De voordelen van een halfopensleutel-op-de-deurwoning

De voordelen van een halfopensleutel-op-de-deurwoning
30 november 2020 - ,

De voordelen van een halfopen sleutel-op-de-deurwoning. Een tweewoonst is minder gevoelig voor wind en maakt het mogelijk om te besparen op je verwarmingskosten. Ze is bovendien goedkoper om te bouwen en te gebruiken, beter beveiligd, enz. En net als een open bebouwing kan ze sleutel-op-de-deur worden gebouwd door een bouwbedrijf.

Gekoppelde woningen, die minstens een muur gemeenschappelijk hebben met een andere woning, waren lange tijd minder in trek maar hebben om verschillende redenen weer de wind in de zeilen. In de meeste gevallen hebben tweewoonsten een vergelijkbare architectuur voor beide huizen. Een twee-onder-een-kapwoning kan zelfs het spiegelbeeld van de andere woning zijn en wordt vaak volgens hetzelfde plan gebouwd.

Schaarse bouwgronden

De voordelen van een halfopen sleutel-op-de-deurwoning zijn divers. De eerste reden die halfopen bebouwingen terug populairder maakt, is het gebrek aan bouwgrond.
Dat verklaart ook waarom steeds meer tweewoonsten worden gebouwd door sleutel-op-de-deurbedrijven, vooral in Vlaanderen, waar het tekort aan percelen nog nijpender is. Dit is geen nieuw fenomeen en de pers heeft het er regelmatig over. Het tekort is vooral voelbaar in de steden. Wil je toch in de stad bouwen, dan moet je je tevredenstellen met de beschikbare ruimte. Een halfopen bebouwing is dan vaak de enige optie. Bovendien leggen veel gemeenten strenge bouwvoorschriften op en zijn bepaalde types van woningen simpelweg verboden in het stadscentrum.

Een tweewoonst is goedkoper

Een van de vele voordelen van een twee-onder-een-kapwoning is het financiële aspect. Een tweewoonst is immers minder duur dan een traditionele woning met dezelfde oppervlakte en in dezelfde buurt. Het bouwbedrijf profiteert van schaalvoordelen voor een deel van de werkzaamheden, terwijl de woning ook gemakkelijker te bouwen is.

Die winst uit zich ook in de lagere lokale belastingen.

Bovendien biedt de gemeenschappelijke muur ook een energievoordeel. Een gebouw dat omringd is door een of meer andere constructies, profiteert namelijk van een betere isolatie. Bovendien wordt de gemeenschappelijke muur in de winter gedeeltelijk verwarmd door het andere huis. Naargelang de aard en de afmetingen van de gemeenschappelijke muur is het mogelijk om tot 35 procent te besparen op de verwarmingskosten. In een tijd waarin energie steeds duurder wordt en ecologie van het grootste belang is, is dat een uitstekende reden om een halfopen woning te bouwen.

 

Een betere beveiliging

Sommige mensen vinden de nabijheid van buren een negatief aspect maar qua veiligheid biedt het een belangrijk voordeel. Bij een twee-onder-een-kapwoning is het namelijk moeilijker voor dieven om in te breken zonder dat ze het risico lopen door een buurman opgemerkt te worden. Bovendien is het moeilijker om te vluchten. Het risico op inbraak is uiteraard niet onbestaande, maar is wel kleiner dan bij een open bebouwing. Een echte troef!

 

Lagere kosten

Naast de (hierboven vermelde) besparing op de verwarmingskosten bespaar je met de bouw van een halfopen woning ook op andere zaken. Als je goed met de buren kunt opschieten, kan je bijvoorbeeld de rekening voor gemeenschappelijk materiaal (hagen, gemeenschappelijke afsluitingen, enz.) in tweeën splitsen. Ook kun je beslissen om samen te investeren in een warmtepomp, om tuin- en onderhoudswerkzaamheden samen uit te voeren en de kosten te delen. Stuk voor stuk voordelen die een vrijstaande woning niet kan bieden. Aangezien beide partijen zo een groter budget overhouden, is het ook mogelijk om werken van een hogere kwaliteit uit te voeren.

 

Slimme architectuur

Bij de bouw van een tweewoonst is het belangrijk om de ruimte minutieus te ontwerpen om ze maximaal te optimaliseren. Daartoe neem je best een goede architect en een kwalitatief hoogstaand bouwbedrijf onder de arm om het huis van je dromen te bouwen, of het nu een sleutel-op-de-deurwoning is of niet. Het helpt je ook om een ruime tweewoonst te creëren, zelfs op een klein stukje grond. Nog een voordeel: de meeste twee-onder-een-kapwoningen bevinden zich in de stad, waardoor je alle mogelijke diensten in de directe omgeving hebt.

 

Kortom…

De bouw van een instapklare twee-onder-een-kapwoning biedt je:

 

  • Aanzienlijke besparingen op de bouw van het huis zelf, alsook op de verwarming, diverse kosten en belastingen
  • Meer veiligheid
  • Een benijdenswaardige ruimte
  • De nabijheid van de stad, diensten…

Wens je meer informatie? Of wil je weten wat inbegrepen is in de offertes van Blavier?

Heb je vragen? Onze bouwadviseurs staan voor je klaar, op afspraak, bij jouw of in één van onze kijkwoningen over heel België. Aarzel niet en vraag jouw gratis catalogus aan en ontdek onze inspiratiewoningen alsook ons zeer uitgebreid lastenboek.

Delen