Hoe een voorontwerp voor jouw toekomstig bouwproject beginnen?

Hoe een voorontwerp voor jouw toekomstig bouwproject beginnen?
30 November 2022 -

Voordat je met de bouw van jouw woning begint, zijn er verschillende stappen die je moet doorlopen. Van de keuze van de bouwgrond tot de ondertekening van jouw definitieve plannen, deze stappen zijn van essentieel belang om de bouwwerken goed te laten verlopen en onaangename verrassingen te voorkomen, zowel financieel, technisch als administratief.

Een bouwgrond kopen

 

De aankoop van een bouwgrond is doorgaans het startpunt van je bouwproject. Dankzij de specifieke kenmerken, de oriëntatie en de oppervlakte kun je concretere plannen voor je toekomstige woning maken. We denken daarbij ook in het bijzonder aan stedenbouwkundige voorschriften: informeer bij de gemeente naar de stedenbouwkundige voorschriften van jouw bouwwerk.

Raadpleeg ook ons ​​artikel gewijd aan aandachtspunten voor het kopen van grond. Eénmaal eigenaar van de bouwgrond, heb je al een duidelijker beeld van het type huis dat je zal kunnen bouwen. Het is natuurlijk goed mogelijk dat je al een duidelijk beeld hebt van jouw bouwproject voordat je jouw bouwgrond koopt.

In dit geval moet je bijzonder aandachtig zijn voor de grond die je gaat kopen om ervoor te zorgen dat jouw bouwproject haalbaar en toegelaten is op dit specifieke perceel.

 

Het budget bepalen en de beschikbare premies

Als de grond eenmaal is gekozen, zal het ook gemakkelijker zijn om het resterende budget voor de bouw zelf in te schatten.

Jouw budget: wat wordt jouw eigen inbreng en wat is jouw leencapaciteit?

Premies en financiële steun: In België kun je genieten van bepaalde premies of financiële steun voor de bouw van een nieuwe woning. Ze variëren van regio tot regio en hebben bijvoorbeeld betrekking op energieprestaties (investeringen in hernieuwbare energiebronnen), bodemsanering of de afbraak van oude woningen.

Er is ook enige hulp op het niveau van provincies, gemeenten en netbeheerders. De voorwaarden om van premies te kunnen genieten hebben over het algemeen betrekking op jouw belastbaar inkomen, het gebruik van de woning, de aard van het werk, enz.

Neem contact op met jouw overheidsinstantie voor meer informatie over de beschikbare financiële steun, de toekenningsvoorwaarden en de aanvraagprocedures. Op de website van de Belgische Overheid vind je nuttige informatie per regio.

Btw: alle nieuwbouwwoningen zijn onderworpen aan btw. Behoudens uitzonderingen is het btw-tarief van toepassing op werken en materialen 21%. In de meeste gevallen stuurt de belastingdienst je een in te vullen formulier met daarin de aard van de verrichte werkzaamheden en de gebruikte materialen.

Ga voor meer informatie naar de website van de FOD Financiën, waar je zeer concrete informatie vindt over de formaliteiten die van toepassing zijn op de btw.

 

De professional kiezen die verantwoordelijk is voor de bouw van jouw huis

 

In België heb je verschillende mogelijkheden om een ​​huis te bouwen:

  • De architect
  • Het maatwerkbouwbedrijf zoals Blavier
  • Zelfstandige bouwer

Bij de drie opties is de tussenkomst van een architect vereist, dewelke verplicht is voor elke stedenbouwkundige vergunningplichtige bouw. Wat zal variëren, is de mate van hulp en coördinatie van jouw project, je flexibiliteit en de prijs.

De architect

Wanneer je rechtstreeks samenwerkt met een architect, is deze verantwoordelijk voor het ontwerp van het bouwproject, de coördinatie en de aansturing van de uitvoering van de bouwwerken.

Zodra het voorontwerp van bouw van de architect is goedgekeurd, sluit je een contract met hem en betaal je hem een ​​ereloon.

De architect kan een aannemer of vaklieden voorstellen, maar is hiertoe niet verplicht. U blijft in alle gevallen de enige kapitein van jouw project en bent vrij in je keuze. De architect blijft aan je zijde en adviseert je gedurende het hele bouwproces.

Deze optie is meestal de duurste.

 

Het maatwerk met sleutel op de deur

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat de term “sleutel op de deur” geen bouwmethode aanduidt, maar eerder een service/totaalpakket die verband houdt met bouwen. Een sleutel op de deur project is een bouwproject op maat waarbij je in elke fase van het project wordt ondersteund.

