Een huis met grote glaspartijen? De voor- en nadelen op een rijtje

Een huis met grote glaspartijen? De voor- en nadelen op een rijtje
24 October 2018 - ,

Zodra je beslist hebt om je droomhuis te bouwen, ga je ongetwijfeld naarstig op zoek naar inspiratie in interieurmagazines en op het internet. Tegenwoordig zijn vooral lichte ruimtes met grote glaspartijen erg trendy. Droom jij ook van een huis met veel grote ramen? Voor je eraan begint, is het interessant om de voor- en nadelen ervan te overwegen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje!

Praktisch design

Het eerste voordeel van grote glaspartijen is dat ze je ruimte een enorme elegantie geven, ongeacht of je een klassiek of een modern interieur hebt. Als je een ruim gevoel wil creëren waarbij je woning naadloos overgaat in de tuin, kies je het best een discreet raamkozijn. Een donker kader geeft je huis dan weer een stijlvolle en strakke look. Een ander voordeel van grote ramen is dat er veel licht binnenkomt, ongeacht welk seizoen het is. Zo kun je niet alleen genieten van de lichtinval tijdens de zomer én de winter, maar komt er ook extra zonnewarmte je woning binnen waardoor je heel wat bespaart op heldere herfst- en winterdagen. Hou je van de natuur? Breng het groen dan naar binnen door te kiezen voor imposante ramen die uitgeven op je tuin.

De minpunten van grote glaspartijen

Voor je grote glaspartijen in het ontwerp van je droomhuis verwerkt, moet je wel even stilstaan bij de nadelen ervan. Het eerste grote nadeel: grote ramen hebben, betekent ook grote oppervlaktes hebben die de kou kunnen binnenlaten. Daardoor heb je een groot warmteverlies vanaf de eerste winterprik. In de zomer heb je dan weer het omgekeerde effect en wordt je huis al snel te warm. Tot slot brengt de aanwezigheid van grote glaspartijen in je huis ook een groter veiligheidsrisico met zich mee, omdat het voor dieven makkelijker in je huis binnen dringen via de ramen.

Tips en oplossingen

Is een huis met grote glaspartijen nog steeds je droom? Laat je dan niet ontmoedigen door de nadelen! Dankzij de nieuwste technische innovaties en door rekening te houden met een aantal praktische tips, voorkomje ze meteen. Zo kun je genieten van een optimale isolatie door te kiezen voor raamkozijnen met een driedubbele verzegeling. Ook hoogrendementsglas of driedubbele beglazing brengen soelaas. Deze oplossingen vragen een zekere investering, maar door je lagere energiefactuur verdien je die op termijn makkelijk terug.

Een andere oplossing zijn UV-werende ramen. Tijdens de zomer voorkomen die oververhitting en in de winter houden ze de warmte net binnen. Uiteraard kun je je ramen ook voorzien van gordijnen of van Japanse panelen voor een meer trendy afwerking.

Ben je bang voor inbrekers? Ga dan voor gelaagd glas dat tegen een stootje kan en dus niet zal breken bij een inbraakpoging.

Je droomhuis bouwen

Kies bij het ontwerp van jouw toekomstige woning voor een stijl die bij je past. Omdat smaken nu eenmaal verschillen, begeleidt Blavier je vanaf het begin. In onze uitgebreide catalogus kun je heel wat inspiratie opdoen en vind je ongetwijfeld wat je zoekt. Heb je zelf al een idee? Ook dat is geen probleem! Wij passen ons aan jouw wensen aan en geven je advies op maat.

Delen