Welke voordelen hebben traditionele woningen in vergelijking met prefabhuizen?

Welke voordelen hebben traditionele woningen in vergelijking met prefabhuizen?

Traditionele woningen, zoals die van Blavier, bieden tal van voordelen ten opzichte van prefabsystemen, of ze nu in hout of beton zijn gebouwd.

Als het over prefabhuizen gaat, denken mensen meteen aan hout. Nochtans worden steeds meer prefabhuizen in beton gebouwd: deze constructies bestaan uit grote betonelementen die ter plaatse worden geassembleerd met speciale verbindingselementen. Hoewel prefabwoningen ontegensprekelijk bepaalde troeven hebben, wegen die troeven vaak niet op tegen de voordelen van traditionele woningen. Die laatste bieden immers een ongeëvenaarde duurzaamheid, een perfecte geluidsisolatie (wat niet het geval is bij houten huizen), een uitstekende waterdichtheid, een perfect beheerste bouwtechniek en duurzame materialen die bestand zijn tegen slecht weer, brand en wind. Maar het belangrijkste is misschien wel de architecturale flexibiliteit want in tegenstelling tot prefabwoningen kan het design van traditionele woningen sterk variëren. Ook is een traditionele woning gemakkelijker te renoveren en uit te breiden dan een prefabwoning, omdat bij die laatste alle technische apparatuur in de constructie is geïntegreerd. Dat maakt het moeilijk om achteraf wijzigingen aan te brengen…

De nadelen van prefab

  • De beperkte designmogelijkheden. Prefabwoningen lenen zich minder dan traditionele woningen tot een klassieke architectuur en architecturale fantasietjes zijn complexer om te realiseren.
  • De meerkosten. De plaatsing van een zware gevel (bijvoorbeeld in baksteen of natuursteen) doet de factuur sterk oplopen. Daarvoor heb je immers een dikkere fundering en bovendrempels voor de ramen nodig.
  • Het gebrek aan flexibiliteit. Doordat de technische apparatuur in de prefabconstructie is geïntegreerd, word je reeds in de ontwerpfase verplicht om bepaalde beslissingen te nemen. Als je je kans mist, wordt het nadien bijzonder duur om nog wijzigingen aan te brengen.
  • De ecologische voetafdruk. De ecologische voetafdruk van een prefabwoning is groter dan die van traditionele woningen.
  • Het transport. Prefabhuizen vereisen een ingewikkeld transport van de fabriek naar de bouwplaats, en dat is erg duur.

 

Nood aan inspiratie voor jouw toekomstig bouwproject? Ontdek onze inspiratiewoningen op de website of vraag jouw gratis catalogus aan!

Delen