Hoe maak ik mijn sleutel-op-de-deur woning duurzamer?

Hoe maak ik mijn sleutel-op-de-deur woning duurzamer?

Nu de bouwgrond- en huizenprijzen blijven stijgen, is het begrijpelijk dat heel wat mensen hun bouwbeslissingen baseren op de kosten.

In het huidige klimaat is prijs ongetwijfeld het belangrijkste aspect voor toekomstige bouwers. Er is echter nog een belangrijkere uitdaging om rekening mee te houden: de opwarming van de aarde.

Als jij je afvraagt ​​hoe je kan helpen het milieu te beschermen door afval en energieverbruik te verminderen, bent je bij ons aan het juiste adres. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen bij het ontwerp en de bouw van een zo ecologisch mogelijke sleutel op de deur woning.

BEN-woningen

BEN is de afkorting voor “bijna-energieneutraal”. Dit principe is reeds verplicht voor elke nieuwbouw die vanaf 2021 gebouwd werd in Vlaanderen. Om aan de BEN-norm te voldoen, moet de woning een maximaal E-peil van 30 hebben.

Concreet betekent dit dat BEN-woningen over een optimale isolatie en ventilatie beschikken, dat ze nagenoeg geen energie meer verbruiken en dat de verbruikte energie voornamelijk afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen.

De voordelen

  • De energiefactuur van een BEN-woning ligt gevoelig lager.
  • Meer comfort. In een BEN-woning is het erg aangenaam toeven omdat er minder warmteverlies en tocht is.
  • De vastgoedwaarde. Een BEN-woning zal competitiever zijn op de markt en zal haar waarde in de loop der jaren beter behouden.
  • Dankzij het gebruik van hernieuwbare energie is een BEN-woning minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

 

In Vlaanderen moeten zes voorwaarden zijn vervuld:

  1. De verschillende constructieonderdelen (daken, muren, vloeren, ramen, deuren, enz.) moeten aan specifieke Umax-eisen voldoen
  2. E-peil lager dan of gelijk aan 30
  3. S-peil lager dan of gelijk aan 28 (niveau geïntroduceerd in 2018)
  4. Oververhittingsindicator lager dan 6.500 Kh
  5. Ventilatiesysteem dat aan de geldende normen voldoet
  6. Verplichte integratie van hernieuwbare energiebronnen (minimaal 15 kWh/m²/jaar)

Naast het ecologische aspect en de verminderde energiefactuur, krijg je vanuit de Vlaamse overheid ook korting op jouw Kadastraal inkomen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Ontdek de kortingen hier

Wandisolatie

Isolatie is één van de belangrijkste aspecten van sleutel op de deur woningen. Het helpt je ​​gebouw warm te houden in de winter en koel in de zomer, waardoor de kosten voor verwarming, koeling en ventilatie worden verlaagd.

Isolatie vermindert ook de geluidsoverlast, waardoor de leefruimte rustiger wordt. Gebruik bij het isoleren van sleutel op de deur woningen materialen zoals glaswol isolatie of EPS-panelen om het energieverbruik te minimaliseren. Wist je trouwens dat glaswol isolatie de meest duurzame oplossing is?

De driedubbele beglazing

Driedubbele beglazing vermindert het warmteverlies via ramen. Dit is vooral belangrijk bij sleutel op de deur woningen waar ramen een groot deel van het ontwerp van de woning uitmaken.

Driedubbele beglazing heeft een extra isolatielaag, waardoor ze nog energiezuiniger zijn. Door het juiste type beglazing te kiezen, kan je jouw e-peil score op een efficiënte manier verbeteren.

 

Energiezuinige systemen

Bij het bouwen van sleutel op de deur huizen is het belangrijk om te kiezen voor energiezuinige systemen en apparaten. Kies bijvoorbeeld voor ledverlichting in plaats van traditionele gloeilampen; ze verbruiken veel minder elektriciteit terwijl ze een betere verlichtingskwaliteit bieden.

Verwarmings- en koelsystemen moeten ook worden gekozen met het oog op energie-efficiëntie, aangezien ze tot 50% van het totale energieverbruik van jouw woning zullen uitmaken.

