Hoe een 100% op maat gebouwde woning bouwen in België ?

Hoe een 100% op maat gebouwde woning bouwen in België ?

Je eigen huis bouwen is vaak het project van je leven. Als het op bouwen aankomt, ben je best goed  geïnformeerd alvorens jouw droom te verwezenlijken. Daarom heeft Blavier een uitgebreide gids samengesteld om je te helpen bij elke fase van het bouwproces. Van de keuze van de geschikte bouwgrond tot de oplevering van jouw nieuwe woning, deze gids belicht de essentiële elementen om het project vlot te laten verlopen en onaangename verrassingen te vermijden. Of je nu een amateur of een ervaren bouwer bent, volg de gids!


Jouw bouwproces voorbereiden 

Jouw project en budget bepalen

 

Het project bepalen : denk eerst na over het huis dat je wilt bouwen. Houd niet enkel rekening met jouw wensen en noden, maar ook met jouw dagelijkse en lange termijn behoeften.

Evalueer de ideale oppervlakte van jouw huis en tuin, het aantal slaapkamers, het soort dak, de gewenste omgeving en oriëntatie. 

Bepaal het budget en jouw leencapaciteit: ga je bouwen met eigen middelen of ga je een hypothecaire lening aan? Ga na hoeveel je kan bijdragen en hoeveel je moet lenen om jouw project te financieren.

Evalueer de ideale oppervlakte van jouw huis en tuin, het aantal slaapkamers, het soort dak, de gewenste omgeving en oriëntatie. 

Bepaal het budget en jouw leencapaciteit: ga je bouwen met eigen middelen of ga je een hypothecaire lening aan? Ga na hoeveel je kan bijdragen en hoeveel je moet lenen om jouw project te financieren.

Wist u dat? In België kunt u voor de bouw van een nieuwe woning bepaalde premies of financiële bijstand krijgen. De voorwaarden waaronder deze worden toegekend, verschillen doorgaans van gewest tot gewest. U vindt nuttige links per regio op de officiële website van de Belgische diensten.

Deze eerste vragen zijn cruciaal om het best mogelijke schema voor uw bouwproject te bepalen.

Wist u dat? De professionals van Maisons Blavier kunnen u helpen bij deze eerste stap. Zij zullen u de juiste vragen stellen om u te helpen de essentiële kenmerken van uw bouwproject te definiëren. Zij kunnen ook een schatting maken van het budget dat u moet reserveren op basis van uw criteria en eisen.

 

Een bouwgrond te kopen

Als je op zoek gaat naar het ideale stuk bouwgrond om je toekomstige huis op te bouwen, zorg er dan voor dat het aan je criteria voldoet en binnen je totale budget past. Hoe is de omgeving, is het gebied bereikbaar met het openbaar vervoer, zijn er winkels in de buurt? 

Er zijn een aantal dingen die je moet controleren voordat je de sprong waagt, waaronder de technische kenmerken van deze bouwgrond en de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Hier is een overzicht van de belangrijkste punten die je zorgvuldig moet analyseren voordat je je perceel koopt.

 

 

  •  Is de grond geschikt om op te bouwen?

 

Controleer of de grond geschikt is om op te bouwen en bijvoorbeeld geen landbouwgrond is. De kadastrale matrix van het perceel geeft je alle informatie over de geldende regels en voorschriften.

Als je je huis niet meteen wenst te bouwen, moet je ook controleren of er geen verplichting is om binnen een bepaalde periode te bouwen.

 

  • Welke stedenbouwkundige voorschriften zijn van toepassing?

 

Alle percelen zijn onderworpen aan regionale en lokale stedenbouwkundige voorschriften, en zelfs aan voorschriften voor wijken of woonwijken.

Ook hier zal de lokale overheid je vertellen wat je wel en niet mag doen op je perceel. De stedenbouwkundige voorschriften kunnen betrekking hebben op het type dakbedekking dat is toegestaan of de kleur van je ramen. Zorg er dus voor dat je hiermee rekening houdt bij het opstellen van je plannen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan wanneer je een bouwvergunning aanvraagt.

 

 

  • Wat zijn de technische kenmerken van het perceel?

 

    • De oppervlakte van het perceel: dit bepaalt meestal de grootte van je huis, afhankelijk van de grootte van de tuin die je wilt. Raadpleeg het plaatselijke kadaster om de grenzen van het perceel te controleren. Als het perceel niet is afgebakend, zal een landmeter het moeten afbakenen,
    • De helling van het perceel: een vlak perceel maakt grondwerken gemakkelijker. Een hellend perceel zal daarom over het algemeen een invloed hebben op de kosten van de werken, hoewel een goede architect je kan adviseren over hoe je een helling in jouw voordeel kunt gebruiken,
    • De oriëntatie van het perceel: dit beïnvloedt de plaatsing van je gebouw, afhankelijk van hoeveel zon je wilt. Een goede architect zal intelligent gebruik kunnen maken van de oriëntatie om het energieverbruik van je toekomstige woning te optimaliseren,
    • De aard van de bodem: een bodemonderzoek is essentieel om de stabiliteit en kwaliteit van de grond te analyseren. Het draagvermogen, de doorlaatbaarheid en de vochtigheid van de bodem hebben een directe impact op de funderingen van je toekomstige woning… en dus op het budget.

