Je energiefactuur – en hoe je ze kunt verlagen

30 August 2016 -

Als je ze in je brievenbus vindt, kan dat volstaan om je dag helemaal te verpesten. Je energiefactuur zie je uiteraard niet graag komen. Heel wat consumenten vinden dan ook dat ze altijd te hoog is. Gelukkig kun je heel wat doen om ze te verlagen. Welke gewoontes je daarvoor moet kweken? We geven je graag enkele tips die je alvast op het goede spoor zetten.

Een kwestie van verbruik

Ben je vastbesloten om je energiefactuur te verlagen, dan moet je eerst en vooral minder energie verbruiken. Alles begint met kleine veranderingen. Doe bijvoorbeeld direct het licht uit als je de kamer verlaat, laat nooit de deur van de koelkast langer openstaan dan nodig, zet de verwarming 1 °C lager en schakel elektrische apparaten altijd volledig uit als je ze niet gebruikt – in ‘stand-by’-stand verbruiken ze namelijk nog flink wat energie.

Door je dit soort gewoontes eigen te maken, zul je al snel een groot verschil in verbruik opmerken.

Tweevoudig uurtarief: een aanrader?

Laat je grote elektrische apparaten zoals je vaatwasmachine, wasmachine en droogkast vooral ’s nachts of tijdens het weekend draaien? Dan kan een tweevoudige elektriciteitsmeter helpen om het bedrag op je energiefactuur onder controle te krijgen.

Zo’n tweevoudige meter maakt een onderscheid tussen het verbruik tijdens de daguren (ook normale uren of volle uren genoemd) en de nachturen (stille uren of daluren). Tijdens de nachturen geldt er een verminderd tarief.

Let wel: het feit dat er op je teller twee getallen bijgehouden worden betekent nog niet dat het ook effectief een tweevoudige elektriciteitsmeter is. Eerst moet je die laten activeren.

1, 2, 3 … vergelijk!

De wet bepaalt wat er precies op je energiefactuur moet staan. Zo moeten energieleveranciers in hun facturen voor particulieren en kmo’s bepaalde basisinformatie opnemen. Het gaat onder meer om de naam en het adres van de energieleverancier en de gedetailleerde berekening van het bedrag dat je moet betalen. Verder moet je factuur ook een link vermelden naar de officiële tariefsimulator van de bevoegde gewestelijke regulator.

De tarieven voor elektriciteit en voor gas variëren namelijk in functie van de leverancier. Die is verplicht om elke maand zijn tarieven door te geven aan de regulator van het gewest waarin hij actief is. Zo kun je makkelijk zelf de verschillende tarieven te vergelijken:

Dankzij deze tools ben je altijd verzekerd van het voordeligste tariefplan.

De leeftijd van je apparaten

Als je nog oude elektrische apparaten of een oud verwarmingssysteem hebt, verbruik je veel meer dan nodig. Een nieuw toestel kopen betekent natuurlijk een investering, maar het biedt ook voordelen, omdat recente toestellen een beter energielabel hebben (het beste is A+++). Zo geniet je van een optimaal comfort en verdien je je investering snel weer terug. Ook nieuwe technologieën zoals domotica en intelligente thermostaten bieden je de mogelijkheid om je verbruik beter te controleren en te regelen in functie van je levensstijl. Door te kiezen voor deze technologieën doe je je portefeuille én het milieu een plezier.

Een degelijke isolatie voor een lagere energiefactuur

Ten slotte kan ook een slechte isolatie van je woning de oorzaak zijn van je hoge energiefactuur. Zonder degelijke isolatie gaat er heel wat energie verloren langs het dak, de vensters en spleten in de muren.

Ben je van plan om te renoveren? Vergeet dan niet om de thermische bruggen die verantwoordelijk zijn voor je hoge energiefactuur te herstellen. In het geval van nieuwbouw is de oplossing veel eenvoudiger. Door onmiddellijk voor goede materialen en voor de juiste technieken te kiezen, zal je energiefactuur altijd binnen de perken blijven.

Wil je een perfect geïsoleerd huis bouwen dat aan de strengste energiecriteria voldoet? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de experts van Blavier. We begeleiden je met plezier tijdens de realisatie van je project.

Delen