Het lastenboek voor de bouw van een huis

Het lastenboek is het belangrijkste document bij de bouw van je toekomstige huis. Het is een van de fundamentele hulpmiddelen voor het beheer van je bouwproject.
Daarom is het essentieel om de inhoud en de invloed ervan op het bouwproject te begrijpen.
Wat is een lastenboek?
Het lastenboek beschrijft puntsgewijs het aanbod van het bouwbedrijf. Het vermeldt de werken die het bouwbedrijf zal uitvoeren, de voorgestelde materialen en de gebruikte technieken. Bij Blavier is het lastenboek onderverdeeld in zes grote fasen:
- Energieprestatie (EPB), studies en veiligheidscoördinatie
- Voorbereiding, inplanting en ondergrondse werken
- Ruwbouw
- Dakwerken
- Buitenschrijnwerk
- Binnenafwerking, inclusief technieken en sanitair
We doorlopen ze één voor één.
Het lastenboek van Blavier is bedoeld als praktisch werkinstrument. Er wordt uitgelegd waarom Blavier een bepaalde techniek of een bepaald materiaal gebruikt, dit helpt om de voorgestelde keuzes beter te begrijpen.
Een gedetailleerd en transparant lastenboek, zoals dat van Blavier, is jouw garantie om met een kwaliteits bouwbedrijf in zee te gaan. Geen onaangename verrassingen, een stevig budget dat wordt gerespecteerd en een betrouwbare service.
Kan het lastenboek van een Blavier woning worden aangepast?
Bij Blavier wordt elk bouwproject op maat gemaakt, zowel wat betreft het ontwerp als de keuze van de materialen.
Het lastenboek is een uitgangspunt dat je aanpast volgens jouw smaak en wensen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, biedt de volledig op maat bouwen een grote flexibiliteit en kun je een huis bouwen dat volledig bij jouw past.
De lastenboek van Blavier zijn gebaseerd op vier fundamentele principes:
– Kwaliteit: jouw huis wordt ter plaatse gebouwd, kwaliteitsgaranties, precisie en duurzaamheid van jouw bouwproject. De gebruikte materialen zijn van de hoogste kwaliteit en Blavier werkt met gerenommeerde leveranciers, bij voorkeur Belgische of Europese.
– Een transparante prijs: het lastenboek is volledig en gedetailleerd om je een stevig budget te garanderen zonder toeslagen gedurende de bouwwerken.
– Keuzevrijheid: indeling, materialen, gevelstenen, ramen, verwarming, … Het werk is à la carte en je kunt het aanpassen aan jouw voorkeuren.
– Energieprestaties: Blavier besteedt bijzondere aandacht aan het bouwen van energiezuinige woningen. Ons lastenboek voldoet (en overtreft zelfs) de wettelijke energievereisten.
Het Blavier lastenboek, punt voor punt
In het lastenboek van Blavier vind je gedetailleerde informatie over de gebruikte bouwmethoden, de technische kenmerken van de materialen en alle opties die ter beschikking staan om jouw bouwproject op maat te laten bouwen. Het lastenboek wordt aangepast zodat deze volledig voldoet aan jouw eisen.
Energieprestaties (EPB), studies en veiligheidscoördinatie
Een bodem- en stabiliteitsstudie (ook wel ingenieursstudie genoemd) wordt voorzien en besproken in het lastenboek, net als de maatregelen voor de werfcoördinatie en de veiligheid op de werf.
Bij een 100% op maat gebouwd bouwproject voert Blavier ook een EPB-studie uit (energieprestatie van het gebouw).
Voorbereiding van de bouwplaats, inrichting en funderingen
Het lastenboek somt ook de werken op die vooraf de bouwwerken plaatsvinden. De bouwgrond wordt voorbereid op de bouw, meer bepaald in functie van de helling en de sterkte van de bodem. Het lastenboek omvat ook de inplanting, waarin de aannemer, indien nodig bijgestaan door een landmeter, de locatie van de toekomstige woning aflijnt.
Daarna volgt de fase van de grondwerken, die het afgraven, egaliseren en verwijderen van de grond omvat.
In het lastenboek wordt vervolgens de funderingsfase in detail besproken, inclusief de fundering, de funderingssleuven, de kruipkelder, en indien nodig de funderingsplaat. De bouwheer beslist ook of er al dan geen kelder voorzien moet worden.
De ondergrondse metselwerken, vochtwering en de aanleg van het drainagesysteem worden uitgelegd, samen met de toepasselijke technische specificaties (materialen, afmetingen, enz.).
Enkele technische elementen van de Blavier lastenboek:
– 60 cm kruipkelder voor toekomstige toegang
– Gewapend betonnen funderingssleuven
– Ondergrondse metselwerken wordt uitgevoerd in zware betonblokken die in een mortelbed worden gelegd.
– Regenwaterput van minimaal 5.000 liter met voorfilter, inspectiekamer en hydrofoorgroep voor de aansluiting van regenwater op de dubbele dienstkraan, het buitenkraantje en 2 wc’s
De ruwbouw
In het lastenboek wordt elke fase van de ruwbouw gedetailleerd beschreven, met inbegrip van het gevelmetselwerk, de binnen- en buitenmuren, de isolatie van buitenmuren, gemene muren en tussenmuren, gevelbekleding, structurele elementen zoals balken, enz.
