Ecologisch bouwen begint al bij de bouwplannen

24 June 2016 -

Spreekt het concept van ecologisch bouwen je aan? Uiteraard moet je weten waar te beginnen. De bouw van een ecologisch huis start niet bij de keuze van de materialen, zoals men zo vaak denkt, maar wel bij de bouwplannen!

De oriëntatie van het huis

Het eerste wat je moet bepalen is de vorm en de oriëntatie van het huis. Bij ecologisch bouwen is dat een heel belangrijke beslissing. Als je woning helemaal naar het zuiden georiënteerd is, kun je alleen al door de warmte van de zon zo’n 30% besparen op je elektriciteitsrekening. Sommige mensen laten zelfs een draaiend huis bouwen zodat ze de hele dag van zonlicht kunnen genieten.

Ramen en deuren bij ecologisch bouwen

Voorzie voldoende grote ramen in je woning. Ideaal zijn bijvoorbeeld schuiframen. Als je die onder de juiste hoek plaatst, garanderen ze een zonne-inval van 180°. Maak zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk licht door bijvoorbeeld je bureau onder een dakvenster te plaatsen. Een extra verdieping beperkt het warmteverlies via het plafond en de vloeren. Bovendien nemen de kosten voor de fundering hierdoor ook af.

Nog een tip: vermijd ramen en deuren aan de west- en de oostkant van je woning. In de zomer wordt het dan namelijk veel te warm binnen.

Natuurlijke ventilatie

Door je ramen en deuren juist te plaatsen, vermijd je te warme temperaturen in de zomer. Hierover nadenken is cruciaal voor het uiteindelijke resultaat van je woning. Deze keuzes bepalen bijvoorbeeld mee de mate waarin je warmteverlies in je huis kunt beperken.

Bescherming tegen de wind

Bij ecologisch bouwen moet je tijdens het uittekenen van de plannen ook rekening houden met de aanwezigheid van bomen. Die beschermen je weliswaar tegen de wind, maar kunnen ook invallend zonlicht belemmeren. Staan er nog geen bomen? Voorzie er dan zeker een paar op je bouwplannen.  Goed geplaatste bomen vormen namelijk ook een efficiënte buffer tegen geluidsoverlast.

Heb je hulp nodig bij het uittekenen van je plannen? Blavier staat klaar om je bij te staan bij de realisatie van je ecologisch bouwproject.

Delen