Wil je een woning bouwen met een commerciële ruimte? Dan moet je zeker op de volgende punten letten.

23 August 2018 -

Ben je zelfstandige en wil je graag een ruimte in je huis bouwen waar je kan werken? Bij Woningen Blavier stellen we onze kennis met plezier ter beschikking. Als je een handelsruimte in je huis wil creëren, moet je met heel wat punten rekening houden van bij het begin van de werken. Dat gaat van de inhoud van je bouwvergunning over de afschrijving van je eigendom, tot de wettelijke bescherming van je woning. Op zoek naar een heldere uitleg? Lees snel verder voor meer informatie.

Een aangepaste bouwvergunning

Elk bouw- of verbouwproject in overeenstemming met de wettelijke verplichtingen vereist een stedenbouwkundige vergunning van de gemeente waar je bouwgrond of woning ligt. Let er wel op dat je bij je aanvraag duidelijk aangeeft dat je een handelsruimte in je woning wil inbouwen.  Je moet er ook rekening mee houden dat de bouwvoorschriften verschillen per gewest: in Wallonië moet je rekening houden met het CWATUPE (het WWROSPE, het Waals Wetboek van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw, Patrimonium en Energie), in Brussel is er het BWRO of Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening en in Vlaanderen gelden de voorschriften van het Departement Omgeving. We raden je aan om voor meer informatie ook te rade te gaan bij de administratieve diensten van je gemeente.

Een beschermde woning

Je ideale beroep voltijds als zelfstandige uitoefenen, dat is een echt droomscenario. Het traject van een zelfstandige loopt echter niet altijd over rozen. De wet van 25 april 2007 voorziet in een aantal beschermingsmaatregelen waardoor je woning niet in beslag kan worden genomen, zolang je je zelfstandige activiteit in België uitoefent. Beslaat de oppervlakte van de professionele ruimte minder dan 30% van de totale oppervlakte van je huis? Dan geldt de niet-vatbaarheid voor beslag automatisch op je hele woning. Als dat niet zo is, moet je eerst statuten van mede-eigendom opstellen voor je een verklaring van niet-vatbaarheid kan indienen bij de notaris. Dat document beschermt het woongedeelte van je woning in geval van eventuele schulden. De verklaring blijft geldig tot jij zelf om de opheffing vraagt, of wanneer je een ander professioneel statuut krijgt (als je ambtenaar of werknemer wordt).

Belastingen, een belangrijke factor

Kies je voor een woning met een handelsruimte, zijn er heel wat fiscale en administratieve regels die invloed zullen hebben op je budget en op je financiën in het algemeen.

Het zijn vaak complexe kwesties die sterk verschillen per gewest. In Wallonië is het bijvoorbeeld erg belangrijk om goed te berekenen welk deel van de totale oppervlakte van je woning daadwerkelijk aan voor je beroepsactiviteit dient. Dat percentage bepaalt immers het bedrag dat je als beroepskosten kan aftrekken, het bedrag van de btw dat je op je bouwproject moet betalen, het abattement op je kadastraal inkomen en hoeveel je zal mogen afschrijven. Neem ook eens contact op met een professional om er de juiste informatie over te verkrijgen.

Woningen Blavier: een partner waarop je kan bouwen, ook in je professionele leven

In je perfecte huis wil je natuurlijk mooie momenten met je familie meemaken, maar je moet er ook aangenaam kunnen werken en je huis moet de kwaliteit van je diensten ook weerspiegelen. We staan je dan ook van het prille begin van een project bij en zorgen voor inspiratie om het ideale huis voor jou te vinden.

Delen