 

Het is ook belangrijk om te controleren of het perceel is aangesloten op openbare nutsvoorzieningen en internet- en telefoonlijnen. Als er een aansluiting nodig is, wordt die geplaatst voordat er structurele werkzaamheden worden uitgevoerd.

Je hebt het perceel van je dromen gekocht. Voordat je begint met de bouw van je huis, zijn er nog een aantal voorbereidende stappen die essentieel zijn om het werk soepel te laten verlopen.

 

Kies een professional om je woning te bouwen

 

Je hebt drie opties:

 

  • De architect 

De architect creëert een project op maat en beheert de hele bouwplaats: hij ontwerpt de plannen, vraagt de bouwvergunningen aan, coördineert de verschillende ambachten en houdt toezicht op het werk. De architect kan een aannemer of een aantal vakmensen voorstellen, maar jij houdt de controle en bent vrij om je eigen keuzes te maken. Deze optie is meestal het duurst.

 

  • Sleutel op de deur woning bouwbedrijven

Het bouwbedrijf neemt je project van A tot Z op zich. Het beheert en coördineert elke fase van het werk, evenals de technische en administratieve aspecten die bij het bouwproject horen.

Het bouwbedrijf kan je in contact brengen met een onafhankelijke architect om het voorontwerp te maken. Je hebt in elk geval de volledige vrijheid om je architect te kiezen. 

Kiezen voor een turnkey bouwbedrijf is over het algemeen de goedkoopste optie voor de geleverde service.

Wist je dat? De term “sleutelklaar” verwijst niet naar een bouwmethode, maar naar een dienst die met de bouw gepaard gaat. Een sleutel-op-de-deur project is een bouwproject op maat waarbij u in elke fase van het project ondersteuning krijgt.

Maisons Blavier is een turnkey bouwbedrijf op maat. Of u zich nu laat inspireren door uw eigen voorlopige project of door onze uitgebreide catalogus, de bouw van uw huis wordt geleid door uw budget en uw voorkeuren op het gebied van stijl, indeling en materialen.


Ontdek onze inspiratiemodellen en vraag hier onze gratis catalogus aan.

 

  • De projectleider (geen architect)

De projectleider is meestal een professional in de bouwsector. Net als de architect begeleidt hij jou bij elke fase van jouw bouwproject, maar het beroep van de projectleider is niet gereguleerd. Er is geen diploma of titel die de vaardigheden van de projectleider certificeert, en hij is niet gebonden aan een gedragscode. Wees dus waakzaam, want er is geen bescherming voor jouw contract.

 

Een voorlopig bouwproject opstellen

 

  • Vragen die je vooraf moet stellen

Het belangrijkste element dat de plannen voor jouw toekomstige huis zal beïnvloeden, is natuurlijk het perceel waarop het zal worden gebouwd. De oriëntatie, helling, samenstelling en de gemeente waar het zich bevindt, zullen een directe invloed hebben op jouw plannen. Omdat de bouw van een huis vaak een langetermijnproject is, is het belangrijk om na te denken over jouw huidige en toekomstige behoeften. Welke oriëntatie heb je in gedachten voor jouw woonkamer? Heb je nagedacht over de energie-efficiëntie? Hoeveel slaapkamers en badkamers wens je? Wat betreft de interne indeling van de kamers, overweeg ook het effect van een eventuele nabijgelegen weg of zicht op jouw buren.

 

  • Opstellen van het voorontwerp

Afhankelijk van het type professional dat je kiest voor jouw bouwproject, zullen de plannen op maat worden gemaakt op basis van jouw voorkeuren of worden ze geïnspireerd door een catalogus. Een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf zal doorgaans een breed scala aan modellen aanbieden die je in zekere mate kunt personaliseren.

Wist je dat? Zelfs met inspiratie uit een catalogus is elke constructie van Blavier 100% op maat, uniek en ontworpen volgens jouw criteria en behoeften. De architect zal je een of meerdere voorontwerpen voor de bouw voorstellen die rekening houden met jouw wensen en de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Je kunt suggesties voor aanpassingen aan hem voorleggen, zodat hij zijn plannen verder kan verfijnen, tot de definitieve keuze van jouw voorontwerp voor de bouw.

