XXL tegels, de nieuwste trend op het vlak van vloertegels?

XXL tegels, de nieuwste trend op het vlak van vloertegels?
15 February 2017 -

Interieurtrends: XXL-Vloertegels

Voor een harmonieus interieur waarin je jezelf goed voelt, is de keuze van de vloerbekleding minstens even belangrijk als het type woning dat je hebt gekozen. Tegels zijn populairder dan ooit en bestaan in verschillende vormen en afmetingen, hoewel vandaag om verschillende (goede) redenen vooral de XXL-tegels populair zijn.

Extra grote tegels danken hun populariteit vooral aan de hedendaagse stijl die ze creëren. Bovendien hebben ze ook een sterk visueel effect: XXL-tegels doen je ruimte meteen groter lijken. Ze zijn dus geschikt voor kleine ruimtes, maar evengoed voor middelgrote of grote ruimtes. Extra grote tegels zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen (van 60 x 60 cm tot 120 x 120 cm) en vormen (rechthoekig of vierkant). De rechthoekige modellen bieden meer mogelijkheden op het gebied van originaliteit, omdat ze zowel diagonaal als horizontaal of verticaal kunnen worden geplaatst.

Een moderne decotrend die razend populair is: XXL-tegels met imitatie-effect

Tegels staan meer dan ooit centraal bij trendy decoratieprojecten. De waaier aan kleuren is eerder beperkt (zwart, grijs, beige, karamel en antraciet), maar de beschikbare kleuren passen wel uitstekend bij een hedendaags interieur en bieden het voordeel dat ze de tand des tijds goed doorstaan.

Daarnaast zitten ook tegels die bepaalde materialen imiteren sterk in de lift. We denken daarbij aan imitaties van cement, metaal, beton en zwarte of grijze steen (bvb. leisteen). Het oppervlak gaat van glanzend tot verweerd. Dit type tegels wordt steeds vaker gebruikt in moderne interieurs en past perfect bij strakke meubels. Tegels met houtimitatie ten slotte combineren de warme sfeer van hout met het onderhoudsgemak van tegels.

Het kostenplaatje van XXL-tegels

Zijn XXL-tegels duurder dan kleinere tegels type 10 x 10 cm of 20 x 20 cm? Het antwoord is ja.

XXL-tegels zijn in eerste instantie niet zo eenvoudig te plaatsen: er moet worden gewerkt met tegels die tot 30 kg kunnen wegen, en dus zijn er verschillende mensen nodig om de tegels te verplaatsen en te verlijmen. Langs de andere kant moeten extra grote tegels op een perfect gelijkmatige ondervloer worden geplaatst. Dat is noodzakelijk om later elk risico op barsten te vermijden.

In termen van aankoopprijs (exclusief plaatsing en btw) kosten moderne tegels van 120 x 120 cm ongeveer € 100/m2 en tegels van 60 x 60 cm kosten gemiddeld € 50/m2. Ter vergelijking, naargelang de collectie, het motief en de kleur kan men al kleinere tegels (30×30 cm of 45x45cm) vinden vanaf  € 20 /m².

Welke herkomst hebben deze tegels?

De allernieuwste tegels worden gemaakt uit zeer bestendige en waterdichte materialen. Ze zijn meestal afkomstig uit Italië en, meer in het algemeen, uit zowat heel Europa. Maar de sector blijft niet gespaard van internationale concurrentie en je ziet steeds vaker tegels die afkomstig zijn uit Azië of Turkije. Welke kwaliteit hebben deze tegels?

Laten we het voorbeeld nemen van blauwe hardsteen of arduin, die al eeuwenlang in België wordt gemaakt en al een mooie reputatie heeft opgebouwd. De laatste jaren zien we steeds vaker blauwe hardsteen uit Azië die tegen een veel lagere prijs op de markt wordt aangeboden. Wat moeten we daarvan denken?

Voor het antwoord kunnen we terecht op de website van Livios, waar we deze conclusie terug vinden: “Belgische blauwe hardsteen raad ik aan als de klant een kwalitatief goede steen vraagt met een vrij egale kleurschakering. Het voorkomen van kleine putjes dient echter vermeld. Vietnamese blauwe steen raad ik aan indien de prijs belangrijk is. Het is echter ook een kwalitatieve steen. Hij zal meestal iets meer kleurnuances vertonen dan de Belgische. De groeves echter evolueren ook en men kan nu ook reeds vrij egale partijen bekomen. Daarom raad ik meestal aan dat de klant de partij op voorhand te bekijken, immers elke partij kan verschillen. Chinese kalksteen raad ik aan als de klant een donkerder steen wenst. De partijen vertonen weinig kleurnuances. Wel zal er na verloop van tijd een licht bruine schijn komen.”

De keuze van je vloerbekleding hangt vooral af van je levensstijl, smaak en budget. Wij kunnen je enkel aanraden om echt goed na te denken over je keuze, omdat je vloerbekleding toch wel een aantal jaar moet meegaan. Aarzel niet en laat je bij twijfel adviseren door onze specialisten!

Delen