Warmtepompen

Onze warmtepompen zijn een steeds populairdere manier om sleutel op de deur woningen te verwarmen. Ze halen energie uit de grond of lucht en gebruiken deze om het gebouw op een efficiëntere manier te verwarmen dan een traditionele gascondentatie-systeem.

Warmtepompen verminderen ook de uitstoot van kooldioxide, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor residentiële woningen die zo ecologisch mogelijk willen zijn. De keuze van een warmtepomp zal ook een substantiële invloed hebben op het uiteindelijke E-peil dat je zal behalen. Daarnaast ben je dankzij een warmtepomp klaar voor de toekomst.

Je nieuw huis duurzaam verwarmen, doe je dat met een gastekel of een waterpomp ? Meer info hier.

De hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is uitermate geschikt voor bestaande woningen waar een gasketel aanwezig is. Dit type warmtepomp werkt op elektriciteit en wordt aan jouw cv-ketel verbonden. Het grootste deel van de verwarming zal door de warmtepomp plaatsvinden. De cv-ketel zorgt voor het warme water uit de kraan. Deze warmtepomp heeft een buitenunit die vergelijkbaar is met een airco. De buitenunit onttrekt warmte uit de buitenlucht en verdeelt deze over de woning.

De lucht-water warmtepomp

Dit type pomp is ideaal voor sleutel op de deur bouwprojecten omdat het snel en eenvoudig te installeren is. Het systeem biedt ook een hogere energie-efficiëntie dan traditionele systemen, met een COP rendement tot 4,2.

De lucht-lucht warmtepomp

Deze warmtepomp blijkt ook een milieuvriendelijke kant-en-klare bouwoplossing te zijn. Het gebruikt lucht van buiten het gebouw om het interieur te verwarmen of te koelen, waardoor het energieverbruik en de uitstoot worden verminderd.

Het voordeel is dat je dit type warmtepomp kan inzetten als airco.

Grond-water warmtepomp

Dit type warmtepomp gebruikt energie die in de grond is opgeslagen om sleutel op de deur gebouwen te verwarmen. Het is een efficiënte en milieuvriendelijke optie, omdat het (hernieuwbare) energiebronnen uit de bodem gebruikt om de uitstoot te verminderen en tegelijkertijd het comfort van jouw woning te waarborgen. Een andere benaming voor dit type warmtepomp “geothermische wamrtepomp”. Deze warmtepompen kunnen op twee verschillende manieren geplaatst worden: via horizontaal captatienet of verticale boringen.

  • Horizontaal collectoren: Deze vragen een grotere oppervlakte en er moeten grondwerken gebeuren om de collectoren te kunnen plaatsen.
  • Verticale boringen: Verticale boringen/collectoren worden geplaatst aan de hand van zeer diepe boringen die tot 100 meter diepte kunnen gaan. In bepaalde gevallen is hier een vergunning voor nodig.

Het grote voordeel met geothermie is dat je naast verwarmen ook jouw woning (passief) kan koelen gedurende de warme zomermaanden.

De water-water warmtepomp

Deze pomp is perfect voor sleutel op de deur bouwprojecten die meerdere kamers of verdiepingen moeten verwarmen. Deze warmtepomp kan gebruik worden als er water beschikbaar is als warmtebron. Deze installatie bevindt zich grotendeels onder de grond. Het water wordt omhoog gepompt en van zodra het water afgekoeld is, terug naar beneden gepompt.

  

Een duurzame sleutel op de deur bouwproject met Blavier starten? Het is mogelijk!

 

De eerder aangehaalde oplossingen zijn de ideale manier om van jouw sleutel op de deur woning duurzaam en betaalbaar te maken. Door te kiezen voor een sleutel op de deur concept, zoals bij Blavier, heb je slechts één aanspreekpunt die jouw bouwproject van A tot Z opvolgt.

Door deze tips in overweging te nemen bij het ontwerpen van jouw bouwplannen, draag je jouw steentje bij tot een meer verantwoorde manier van wonen. Je draagt jouw steentje bij aan het milieu en houdt tegelijkertijd jouw energiekosten laag.

Investeren in duurzame sleutel op de deur woningen is niet alleen goed voor de planeet, maar bespaart op de lange termijn ook geld.

Delen