Een nieuw huis onderhouden: enkele aandachtspunten

Ben je zonet in je nagelnieuwe huis ingetrokken? Nu is alles er perfect netjes en dat wil je natuurlijk graag zo lang mogelijk zo houden. We geven je met plezier enkele tips om je huis te onderhouden. Tenslotte gaat het toch om de belangrijkste investering van je leven!

Het onderhoud van een nieuw huis

Goed nieuws: de eerste jaren heeft een nieuw huis weinig onderhoud nodig. Toch zijn er enkele puntjes waar je aandacht aan moet besteden. Om problemen te vermijden, doe je er dus goed aan om aandachtig de raad van je bouwbedrijf op te volgen.

Regelmatig schoonmaken

Één advies is alvast heel eenvoudig, maar daarom niet minder juist: maak je huis regelmatig schoon. Zo vermijd je problemen op de lange termijn.

Het onderhoud van je tegels

Voor het onderhoud van de tegels in je huis zijn er zes aandachtspunten.

  1. Veeg of stofzuig je tegels voor je ze dweilt.
  2. Gebruik op keramische tegels nooit een product dat waterstoffluoride of een afgeleide daarvan bevat.
  3. Vermijd schuursponsjes of schuurmiddelen die krassen kunnen maken.
  4. Leg een deurmat bij de ingang. Zo vermijd je krassen door vuil dat van buiten naar binnen wordt gebracht.
  5. Pak vlekken onmiddellijk aan. Als je er snel bij bent, is het makkelijker om ze te verwijderen.
  6. Spoel na het reinigen de tegels na met schoon water en verwijder alle vuilresten.

Het onderhoud van je sanitair

Giet nooit vettige stoffen in de afvoerbuizen. Kalksporen kun je vermijden door elke dag je kranen en je douchewanden schoon te maken. Voor je douche kun je een aftrekker gebruiken. Maak er een goede gewoonte van, je zult het je niet beklagen.

Ventilatie en verwarming

Een goed geventileerd huis is beter voor jouw gezondheid, maar ook voor die van je woning. Onderhoud je ventilatiesysteem door regelmatig de afzuigmonden te reinigen en de filters te vervangen. Je kunt ook je ramen openzetten om een luchtstroom te creëren, maar vergeet in dat geval niet om op voorhand je thermostaat lager te zetten.

Ook belangrijk: laat jaarlijks (pellet- of stookolieketel) of om de drie jaar (gasketel) je verwarmingssysteem nakijken.

De buitenkant van je huis onderhouden

Onderhoud één of twee keer per jaar je afvoerbuizen in pvc. Inspecteer ook elk jaar je dak en verwijder alle dode bladeren uit de goot. Check of de dakpannen nog goed vastliggen en verwijder het mos.

Zoals je merkt, verschilt het onderhoud van een nieuwbouwwoning niet zo veel van het onderhoud van een ouder huis. Met wat inspanning kun je het dan ook heel lang mooi houden.

Delen