Welke stappen komen er allemaal kijken bij de bouw van een huis?

Welke stappen komen er allemaal kijken bij de bouw van een huis?
13 January 2023 -

Het is niet altijd even makkelijk te weten waar beginnen als je overweegt een nieuw huis te bouwen, vooral als het je eerste keer is. Van het kiezen van een stuk bouwgrond tot de materialen voor het huis en de garanties voor een correcte oplevering van de woning, er zijn heel wat stappen en procedures te volgen. Het is belangrijk de tijd te nemen om jouw project vooraf te bestuderen om ervoor te zorgen dat de bouw van jouw huis in de best mogelijke omstandigheden plaatsvindt.

 

Eerste stap: de juiste partners kiezen

1316De architect

De architect is verantwoordelijk voor de uitvoering van een project op maat, van het ontwerp van de plannen tot de oplevering van de woning. Hij beheert alle fasen van het bouwproces, van de indiening van de bouwvergunning tot de keuze van de ambachtslieden en het beheer van de bouwplaats en de werkzaamheden. Aan deze veelzijdigheid en betrokkenheid hangt echter een prijskaartje, want het inschakelen van een architect kan duur zijn.

De projectmanager/werfleider

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de projectmanager/werfleider geen architect. Hoewel zijn taken vergelijkbaar zijn, van het opstellen van plannen tot het controleren van de werkzaamheden, is zijn beroep niet gereglementeerd. Dit betekent dat er geen diploma of titel vereist is om dit beroep uit te oefenen en dat niets een contract als projectmanager beschermt.

Het bouwbedrijf

Het bouwbedrijf is de meest betaalbare keuze omdat hij, net als de architect of projectmanager, zijn klanten begeleidt en het project van A tot Z beheert, vanaf het ontwerp van de plannen tot de oplevering van het huis. Sommige bouwbedrijven werken echter alleen op basis van een catalogus met vooraf gedefinieerde modellen, hoewel deze tot op zekere hoogte kunnen worden aangepast. Andere bouwbedrijven, zoals Blavier, bouwen woningen 100% naar wens.

 

Tweede stap: de zoektocht naar een bouwgrond

 

De zoektocht naar het ideale stuk bouwgrond om een huis op te bouwen is één van de belangrijkste stappen in het bouwproces. De bouwgrond moet aangepast zijn aan de behoeften en wensen van de toekomstige eigenaars, waarbij moet worden voldaan aan de normen op het gebied van milieu en stedenbouw. De ligging van de grond is ook van cruciaal belang, wat betreft de toegankelijkheid van voorzieningen en openbaar vervoer, alsmede de nabijheid van scholen, winkels en recreatiecentra. 

Ten slotte is het belangrijk rekening te houden met het beschikbare budget en met de vraag of de bouwgrond al dan niet moet worden onderhouden. Het vinden van het ideale stuk grond vereist dus een zorgvuldige aanpak.

 

Derde stap: Start jouw bouwproject

 

Dromen is natuurlijk niet verboden, maar als je bouwproject rekening moet houden met jouw wensen, moeten ook de stedenbouwkundige voorschriften en jouw budget het toelaten.

Jouw budget is inderdaad een bepalende factor bij de bouw van je huis. Het is dus belangrijk het precieze te besteden bedrag te kennen. Dit doe je door een afspraak te maken bij jouw bank. Jouw bankier zal jouw leencapaciteit kunnen berekenen waardoor jouw totale budget voor het bouwproject kan berekend worden.

Voordat je jouw plannen ontwerpt, moet je goed nadenken wat je wenst te bouwen. Heb je bijvoorbeeld nagedacht over de stijl van jouw huis of het aantal slaapkamers? Wens je een garage, een kelder, een kantoor, een dressing, enz.?

Als je eenmaal een voorlopig concept of voorontwerp hebt gedefinieerd, kan er bij Blavier een indicatief budget vastgelegd worden op basis van het standaard lastenboek. De architect zal dan werken aan het definitieve ontwerp en de bouwaanvraag voorbereiden.

Zodra de bouwaanvraag is ingediend, kan je de plannen voor jouw toekomstige woning voltooien en bijvoorbeeld bepalen waar stopcontacten, verwarming en alle huishoudelijke apparaten worden geplaatst.

Van zodra jouw bouwvergunning is goedgekeurd – het proces duurt gemiddeld 105 tot 120 dagen, afhankelijk van het geval – moet u deze in het volle zicht tonen. Buren kunnen nog 35 dagen in beroep gaan tegen het gemeentelijk besluit. Na deze periode kunnen de werken van start gaan.