Zorg ervoor dat je regelmatig en direct contact onderhoudt met jouw architect, zodat hij jouw behoeften zo goed mogelijk kan begrijpen en efficiënt kan werken aan jouw voorontwerp voor de bouw.

 

Een bouwvergunning krijgen

 

Het verkrijgen van een bouwvergunning is verplicht voor elke nieuwe constructie. Jouw architect of bouwbedrijf zal voor jou een aanvraag voor een bouwvergunning indienen bij de gemeente. De termijn voor het verkrijgen van vergunningen varieert van regio tot regio. Zodra jouw vergunning is verleend, kan de bouw van jouw huis beginnen!

 

Het bouwen van je huis

De bouw van een huis omvat vier grote stappen: de ruwbouw, de afwerking, de finishing touch en de buiteninrichting. Als het perceel niet is aangesloten op de nutsvoorzieningen, moet je het in eerste instantie aansluiten op het openbare nutsnetwerk.

 

De ruwbouw

De ruwbouw omvat alle werkzaamheden die betrekking hebben op de structuur van het gebouw.

 

  • Uitzetten : het uitzetten is de fysieke afbakening, uitgevoerd door een landmeter, van de locatie van de toekomstige constructie.
  • Grondwerken : dit gaat over het voorbereiden van de grond om de funderingen te ontvangen. We graven de grond uit en verplaatsen de aarde. De graafwerkzaamheden zullen meer of minder complex zijn afhankelijk van de helling van het terrein en de bodemsamenstelling in het bijzonder.
  • De funderingen storten : het type fundering zal met name afhangen van de aard van de grond, het type constructie en het gewicht dat het moet dragen.
  • Sanitaire werkzaamheden : Dit betreft de installatie van het systeem dat het afvoeren van afvalwater mogelijk maakt. Afhankelijk van de situatie wordt ofwel aansluiting op het gemeentelijke rioolstelsel voorzien, ofwel de installatie van een individuele septische put.
  • Onderlaag : Deze stap omvat het plaatsen van het onderste gedeelte van de muren rechtstreeks op de funderingen. Het heeft tot doel de algehele structuur te ondersteunen en de constructie te beschermen tegen vochtopname.
  • Druklaag :Dit is de stap waarbij de tussenvloeren worden geplaatst en de druklaag wordt gestort.
  • Gemengd metselwerk : Hierbij wordt begonnen met het optrekken van de draagmuren en de constructie van de overige muren.

 

De afwerking

De afwerking heeft als doel om je huis bewoonbaar en comfortabel te maken.

 

  • Buitenschrijnwerk : Het plaatsen van kozijnen en ramen, evenals buitendeuren.
  • Huis- en dakisolatie: Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je huis vanaf het begin goed geïsoleerd is om onaangename verrassingen en dure renovatiewerkzaamheden in de toekomst te voorkomen. Isolatie kan aan de buitenkant, aan de binnenkant of rechtstreeks in de bouwmaterialen worden aangebracht.
  • Loodgieterswerk: De loodgieterswerkzaamheden omvatten de installatie van het leidingnetwerk en de afvoer van water in de keuken, de badkamer en het toilet, evenals op andere plaatsen waar waterafvoer nuttig kan zijn, zoals de garage of buiten het huis. Vervolgens wordt het sanitair, de kranen, radiatoren en de verwarmingsketel geïnstalleerd.

 

Afwerkingen

De afwerking omvat het interieurontwerp van je woning en de decoratie. Dit is essentieel om je huis tot leven te brengen en je er thuis te voelen.

 

Vloerbedekkingen : De vloerbekleding kan variëren van tegels tot parket, inclusief gepolijst beton of linoleum. Denk aan het gebruik van de kamers, het onderhoud ervan en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeuren bij het kiezen van de vloerbekleding!

Muurbekleding en schilderwerk : De mogelijkheden zijn eindeloos, variërend van verf, tegels, behang tot lambrisering. Voor een keuken is afwasbare verf bijvoorbeeld aan te raden, terwijl voor de badkamer een vochtbestendige bekleding wordt aanbevolen. Het is belangrijk om materialen te kiezen die geschikt zijn voor de specifieke functie en omgeving van elke kamer.

Binnenschrijnwerk : Daarna volgt de installatie van binnendeuren, het plaatsen van trappen en plinten, enz…

Verlichting : De verlichting is een echte sfeermaker. Of je nu de voorkeur geeft aan direct of indirect licht, het zal de toon zetten in je toekomstige huis. Denk vooral aan de verlichting van strategische plekken, zoals je eettafel, de spiegel in je badkamer, de bar, … Het juiste verlichtingsontwerp kan de ambiance en functionaliteit van elke ruimte verbeteren.

