Het kostenplaatje van je nieuwbouwwoning

18 August 2015 -

Wie een nieuwbouwwoning overweegt, weet wellicht dat een huis bouwen je gemiddeld 1.300 euro per vierkante meter kost. Maar geen twee bouwprojecten zijn hetzelfde. De kostprijs van een nieuwbouwwoning hangt af van een heleboel factoren en kan dus beduidend lager of hoger liggen dan de richtprijs. Dit zijn de belangrijkste kostenbepalers.

Richtprijs nieuwbouw: 1.300 euro

De richtprijs is berekend op basis van de gemiddelde kosten voor materialen en werkuren. Die bedragen zo’n 1.000 euro per vierkante meter. Het ereloon van de architect bedraagt doorgaans zeven procent van het bouwbudget, dus nog eens 70 euro. Tel daar 21 procent btw bij en je komt aan een 1.300 euro per vierkante meter.

Jij hebt de sleutel in handen

Nieuwbouw betekent dat jij als bouwheer carte blanche hebt om je woning te ontwerpen en in te richten. Je bepaalt dus voor een groot deel zelf hoe duur of goedkoop je droomwoning zal zijn.

In de eerste plaats gaat de kostprijs van een nieuwbouwwoning omhoog naarmate je vierkante meters toevoegt. Maar een aantal kosten zijn forfaitair, dus de prijs per vierkante meter zal lager zijn voor een grote woning dan voor een kleine woning. Maar ook het type woning is een grote factor. Rijwoningen kosten het minste, terwijl vrijstaande woningen een hogere prijs per vierkante meter hebben. Kies je voor een complexe constructie, dan betaal je nog meer. Bovendien moet je op lange termijn denken. Een complexe constructie mag dan wel origineel en knap zijn, het verbruik zal er een stuk hoger liggen dan in een compacte woning.

Hoe meer afwerking, hoe duurder

Minstens even belangrijk is hoeveel luxe en afwerking je kiest. Massieve parketvloeren en een luxueuze keuken met alle nieuwste snufjes zullen de prijs gevoelig opdrijven. Een berging of garage is daarentegen goedkoop, omdat de afwerkingsgraad een pak lager ligt dan bij een woonkamer of keuken.

Dat geldt ook voor de technieken. Denk bijvoorbeeld aan verwarming en ventilatie. De kostprijs van een ventilatiesysteem kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Maar wees ook vooruitziend: de juiste investeringen kunnen je op de lange termijn veel uitsparen.

Om je een idee te geven: voor een woning met doorgedreven energieprestatie, bijvoorbeeld een passiefwoning, met een luxe afwerking kan de kost per vierkante meter oplopen tot 1.600 of zelfs 2.000 euro all-in.

Loonkosten bij nieuwbouw

De werkuren van je aannemer zijn de grootste kostenpost van je nieuwbouwproject. Wil je daarop besparen, dan kun je zelf de handen uit de mouwen steken. Je kunt je aannemer helpen, of de afwerking voor je eigen rekening nemen. Maar ook jouw tijd is natuurlijk niet gratis.

Op een architect bespaar je maar beter niet, maar je kunt natuurlijk wel vergelijken. Sommige architecten rekenen inderdaad 7 procent van het bouwbudget, maar anderen vragen meer of minder, of hanteren een vaste prijs per vierkante meter. Durf te vergelijken. Werk je samen met een sleutel op de deur bedrijf zoals Blavier, dan rekent een architect vaker een lager tarief (gemiddeld 5%) omdat het bouwbedrijf een deel van zijn werk overneemt, zoals bijvoorbeeld het opstellen van het lastenboek, de meetstaten, …

Delen