalen ook het soort ruimte en zelfs je levensstijl voor een deel je keuzemogelijkheden.

Ten slotte is er nog het soort woning.  Het is logisch dat je in een pastorijwoning voor een andere inrichting en dus voor andere vloeren kiest dan in een ultramodern huis. Wat natuurlijk niet betekent dat je enkel voor clichés kunt kiezen. Door de platgetreden paden te verlaten, kun je heel wat mooie ontdekkingen doen.

We geven je alvast enkele mogelijkheden voor de vloer in een moderne woning.

Het belang van vloerbekleding

Meer nog dan de wandbekleding is vloerbekleding bepalend voor je interieur. Een vloer is erg belangrijk voor de eenheid in je inrichting. Een houten vloer of een vloer in beton betekent een wereld van verschil. Waar je de voorkeur aan geeft, is natuurlijk volledig jouw keuze!

Tegels

Een tegelvloer is een heel klassieke keuze. Tegels zijn makkelijk te onderhouden en zijn een aanrader als je huisdieren hebt. In een woonkamer doen vooral grote tegels van 30 x 60 cm het erg goed.

Een tegelvloer kies je natuurlijk niet enkel omdat het praktisch is. Zo weet iedereen dat cementtegels met een motiefje een bepaalde charme hebben. Je kunt zulke tegels gebruiken als boord, in een gang of in een kleine ruimte. In een moderne woning is het een interessant accent dat een vrolijke toets in huis brengt.

Vinyl

De laatste jaren heeft vinyl aan belangstelling gewonnen dankzij de ontwikkelingen die dit materiaal heeft gekend. Vooral in slaapkamers is vinyl erg geschikt.

Het heeft verschillende voordelen:

 • groot loopcomfort
 • weinig geluidshinder
 • bestand tegen water
 • makkelijk te onderhouden
 • keuze te over qua kleuren en motieven

Om een vinylvloer lang mooi te houden zijn er wel enkele aandachtspunten:

 • Zorg ervoor dat er altijd viltjes zijn onder de poten van tafels, stoelen en andere meubels.
 • Vermijd gekleurde rubberen zolen en hakken.
 • Om een vinylvloer te onderhouden, volstaat het om te stofzuigen en af en toe de vloer schoon te maken met een vochtig microvezeldoekje.

Als je een houtkachel hebt, is een vinylvloer trouwens geen aanrader.

Kurk

Vergeet zeker ook kurk niet als mogelijke vloerbekleding. In ons land is dit volledig natuurlijke materiaal dat uit de schors van de kurkeik gewonnen wordt aan een opmars bezig. Logisch, want het heeft heel wat voordelen:

 • hygiënisch
 • slipvast
 •  warm
 • geschikt voor mensen met allergieën

Kurk kan je in alle kamers leggen, ook in de badkamer. Bovendien kun je kiezen uit verschillende kleuren en formaten.

Gietvloer

Een betonlook kan heel wat mensen bekoren. Zeker in een moderne woning is het erg passend. Beton heeft een ruw kantje, wat meteen de sfeer van een loft oproept. In ‘gewone’ huizen vind je dan weer veel gietvloeren in epoxy. Net zoals betonvloeren kunnen die naadloos gegoten worden en hebben ze een industriële uitstraling. In tegenstelling tot beton voelt epoxy niet koud aan én is het niet nodig om uitzettingsvoegen te voorzien.

Nog voordelen van een gietvloer:

 • makkelijk stofvrij te houden
 • waterdicht

Vasttapijt

Misschien denk je dat vasttapijt wat uit de mode is, maar niets is minder waar. Sinds enkele seizoenen is het weer helemaal ‘in’. Effen of bedrukt vasttapijt: beide zijn mogelijk. Kies dus wat het best bij jouw persoonlijke stijl past.

Let op als je je keuze maakt: er bestaan namelijk verschillende gebruiksklassen van vasttapijt, in functie van de ruimte waarvoor het bedoeld is. Recente studies tonen trouwens aan dat vasstapijt het voordeel heeft dat het rondzwevend stof aantrekt en vasthoudt in zijn vezels.

Delen