Inbraakpreventie: zo bouw je een woning die inbrekers geen kans geeft

Inbraakpreventie: zo bouw je een woning die inbrekers geen kans geeft
19 September 2018 -

Ongeacht de stijl of de grootte betekent een woning altijd een serieuze financiële investering. Daarnaast heeft een eigen huis een grote emotionele waarde. Logisch dan ook dat je je woning maximaal wil beschermen tegen inbraak. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat mogelijkheden om efficiënt aan inbraakpreventie te doen. Van stevig buitenschrijnwerk over state-of-the-art alarmsystemen tot domotica 2.0: voor elk type woning is er een oplossing. Zie je door de bomen het bos niet meer? We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Ramen en deuren: cruciale aandachtspunten voor efficiënte inbraakpreventie

Om de veiligheid van je woning te maximaliseren, is de keuze van aangepaste ramen en deuren een absolute must. In tegenstelling tot wat je zou denken, komen inbrekers meestal langs de voordeur. Kies dus voor een deur in verstevigd pvc of aluminium om potentiële dieven te ontmoedigen. Voorzie zeker een cilinderslot, een anti-inbraakomlijsting en niet-afneembare scharnieren om je voordeur optimaal te beveiligen. Voor je ramen kies je het best een omlijsting in aluminium of staal en slothandvatten. Vergeet niet om ook al je andere deuren, zoals die naar de tuin of de garage, te beveiligen.

Een alarmsysteem: efficiënt en uitbreidbaar

Nog een beproefde manier om aan inbraakpreventie te doen: een alarmsysteem installeren. Zulke systemen bestaan in alle soorten en prijsklassen. Je vindt er dus zeker een dat voldoet aan jouw noden en wensen. Tip: installeer een alarmsysteem terwijl je woning gebouwd wordt en niet nadien. Zo vermijd je dat je moet boren in pas geverfde muren of dat je ontsierende kabels in het zicht moet leggen. Rust je deuren en vensters uit met sensoren en voorzie bewegingsdetectoren op strategische plaatsen in en rond je woning, zodat je elke inbraakpoging kunt opmerken. Wil een dief zijn slag slaan, dan activeren de sensoren je alarmsysteem dat in verbinding staat met een alarmcentrale. Je wordt dan verwittigd per sms of per telefoon, zodat je snel het nodige kunt doen.

Domotica: veiligheid 2.0

Domotica vormt een interessante aanvulling op een traditioneel alarmsysteem. Tegenwoordig gaat dit om veel meer dan een verzameling handige apps die het comfort in je woning verhogen. Een eigentijds domoticasysteem kan een belangrijke rol spelen in de inbraakpreventie van je huis door te simuleren dat er iemand thuis is op momenten dat dit niet zo is. Zo kun je bijvoorbeeld je tv of verlichting in verschillende kamers laten aangaan of vanuit je kantoor of vanop je vakantiebestemming de rolluiken thuis op en neer laten gaan. Ook kun je via je tablet of camerabeelden van je woning bekijken. Maar daar stopt het niet: bij een inbraakpoging kan domotica automatisch de rolluiken neerlaten of alle lichten in en rond je woning aanschakelen. Zo geef je kandidaat-inbrekers geen enkele kans.

Blavier: je partner voor een veilige woning

Wil je je eigen woning bouwen? Blavier begeleidt je graag tijdens dit traject. We nemen het volledige bouwproces voor onze rekening en geven je advies voor, tijdens en na de werken. Aarzel dus niet om contact op te nemen voor meer informatie.

Delen