Het bouwbedrijf zal dus jouw project van A tot Z begeleiden, zowel op technisch vlak als administratief: het vinden van de aannemers, het coördineren van de werf, het opvolgen van de administratieve formaliteiten (met name de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning), enz.

Indien je geen architect hebt, kan het sleutel op de deur bedrijf je in contact brengen met een onafhankelijke architect voor de realisatie van het voorontwerp van jouw project.

Je bent in ieder geval vrij om je eigen architect te gebruiken en deze moet onafhankelijk zijn van de sleutel op de deur onderneming waarmee je gaat samenwerken. Samenwerken met een sleutel op de deur bouwbedrijf is over het algemeen de goedkoopste optie in verhouding tot de geleverde dienst. Blavier biedt je een catalogus met verschillende inspiratiemodellen waarmee je jezelf kunt projecteren en ideeën kunt opdoen voor je toekomstige woning op maat.

 

Blavier is een sleutel op de deur bedrijf die jouw woning op maat bouwt. Je kunt jouw eigen ontwerp meenemen of je laten inspireren door onze uitgebreide catalogus. Bij de bouw van jouw woning wordt je jouw budget en wensen, zowel qua stijl, indeling als materialen. Ontdek onze inspiratiemodellen door onze gratis catalogus hier aan te vragen.

 

 

Een voorontwerp van jouw project realiseren

Het eerste element dat de bouwplannen van uw huis zal beïnvloeden, is uiteraard de bouwgrond met zijn oriëntatie, de helling, de aard van de ondergrond en de gemeente waarin het zich bevindt.

 

Grondsondering

De grondsondering wordt in het beste geval voor de aankoop van de bouwgrond uitgevoerd. Dankzij deze studie weet je ruim op voorhand welke fundering er nodig zal zijn voor jouw toekomstige woning.

 

Plannen op maat of beginnen vanaf een typemodel

Afhankelijk van de vakman dat je bouwproject leidt, worden de plannen op maat gemaakt vanuit jouw wensen en noden of vanaf een inspiratiemodel uit de catalogus. Een sleutel op de deur bouwbedrijf biedt meestal een ruime keuze aan modellen aan die je tot op zekere hoogte kan (laten) aanpassen.

 

Zelfs vanuit onze inspiratiemodellen is elke Blavier-woning 100% op maat gemaakt, uniek en ontworpen naar de wensen van de bouwheer

 

 

Vragen die je jezelf moet stellen voordat je aan jouw voorontwerp begint

Een huis bouwen is vaak een levensproject. Het is daarom belangrijk om te plannen voor de lange termijn en na te denken over uw huidige behoeften, maar ook toekomstige.

Oriëntatie is een belangrijk factor. Het maximaliseren van de energie-efficiëntie van jouw toekomstige woning is essentieel, maar denk ook aan je dagelijkse behoeften: je wilt ‘s ochtends genieten van de zon terwijl je jouw koffie drinkt in de keuken, maar ook op je terras tijdens een aperitief met vrienden?

Hoe ga je de kamers van jouw huis indelen volgens jouw levensstijl? Evalueer de impact van zaken zoals een nabijgelegen weg, straatverlichting,…

 

Het voorontwerp van jouw bouwproject

Het is belangrijk een ​​vertrouwensrelatie te hebben met de architect die verantwoordelijk is voor jouw project. Welke optie je ook kiest, door regelmatig en direct contact met jouw architect te onderhouden, kan hij jouw behoeften en wensen beter begrijpen. Rekening houdend met jouw wensen en de geldende stedenbouwkundige voorschriften zal hij je over het algemeen één of meerdere voorontwerpen aanbieden.

Je kunt hem dan wijzigingen voorstellen, zodat hij zijn plannen kan verfijnen. Vaak zijn er meerdere feedback rondes nodig om tot een definitief ontwerp te komen.

 

Een stedenbouwkundige vergunning verkrijgen

Nadat het voorontwerp door de bouwheer is goedgekeurd, werkt de architect aan een definitief ontwerpplan en dient een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in bij de gemeente. Voor elke nieuwbouw is een stedenbouwkundige vergunning verplicht.

De geldende regelgeving is regionaal van aard en wijzigt regelmatig. Om de geldende regels te kennen, raden we je aan om de website van de Belgische officiële diensten te raadplegen. Ook verschilt de termijn voor het verlenen van de vergunning per regio.

Zodra je jouw vergunning verkregen hebt, kan de bouw van uw huis beginnen!

Blavier biedt je  gepersonaliseerde ondersteuning in elke fase van jouw project, van de keuze van je bouwgrond tot de oplevering van jouw droomwoning

Delen