Wat is de wet Breyne en op wie is die van toepassing?

Wat is de wet Breyne en op wie is die van toepassing?

Iedereen heeft weleens gehoord van een onderneming of zelfstandige die de boeken heeft moeten neerleggen en niet meer in staat was om de facturen te betalen of afspraken na te komen. Beseffen dat je woning in aanbouw nooit afgewerkt zal worden omdat de aannemer of projectontwikkelaar de boeken heeft neergelegd is zonder twijfel een nachtmerrie die elke toekomstige huiseigenaar wil vermijden. Om komaf te maken met deze – op zijn zachtst uitgedrukt – vervelende situatie, werd op 9 juli 1971 de wet Breyne in het leven geroepen.

Wat houdt de wet Breyne in?

De wet Breyne regelt de woningbouw in België en biedt toekomstige eigenaars een uitgebreide bescherming. Verkopers en bouwbedrijven moeten eigenaars alle nodige informatie geven, garanderen dat die correct is en de volgende richtlijnen naleven:

  • De verkoper moet de totaalprijs van de overeenkomst vooraf vaststellen, in de overeenkomst opnemen en naleven.
  • De verkoper moet een verplichte waarborg voorzien die tot 100 % kan gaan.
  • Het voorschot dat bij het sluiten van de overeenkomst wordt betaald, bedraagt maximaal 5 % van de totaalprijs.
  • Het saldo is opeisbaar in schijven, die niet hoger mogen liggen dan de prijs van de al uitgevoerde werken.
  • Er moet één jaar verstrijken tussen de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering van de woning.
  • De verkoper is tien jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken en zware zichtbare gebreken.

Op wie is de wet van toepassing?

De bepalingen van de wet zijn dwingend en er kan niet van afgeweken worden. Er zijn echter een aantal voorwaarden om de wet te kunnen doen gelden:

  • Het gebouw is bestemd voor huisvesting: commerciële gebouwen en vakantiewoningen vallen er dus niet onder.
  • De projectontwikkelaar of aannemer is verantwoordelijk voor alle werkzaamheden: als je beslist om met verschillende aannemers te werken of om de elektriciteit door een aannemer en de loodgieterij door een andere te laten uitvoeren, is de wet niet van langer toepassing.
  • Je moet één of meerdere stortingen doen vóór het einde van de werken.

Het verband tussen de wet Breyne en sleutel-op-de-deur woningen?

Woningen met verkoop op plan of sleutel op de deur vormen geen uitzondering op de regel. Sleutel-op-de-deurbedrijven zoals Blavier houden zich bovendien niet alleen bezig met de bouw van de woning zelf, maar ook met het totaalproject en de studiefase, in samenwerking met een onafhankelijke architect en een intern studiebureau. Door te kiezen voor een sleutel-op-de-deurwoning vermijd je dus onaangename verrassingen en weet je zeker dat alles mooi binnen jouw budget blijft. Woningen Blavier legt immers bij aanvang van het project samen met jou het budget vast en geeft je een gedetailleerde meetstaat die precies bepaalt wat er in de prijs begrepen is.

Procedure voor het storten van contant geld, verzoek om terugbetaling via e-DEPO, enz.

Er zijn administratieve taken die door de fabrikant en de koper moeten worden vervuld. In het algemeen is de procedure vrij eenvoudig. Meer informatie over de te volgen procedures vindt u op de website van het ministerie van Financiën.

Kortom, de garantie uit hoofde van de wet Breyne wordt door de bouwer verleend en de klant profiteert ervan. Deze garantie vertegenwoordigt 5% van de prijs van het te bouwen gebouw. U vindt alle details van de wet van 9 JULI 1971. – Wet tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen. (Publicatie: 11-09-1971 – Publicatienummer 1971070904 – bladzijde: 10442 – dossier: 1971-07-09/30).

Als je geïnteresseerd bent in een sleutel-op-de-deurwoning, aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze bouwadviseurs! Hij zal je met plezier in jouw project begeleiden.

Delen