Gevel : In principe worden de buitenkant van je gevel beïnvloed door drie factoren: jouw voorkeuren, het gekozen isolatietype en de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Denk ook aan het onderhoud dat de gekozen bekleding nodig zal hebben om bestand te zijn tegen weerselementen, zonlicht en vervuiling. Het is belangrijk om een gevelmateriaal te kiezen dat zowel esthetisch aantrekkelijk is als praktisch en duurzaam voor de specifieke omgeving waarin je huis zich bevindt.

 

De buiteninrichting

De buiteninrichting omvat alles wat te maken heeft met de omgeving van je huis: het bouwen van een terras, het aanleggen van paden en opritten, het plaatsen van een poort, het installeren van buitenverlichting… Dit is de finishing touch!

 

Het einde van de werken en de oplevering van jouw 100% op maat gebouwde woning

 

Zover is het, de werkzaamheden zijn voltooid, jouw huis is werkelijkheid geworden. Het moment waar je reikhalzend naar uitkeek is eindelijk aangebroken: je kunt gaan verhuizen! 

In België wordt de oplevering van jouw nieuwe woning in principe in twee stappen gedaan: de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering.

 

De voorlopige oplevering

 

De voorlopige oplevering markeert het moment waarop je de woning kunt betrekken.

 

Wanneer vindt de voorlopige oplevering plaats?

 

De voorlopige oplevering vindt plaats wanneer alle werkzaamheden zoals overeengekomen in het contract zijn voltooid. De woning moet bewoonbaar zijn, functioneel en gebruikt kunnen worden volgens de beoogde bestemming.

 

De voorlopige aanvaardingsprocedure

De voorlopige oplevering wordt bijgewoond door de opdrachtgever en diens architect, de werfleider en een vertegenwoordiger van Blavier. Gezamenlijk voeren de partijen een gedetailleerde inspectie uit van zowel de binnen- als de buitenkant van de woning. Ze controleren of de constructie in overeenstemming is met de plannen en of het werk correct is uitgevoerd.

 

Het voorlopige acceptatierapport

 

Het proces-verbaal van de voorlopige oplevering vermeldt eventuele opmerkingen met betrekking tot kleine reparaties die moeten worden uitgevoerd of zichtbare gebreken die moeten worden gecorrigeerd. Na de voorlopige oplevering en vóór de definitieve oplevering zal Blavier verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de kleine werkzaamheden zoals vermeld in het proces-verbaal.

 

De gevolgen van een voorlopige aanvaarding

  • De voorlopige oplevering markeert de overdracht van eigendom naar de opdrachtgever: je ontvangt de sleutels en kunt intrekken in je nieuwe huis!
  • De risico’s worden ook overgedragen naar de opdrachtgever. Vergeet dus niet de nodige verzekeringen af te sluiten om je eigendom te beschermen (diefstal, brand, etc.). 
  • De voorlopige oplevering ontslaat de aannemer van zichtbare gebreken (behalve die welke onder de tienjarige aansprakelijkheid vallen). Elk zichtbaar gebrek dat wordt vastgesteld bij de voorlopige oplevering moet daarom in het proces-verbaal worden vermeld om het aan te pakken. 

Wanneer je jouw huis bouwt met Blavier, markeert de voorlopige oplevering het beginpunt van de tienjarige aansprakelijkheid die je beschermt tegen ernstige gebreken (zowel zichtbaar als verborgen) en kleine verborgen gebreken gedurende 10 jaar.

 

De definitieve oplevering

 

De definitieve oplevering is de laatste fase in de bouw van je huis.

 

Wanneer vindt de definitieve oplevering plaats  ?

 

De definitieve oplevering vindt minstens één jaar na de voorlopige oplevering plaats om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe woning alle vier de seizoenen goed doorstaat. 

De definitieve oplevering vindt plaats wanneer eventuele kleine reparaties die bij de voorlopige oplevering zijn gemeld, zijn uitgevoerd.

 

Les conséquences de la réception définitive

 

De definitieve oplevering is het moment van de uiteindelijke goedkeuring van de werkzaamheden door de opdrachtgever. Je erkent de kwaliteit van de bouw en de juiste uitvoering van de werkzaamheden. 

De definitieve oplevering markeert het einde van jouw contractuele relatie met Blavier. Het is tijd om volop van je nieuwe huis te genieten!

 

***

Het bouwen van een nieuw huis is doorgaans een levenslang project. Hoewel onvoorziene omstandigheden onvermijdelijk kunnen zijn, zijn goede voorbereiding en professionele begeleiding essentieel om ervoor te zorgen dat het hele proces soepel verloopt. Luisterend naar jouw behoeften zijn de experts van Blavier jouw ideale partner om jouw project succesvol af te ronden.

Delen