Welke wandbekleding kun je kiezen voor je toekomstige woning?

Als je een huis bouwt of renoveert, is de keuze van wandbekleding vaak een heikel punt. Sommige mensen zijn erg ambitieus en bestuderen alle mogelijkheden, terwijl anderen door een tekort aan tijd en kennis onmiddellijk kiezen voor de meest voor de hand liggende opties. We geven je graag een overzicht van de verschillende mogelijkheden, zodat je met kennis van zaken de beste keuze kunt maken.

Verf als wandbekleding

  • Verf behoeft natuurlijk geen introductie. Voor nieuwe, gladde muren is het uiteraard een optie die je zeker moet overwegen. Verf bestaat in eindeloos veel kleuren en dan hebben we het nog niet over de structuurverven:Matte verf wordt vaak gebruikt voor plafonds en om kleine oneffenheden te dekken.
  • Satijnverf geeft je muren een zacht glans. Ze wordt vaak gebruikt in keukens of badkamers, omdat ze makkelijk afwasbaar is.
  • Decoratieve verf zoals bordverf, magnetische verf of metaalverf.

Behangpapier

Behangpapier is opnieuw erg trendy geworden. Doordat er zoveel verschillende motieven bestaan, is het makkelijk om je interieur te personaliseren. Je kunt een deel van een muur behangen, een volledige muur of de hele kamer. Houd er wel rekening mee dat je behangpapier moet passen bij de rest van je muurdecoratie zoals schilderijen of foto’s die je ophangt.

Tegels en mozaïek als muubekleding

Tegels vind je vooral in keukens en badkamers. Maar het is perfect mogelijk om ook in andere kamers van je huis tegels te gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een volledige muur of een schoorsteen in tegels?

Er bestaan heel wat verschillende soorten tegels:

  • cementtegels
  • keramische tegels
  • geglazuurde keramische tegels
  • tegels in natuursteen, zoals graniet en marmer

Kurkmuren

Almaar meer interieurfanaten zijn gewonnen voor wandbekleding in kurk. Logisch, want kurk geeft je interieur een warme uitstraling. Bovendien absorberen panelen in kurk het geluid en zijn ze waterbestendig. Je kunt ze dus ook gebruiken in de keuken of badkamer. Vergeet trouwens de bruine kleur die je kent van vroeger: tegenwoordig is kurk verkrijgbaar in een veelheid aan kleuren, structuren en afwerkingen!

Profielen in hout of kunststof

Waarom zou je muren van je kamer niet verfraaien met mooie lambrisering of wandprofielen in hout of kunststof? Zulke profielen zijn betaalbaar, licht en makkelijk te plaatsen.

Delen