Graag een dak boven je hoofd? Ga voor de juiste soort!

30 January 2015 -

Daken bestaan in heel wat vormen en materialen. De keuze is dan ook veelal persoonlijk. Ieder heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur, maar er zijn ook een aantal praktische en technische zaken waarmee je rekening kan houden. Zo is een plat dak doorgaans een stuk duurder dan een hellend, wat ook eenvoudiger is om te isoleren.

Voor welk daktype je ook gaat, zorg er in elk geval voor dat je keuze weloverwogen is. Je staat er wellicht niet bij stil, maar de architectuur van je dak heeft gevolgen voor het budget en de energieprestatie van je woning. De vorm, maar ook de gebruikte dakbedekking en het isolatiemateriaal kunnen een positieve of negatieve impact hebben op het E-peil van je nieuwbouw.

We zetten alvast enkele vaak gekozen daktypes en dakbedekkingsmaterialen op een rijtje.

Populaire soorten daken

 

  1. Het zadeldak: Zonder meer de meest klassieke en wellicht ook populairste keuze is het zadeldak. Dit type dak is veelzijdig en past perfect voor klassieke alsook moderne woningen. Bovendien is dit ook een heel budgetvriendelijk dak en laat het toe de ruimte onder het dak nuttig te gebruiken.
  2. Het lessenaarsdak: Dit type bestaat uit slechts één dakschild en is daardoor één van de eenvoudigste dakvormen. Dit daktype met een modern ogende strakke vorm is ideaal voor een hedendaagse nieuwbouw, maar wordt niet altijd toegestaan in de bouwvoorschriften.
  3. Het wolfsdak: Een wolfsdak is een variant van het zadeldak met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden (wolfseinden). De helling van de wolfseinden is vaak steiler dan de grote vlakken. Dit type dak is ideaal voor een eerder klassieke of rustieke woning. 
  4. Het schilddak: Dit type dak heeft 4 dakvlakken, het is eveneens een variant op het zadeldak, waarbij op beide uiteinden een volwaardig driehoekig dakvlak wordt gebruikt. Dit het daktype dat veruit het beste bescherming biedt tegen windstoten. Daarvoor is de aerodynamische vorm verantwoordelijk. Indien de bouwvorm in die mate is dat alle 4 de dakvlakken driehoekig zijn, spreekt men van een pyramidedak of tentdak. Bij deze type daken heeft men over het algemeen een pak minder bruikbare zolderruimte dan bij een klassiek zadeldak.
  5. Het platte dak: Platte daken zijn aan een stevige opmars bezig de voorbije tien jaar. Het platte dak staat fraai bij een moderne of hedendaagse woning. Hou wel rekening met een minimale hellingsgraad van 2 procent om een vlotte afwatering te garanderen. Een plat dak isoleren is meestal ook wat duurder dan een hellend dak.

Veelgebruikte soorten dakbedekking

  • Dakpannen: Dit is veruit het populairste type dakbedekking. Dakpannen bestaan natuurlijk ook in vele kleuren en maten. Klassieke golvende betonnen dakpannen zijn daarbij het goedkoopst. Platte dakpannen of kleipannen zijn iets duurder.
  • Leien: Na de dakpannen, zijn leien waarschijnlijk de meest voorkomende dakbedekking. Deze natuurleien of kunstleien geven een egale look, vergelijkbaar met een vloer. De leien, alsook de plaatsing, zijn duurder dan bij de klassieke dakpannen.
  • Metaal: Koper, zink of aluminium worden vaak gebruikt om dakpanplaten of leien van te maken. Deze type daken vinden vooral hun toepassing in moderne woningen.
  • Bitumen: Bitumen of ‘roofing’ wordt uitsluitend gebruikt voor platte daken.
  • Groendak: Een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Dat kan zowel in een lichte vorm (op basis van mos, vetplanten, …) of een zwaardere vorm (gras, struiken, …) waarbij de stevigheid van het dak extra belangrijk is. In diverse Vlaamse gemeenten is er ook een premie voorzien voor groendaken.

De mogelijkheden qua dakstructuur en dakbedekking zijn zeer divers. Aarzel niet om raad te vragen aan je architect en bouwfirme. Zij kunnen je een overzicht geven van de mogelijkheden in functie van jouw project en jouw voorkeuren. En ze kunnen je meteen ook aangeven wat de impact zal zijn op je bouwbudget en je leefcomfort.

Delen