Parket of laminaat in je nieuwe woning: de pro’s en contra’s

Vloerbedekking kiezen is iets waaraan je voldoende aandacht moet besteden. In de meeste gevallen gaat het namelijk om een investering op de lange termijn. Je hebt nog alle tijd van de wereld om je interieur te decoreren (met meubels, gordijnen, verf of behangpapier …), maar eens de vloer afgewerkt is, ligt hij er járen. Twijfel je nog tussen parket of laminaat? Dan helpen we je een weldoordachte keuze te maken.

Er valt wat te zeggen voor parket …

Hout wordt terecht een edel materiaal genoemd. Het creëert onmiddellijk een elegante en warme sfeer in huis. Bovendien is hout verkrijgbaar in een brede waaier aan tinten en structuren. Lange, bleke planken werken optisch vergrotend. Parket in mahonie of ander donker hout zorgt dan weer voor een authentieke toets. Verder oogt parket mooi in zowel klassieke als moderne interieurs. Parket is ten slotte erg gegeerd omwille van de duurzaamheid en de goede isolerende eigenschappen.

Toch moet je ook rekening houden met enkele negatieve punten. Houten vloeren zijn vaak duurderen dus niet weggelegd voor ieders portefeuille, zeker niet als je er grote oppervlaktes van nodig hebt. Bereken altijd op voorhand hoeveel vierkante meters je nodig hebt en hoeveel je dat zou kosten. Zo vermijd je onaangename verrassingen.

Parket vergt ook regelmatig onderhoud. Als hout niet behandeld is, is het kwetsbaar voor water en zet het makkelijk uit. In natte ruimtes is parket dus niet erg vanzelfsprekend.

… maar ook voor laminaat

Laminaat is een uitstekend alternatief voor wie het moet stellen met een beperkter budget. Met de huidige technieken is het mogelijk om een (bijna) perfecte imitatie van parket te vervaardigen. Heel wat mensen vinden laminaat dan ook even ‘warm’ als massief parket. Anderen zijn daar niet helemaal van overtuigd.

Laminaat wordt gemaakt van composietmateriaal. Daardoor is het gevoeliger voor slijtage en voor krassen en is het minder robuust dan parket. Bovendien is het niet mogelijk om laminaat te schuren. In tegenstelling tot hout, dat je makkelijk kunt herstellen, moet je laminaat bij beschadiging volledig vervangen.

Weeg gerust de voor- en nadelen van beide materialen tegen elkaar af. Pas dan kun je een doordachte keuze maken tussen parket of laminaat.

Delen