Blavier biedt een zeer ruime keuze aan bakstenen, houten gevelbekleding, pleisterwerk en andere bekledingsmaterialen.
De bouwheer kan hier verschillende opties kiezen, zoals een open haard of decoratieve metselwerkelementen.
Enkele technische elementen van uit het lastenboek van Blavier:
– Tussen de gevelsteen en de binnenmuur worden isolatieplaten voorzien van minstens 10cm dik.
– De binnenmuren worden uitgevoerd in snelbouwstenen met een dikte van 19/14/9cm.
De dakwerken
Van een zadeldak, schilddak, wolfsdak, piramidedak tot een plat dak, de opties zijn talrijk bij Blavier. Een combinatie van verschillende dakstijlen is ook mogelijk, op voorwaarde dat dit technisch haalbaar is en voldoet aan de stedenbouwkundige voorschriften.
Het lastenboek beschrijft de kenmerken van de dakbedekking en de gebruikte berekeningsmethode, evenals de gebruikte materialen voor de dakoversteken en het onderdak.
De dakbedekking wordt in detail beschreven, net als de gebruikte dakpannen, de dakramen en de dakkapellen.
Tot slot is er de isolatie, een belangrijk element van het dak.
Enkele technische elementen uit het lastenboek van Blavier:
– Vlakke “HORIZON”-dakpannen verkrijgbaar in verschillende kleuren. Andere dakpannen zoals terracotta pannen, kunstleien of natuurleien zijn eveneens beschikbaar.
– Roterende VELUX dakramen.
– Isolatie van het hellende dak met minimaal 24 cm dikke “KNAUF” minerale wol met dampscherm.
Buitenschrijnwerk
Bij Blavier worden alle ramen en deuren op maat gemaakt, met super isolerende dubbele beglazing en conform de normen voor veiligheidsbeglazing.
Er zijn verschillende soorten kozijnen en deuren beschikbaar: vaste ramen, draai kiepramen, openslaande deuren… de keuze is aan jou!
Enkele technische kenmerken van het Blavier lastenboek:
– Het hang- en sluitwerk is van het type ROTO en tegen corrosie beschermd. Een soepele pakking zorgt voor de afdichting tussen het opengaande deel van het raam en het vaste deel. De deuren hebben hang- en sluitwerk met verschillende sluitpunten, een cilinderslot en een deurknop van aluminium.
– De garagepoort is een sectionaalpoort, geisoleerd met 4cm PUR en voorzien van een motor met 2 afstandsbedieningen.
Binnenafwerking & technischnieken/sanitair
Eenmaal de buitenkant van de woning klaar is, resten nog de binnenafwerking en de technische voorzieningen zoals:
– Bepleistering van muren en plafonds
– Vloerisolatie en dekvloeren
– Vloer- en wandbekleding
– Vensterbanken
– Binnenschrijnwerk zoals deuren, trappen, zoldertoegang en/of afkasting
– Verwarming: de keuze van de verwarming wordt bepaald volgens de voorkeur van de klant en de beschikbare energiebronnen.
– Het sanitair: installatie van het de afvoer
– Elektriciteit met de indicatie van het aantal lichtpunten, stopcontacten alsook de elektrische installatie.
– De ventilatie voor de aan- en afvoer van lucht.
– Fotovoltaïsche panelen: Een installatie van minimaal 2000WP is voorzien bovenop de dakbedekking.
Enkele technische elementen van het Blavier lastenboek
– Op elke vloer wordt een chape gelegd van +- 7cm op het gelijkvloers, bestaande uit morten van Rijnzand en cement.
– Verschillende verwarmingsopties: centrale verwarming op gas (Vaillant Ecotec) met muurdoorvoer. De klassieke gasketel kan eventueel ook gekoppeld worden aan een warmtepomp volgens het principe van “hybride” systemen. Op vraag van de bouwheer kan in de bouwprijs een wamrtepomp opgenomen worden. Hierbij kan zowel gekozen worden voor een warmtepomp die de warmte uit de lucht haalt (lucht-water) als voor een warmtepomp die de warmte uit de grond haalt (geothermische warmtepomp)
– Onze sanitaire voorzieningen omvatten een acryl badkuip 80×180 met thermostaatkraan voor bad met houder en handdouche. Onze leveranciers zijn Desco of Van Marcke. Een platte acryl douchebak van 90x90xm tot en met 90x160cm met thermostaatkraan met houder en handdouche.
– Renson C+ Evo III Breeze ventilatie met Healthbox (toevoer van verse lucht in droge ruimtes, afvoer in natte ruimtes).
Bestekken, ramingen en stuklijsten
Het lastenboek vormt de essentiële basis voor de bouwofferte. De gedetailleerde offerte bevat alle technische specificaties voor je woning. Het bevat met name de hoeveelheden en beschrijvingen van de materialen die worden gebruikt om je huis te bouwen. De meetstaat bepaalt precies wat in de prijs is inbegrepen.
Elk onderdeel wordt uitgevoerd op de manier die is aangegeven in het lastenboek.
De meetstaat is het fundamentele element in de samenwerking tussen jou, je architect en het bouwbedrijf. Het heeft voorrang op het bestek en beschermt alle partijen.
***
Heb je vragen over de offerte en/of het lastenboek van Blavier? Onze bouwadviseurs staan ter beschikking.
Op zoek naar inspiratie voor jouw toekomstige woning? Ontdek onze gratis catalogus.