Een kangoeroewoning bouwen: hoe pak je dat aan?

26 april 2017 -

De vergrijzing van de Belgische bevolking neem toe. Meer en meer mensen vallen terug op familie als hun oude dag is aangebroken. Hierdoor is er een grote vraag naar flexibele en duurzame woonoplossingen. Een kangoeroewoning is daar een van, maar wat is dat precies? Een woordje uitleg.

De situatie zoals het nu is…

In de loop van enkele decennia’s is de mentaliteit en de gewoontes van de mens drastisch veranderd. In de jaren 80 trouwde men zo vroeg mogelijk om zo snel mogelijk het huis uit te zijn. Tegenwoordig ligt dat anders! Door de opkomst van de Boomerang-generatie wonen veel dertigers nog altijd of terug bij hun ouders. Gepensioneerde ouders voelen zich snel alleen en wensen graag te wonen bij hun kinderen, zelfs al zijn ze welgesteld. Een kangoeroewoning speelt hierdoor slim in op de behoeften en problemen van vandaag.

Hechte familiebanden

Een kangoeroehuis bestaat meestal uit een hoofdwoning en een afzonderlijke deel waar verschillende leden van een familie op hun eigen ritme samenleven. Een kangoeroewoning moet namelijk een omgeving zijn waar familieleden moeiteloos met elkaar omgaan.

Als ouder ga je juist afgestudeerde jongeren een comfortabele startpositie willen geven alvorens ze hun eigen weg opgaan en dat kan soms moeilijk zijn. Jongeren hebben niet altijd de middelen om hun eigen woning te kopen en hebben het daarnaast moeilijker om werk te vinden. Ze opvangen in het ouderlijk huis kan al heel wat van hun zorgen wegnemen.

Gepensioneerde grootouders kunnen voor de kinderen zorgen als ze nog te jong zijn voor de kleuterschool.

Richt een kangoeroewoning zeker zo in dat ieders privacy voldoende gerespecteerd wordt. Het is echter belangrijk dat alle delen van je huis subtiel in elkaar overvloeien, Het is dus een uitdaging om genoeg afscheidingen te voorzien (muren, verdiepingen, …).

Kangoeroewoning: de aandachtspunten

Toegankelijkheid

Denk goed na over de indeling van de verschillende ruimtes van je kangoeroewoning. Iedere bewoner heeft namelijk andere behoeftes. Oudere mensen hebben het moeilijker met verplaatsingen in de hoogte. Voorzie daarom zeker een slaapkamer en een badkamer op het gelijkvloers.

Sommige delen van je woning kunnen gemeenschappelijk ingericht worden, zoals de keuken of woonkamer. Installeer waar mogelijk een schuifwand in gemeenschappelijke ruimtes. Het biedt je de mogelijkheid om een kamer in een handomdraai op te delen in verschillende ruimtes.

Techniek

Pak de renovatie van je kangoeroewoning slim aan. Is het praktischer om verschillende individuele meters te gebruiken om de kosten voor water en elektriciteit gemakkelijker te verdelen? Of ga je voor een gemeenschappelijke meter?

Let op: iedere inwoner heeft verschillende voorkeuren en budgetten. Wees dus voorzichtig en pak deze kwestie diplomatisch aan.

Administratief

Vergeet zeker niet je woning aan te geven als kangoeroewoning. Dat ben je wettelijk verplicht. Het statuut zorgt er namelijk voor dat je de verschillende woningen kan onderbrengen in één verzekeringscontract.

Interessant weetje om af te sluiten: bij de aankoop of bouw van een nieuw huis kan je ervoor kiezen om het gezamenlijk aan te kopen, waardoor iedereen eigenaar wordt van de woning.

Blavier helpt je graag om jouw kangoeroewoning te realiseren. Raadpleeg onze experten en ontdek alle mogelijkheden.

Delen