 

Vierde stap: De bouw van de woning

 

Zodra de bouwgrond gekozen is en alle administratieve formaliteiten zijn vervuld, kan de bouw van het huis beginnen. Het huis moet worden gebouwd met inachtneming van de bouwvoorschriften, met name op het gebied van veiligheid en energie-efficiëntie. Hiervoor moet een specifiek proces worden gevolgd dat tijd, precisie en aanzienlijke financiële middelen vereist, afhankelijk van het gewenste project.

De werfleider ontvangt jouw dossier voordat de werken beginnen en ziet erop toe dat alle vaklui de plannen nauwkeurig en tijdig uitvoeren. Alle betrokken partijen kunnen de voortgang van de werkzaamheden volgen dankzij werfvergaderingen op de bouwplaats.

Er zijn drie fasen voor de bouw van een woning:

 

De ruwbouw

  • De inplanting van de toekomstige woning markeren
  • Grondwerken: grond verwijderen en putten plaatsen.
  • Fundering gieten
  • De onderkeldering: Plaatsing van de (kruip)kelder
  • Plaatsing van de poutrellen en/of welfsels
  • Start van de metselwerken

Het tweede werk

  • Het buitenschrijnwerk opmeten
  • Dakgebinten plaatsen
  • Waterdicht maken van het dak
  • Het dak isoleren
  • Plaats van het schrijnwerk (deuren en ramen)
  • Binnenmuren gipsen
  • Plaatsen van de stopcontacten en schakelaars, plaatsen van de leidingen die onder de chape zullen komen.
  • Plaatsen van vloerisolatie
  • Opmeten van de binnendeuren en trap
  • Betegelen
  • Plaatsen van het toilet, de wastafel, het ligbad, de radiatoren en aansluiten van de CV-ketel 
  • Plaats het binnen schrijnwerk

Afwerking en groenvoorziening

De afwerkingen omvatten al het esthetische werk die de bouw van het huis voltooit. Denk hierbij aan vloer- en wandbekleding, plaatsen van binnendeuren en verlichting. Deze stappen zijn essentieel om je huis tot leven te brengen.

De buiteninrichting betreft de inrichting van de bouwgrond, zoals grondwerken en de schoonmaak hiervan, de aanleg van een eventueel terras, de aanleg van paden en toegangen, het plaatsen van een omheining en/of een poort, het plaatsen van buitenverlichting en de diverse tuinwerken om wat cachet te geven aan jouw eigendom.

Deze stap kan perfect na de bouwwerken uitgevoerd worden. Je kan heel wat geld uitsparen door deze inrichting zelf uit te voeren.

 

Vijfde stap: Oplevering van de woning

Als je ervoor hebt gekozen de werken door een aannemer te laten doen, moet je, zodra de werken klaar zijn, de kwaliteit ervan controleren om er zeker van te zijn dat de aannemer alles goed heeft gedaan. De Breyne-wet verdeelt de oplevering van een nieuwbouwwoning in 2 fasen: de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering. De periode tussen deze 2 fasen is minimaal 1 jaar.

 

Voorlopige aanvaarding

De voorlopige oplevering vindt plaats zodra de werken zijn voltooid. Tijdens een vergadering wordt gecontroleerd of het werk volgens de regels van het vak zijn uitgevoerd. Vervolgens stelt u een voorlopig rapport op en ontvang je de sleutels van jouw nieuwe woning.

Definitieve aanvaarding

De definitieve oplevering vindt een jaar later plaats, zodat je goed kan beoordelen of jouw huis bestand is tegen alle seizoenen. Eventuele gebreken die zich in deze periode nog voordoen, kunnen vóór de definitieve oplevering worden aangepakt. Hierna heb je wettelijk ook recht op 10 jaar garantie op eventuele gebreken die impact hebben op de structuur van de woning.

 

Op welke garanties heb je recht op bij een sleutel-op-de-deur woning?

 

De definitieve oplevering

Gedurende een periode van een jaar, beginnende vanaf de datum van de voorlopige oplevering van het huis, garandeert onze “definitieve oplevering” het onmiddellijke herstel van gebreken aan de bouw, met uitzondering van die welke zichtbaar zijn op het moment van oplevering en die niet vermeld zijn in het proces-verbaal. In het algemeen dekt deze garantie niet de aansprakelijkheid van de eigenaar, aangezien schade als gevolg van slecht onderhoud of natuurlijke slijtage niet wordt gedekt.

 

De wet van de tienjarige aansprakelijkheid

De wet van de tienjarige aansprakelijkheid, ook wel schadeverzekering genoemd, dekt problemen die de structuur van het huis aantasten en het onbewoonbaar maken. Dit kunnen grote scheuren zijn, een aardverschuiving of zelfs een lekkend dak of muren. Merk op dat gebreken die de gezondheid van het huis niet aantasten niet worden gedekt.

 

Nuttige links

Delen