Hoe genieten van een verlaagd BTW-tarief op jouw nieuwbouw?

Hoe genieten van een verlaagd BTW-tarief op jouw nieuwbouw?
28 March 2022 - ,

Recente gebeurtenissen over de hele wereld hebben een aanzienlijke impact op de koopkracht van de Belgische consument. De Covid-pandemie, gevolgd door de oorlog in Oekraïne, stuwt de prijzen van energie, materialen en voedingsmiddelen naar steeds hogere niveaus.

Om dit aan te pakken, heeft de Belgische overheid er onder meer voor gekozen om de consument en de bouwsector te helpen dankzij een pakket aan maatregelen die een aanzienlijke impact zullen hebben op de prijs van renovaties en nieuwbouw.

Om op de lange termijn naar duurzamer wonen te gaan, heeft de regering er voornamelijk voor gekozen een btw-verlaging in de voeren voor groene aankopen.

Welke maatregelen?

De eerste maatregel is een maatregel dat de regering tijdens de pandemie al had doorgevoerd en dat ze willen uitbreiden om de kandidaat-bouwer meer mogelijkheden te geven om te genieten van een btw-verlaging van 21% naar 6% voor sloop & wederopbouw.

De btw van 6% op sloop en wederopbouw is inderdaad een mechanisme dat al meerdere jaren bestaat, maar het was gekoppeld aan meerdere beperkingen waardoor slechts weinigen hiervan konden genieten. Momenteel zijn enkele beperkingen bijgesteld zodat zoveel mogelijk mensen van deze 6%-maatregel kunnen genieten voor de bouw van hun nieuwbouwwoning. Zo is dit nieuw verlaagd btw-tarief van 6% op heel het belgisch grondgebied van toepassing.

Heb je een bouwproject dat onder deze maatregel kan vallen, neem dan gerust contact met ons op. Onze bouwadviseurs gaan graag met jou in gesprek om een analyse te maken in welke mate deze nieuwe maatregel al dan niet van toepassing is voor jouw toekomstig bouwproject.

Al is de wet nog niet is gepubliceerd, mag in dit stadium rekening worden gehouden met de volgende informatie: deze verlagingen zouden alleen van toepassing zijn op facturen die zijn opgesteld in 2022 en 2023. Elke factuur die na deze data wordt opgesteld, is onderworpen aan het standaard btw-tarief van 21% (tenzij jouw project binnen de basisvoorwaarden voor het verlenen van een korting valt). Het is daarom aan te raden om nu al serieus na te denken over jouw project.

Een ander belangrijk punt, zowel projecten als natuurlijke persoon als die van projectontwikkelaars komen in aanmerking. Het moet gaan om een ​​bouwproject dat wordt beschouwd als een enkele woning bewoond door de eigenaar, of het nu de bouwheer of de koper is, gedurende een periode van 5 jaar en met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m2. Wil je meer weten, dan kun je naar deze pagina van de FOD-financiën gaan.

En hernieuwbare energie?

De tweede maatregel van de overheid betreft zowel de renovatie van gebouwen (jonger dan 10 jaar) als nieuwbouw. Het is ook een btw-verlaging naar 6%, maar deze keer op de installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Deze maatregel heeft meerdere doelstellingen. Deze maatregelen zijn de ideale gelegenheid om jouw toekomstig bouwproject te voorzien van de meest recente technologie tegen een betaalbaardere prijs. Daarnaast zorgen deze maatregelen dat jij ook jouw steentje bijdraagt aan een groenere wereld. Wanneer je weet dat de offertes voor dit type installatie makkelijk boven de 5000 euro kunnen uitkomen, is een daling van meer dan 70% van de te betalen btw een belangrijk voordeel. De maatregel gaat in vanaf 1 april 2022. 

Deze maatregel is meer dan een directe financiële prikkel, maar is bedoeld om huishoudens aan te moedigen hun installaties te vernieuwen om minder energieverslindende en efficiëntere systemen op te zetten en tegelijkertijd geleidelijk af te stappen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Dit mechanisme zal niet alleen de milieu-impact van huishoudens verminderen, maar hen ook in staat stellen om aanzienlijk te besparen op de langetermijnkosten van hun verwarmingssysteem en het elektriciteitsverbruik.

Wens je volledig op maat te bouwen?

Ga je bouwen of ben je van plan dat de komende maanden te gaan doen? Onze bouwadviseurs steeds ter beschikking om jouw bouwproject op maat gedurende een persoonlijke afspraak met jou te bespreken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen of vraag hier een gratis catalogus aan

Delen