Je nieuwe huis duurzaam verwarmen, doe je dat met een gasketel of een warmtepomp?

Je nieuwe huis duurzaam verwarmen, doe je dat met een gasketel of een warmtepomp?
29 November 2022 -

Wie bouwt, wil dat wellicht doen met de nodige aandacht voor het milieu, maar ook binnen een bepaald budget. Als je de investering aankunt, is een energiezuinige woning interessant, in die zin dat je energiefactuur tot een minimum beperkt wordt en je de investering op termijn terugverdient. Maar kom je voor de verwarming van je woning en je water dan meteen uit bij een warmtepomp of is een gasketel eveneens een optie?

Condensatieketel: de meest duurzame gasketel

Gas is natuurlijk een fossiele brandstof en in die zin weinig duurzaam. Maar met een gascondensatieketel maak je er wel erg zuinig gebruik van. Terwijl bij een traditionele cv-ketel de rookgassen door de schoorsteen verdwijnen, recupereert een condensatieketel de warmte van die gassen en stijgt het rendement tot bijna 110%, waardoor het afgeleverd vermogen dat van een warmtepomp benadert. Geen wonder dus dat dit type ketel sinds 2015 verplicht is wanneer je je oude cv-ketel vervangt of kiest voor gas in je nieuwbouwwoning. Je beperkt je energieverbruik tot een minimum en verdient de investering op die manier relatief snel terug, zeker nu de aardgasprijzen laag staan. Bovendien kun je een condensatieketel combineren met zonnepanelen of zonneboiler en voldoe je zo meteen aan de verstrengde EPB-eisen voor nieuwbouw en voor ingrijpende energetische renovaties. Die stellen namelijk dat je moet investeren in een installatie voor hernieuwbare energie.

Warmtepomp: een groene investering

Als je groene stroom gebruikt, is de meest ecologische keuze zonder twijfel de warmtepomp. Die werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de grond, de buitenlucht of het grondwater. Onder de juiste omstandigheden kun je een warmtepomp zowel voor je verwarming als voor je warmwaterproductie gebruiken. En toch zien we dat de warmtepomp nog niet helemaal ingeburgerd is. Hoe dat komt? Een warmtepomp is een stuk duurder in aanschaf dan een condensatieketel. Bovendien is elektriciteit nog steeds erg duur, waardoor een warmtepomp minder voordelig is. Bijgevolg is de terugverdientijd veel langer dan die van een condensatieketel. Als je je warmtepomp echter combineert met zonnepanelen, breng je je verwarmingsfactuur terug tot nul en ben je niet afhankelijk van prijsstijgingen van elektriciteit.

Tussenoplossing: hou je opties open

Op termijn willen we fossiele brandstoffen volledig uitsluiten, dus het is goed idee om de optie open te houden om een waterpomp te installeren. Zelfs als je de investering momenteel niet kunt oprbrengen. Stefaan Hallez, directeur van Blavier, licht toe: “Als tussenoplossing kun je in je nieuwbouwwoning al een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur (vloerverwarming, lage temperatuurradiatoren of ventiloconvectoren) voorzien in combinatie met een klassieke gascondensatieketel. Dit scoort eveneens vrij goed qua energieprestatie en energieverbruik. Als je later de condensatieketel vervangt door een warmtepomp, moet je niet de volledige installatie vervangen.”

Het begint bij goede isolatie

Geen enkel verwarmingssysteem is duurzaam als de warmte meteen verloren gaat door een slechte isolatie. De energetische kwaliteiten van de ‘schil’ van je woning verdienen dus de nodige aandacht. In het geval van nieuwbouw is dat vaak geen probleem: de verstrengde EPB-eisen  dwingen je om te kiezen voor optimale isolatie. Op dit moment moet nieuwbouw aan een S-peil van 31 of minder voldoen. Tegen 2021 zal het S-peil 28 bedragen. Wie nu bouwt, doet dat dus het beste met het oog op de toekomst. Bij Blavier voorzien we standaard een meer dan performant isolatiepakket en staat energiezuinigheid altijd centraal. Onze bouwadviseurs staan je dan ook graag bij met een voorstel op maat. Hulp nodig om de juiste keuzes te maken in functie van je budget en wensen? Neem contact op!

Delen