Hoe zorg je voor een goede ventilatie van je woning?

Hoe zorg je voor een goede ventilatie van je woning?
14 November 2018 - ,

Omdat de energienormen steeds strenger worden, zijn onze huizen beter geïsoleerd dan ooit tevoren. Hoewel dat heel wat voordelen met zich meebrengt op vlak van energieverbruik, heeft het ook gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis, omdat het de natuurlijke ventilatie van je woning tegengaat. Net omdat onze huizen zo goed geïsoleerd zijn, blijft vuile lucht langer hangen en komt er geen frisse lucht binnen. Je huis enkel ventileren door af en toe de ramen open te zetten, volstaat niet meer. Daarom is het slim om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren!

Hoe ontstaat muffe binnenlucht?

Denk je dat de lucht in je huis schoon genoeg is en dat je geen mechanisch ventilatiesysteem nodig hebt? Daar kun je niet zomaar van uitgaan! Er zijn namelijk verschillende factoren die de binnenlucht vervuilen zonder dat je het doorhebt. Zo ademen we CO2 uit, komt er fijnstof binnen en dan zijn er nog de pollen afkomstig van planten. Verder stoot ons lichaam nog waterdamp uit en heb je ook nog damp van het warme water in de keuken en de badkamer. Als die waterdamp condenseert, kunnen er schimmels ontstaan die schadelijk zijn voor je gezondheid. Tot slot bevat de lucht in huis verschillende chemicaliën afkomstig van je meubels, kaarsen, verf en reinigingsproducten. Je wordt dus aan heel wat vervuiling blootgesteld in je eigen huis en daarom is een mechanisch ventilatiesysteem onmisbaar!

Welke ventilatiesystemen bestaan er?

Er zijn tal van mechanische ventilatiesystemen verkrijgbaar op de markt. De verschillende systemen worden onderverdeeld op basis van de manier waarop ze lucht af- of toevoeren:

  • Ventilatiesysteem B: Verse lucht wordt mechanisch toegevoerd met behulp van een ventilator. De vervuilde lucht wordt op natuurlijke wijze afgevoerd via ventilatieroosters in de raam- en deurprofielen.
  • Ventilatiesysteem C: De toevoer van verse lucht gebeurt op natuurlijke wijze via ventilatieroosters in de raam- en deurprofielen. De vervuilde lucht wordt mechanisch afgevoerd via luchtkanalen.
  • Ventilatiesysteem C+: Een energiezuinigere variatie op ventilatiesysteem C dat enkel ventileert waar en wanneer dat nodig is.
  • Ventilatiesysteem D: Zowel de toevoer van verse als de afvoer van vervuilde lucht gebeurt mechanisch via luchtkanalen. Bovendien wordt de toegevoerde lucht gezuiverd en de warmte uit de afgevoerde lucht gerecupereerd met behulp van filters.

De ventilatie van Blavier

Om de kwaliteit van de binnenlucht in je huis te garanderen, rust Blavier al zijn woningen uit met het C+ EVO II Breeze-ventilatiesysteem met healthbox-afzuigunit van Renson. De toevoer van verse lucht wordt daarbij gegarandeerd dankzij zelfregelende raamverluchtingen die zich bevinden in ‘droge’ ruimtes, zoals de woonkamer, de eetkamer en de slaapkamers. De healthbox zorgt op zijn beurt voor de afvoer van vervuilde lucht via een ventilatierooster in de dakbedekking. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een ventilatiesysteem D met mechanische toe- en afvoer en warmterecuperatie. Eenmaal de verse buitenlucht toegevoerd is in huis, neemt hij de warmte van de vervuilde binnenlucht over.

Wil je meer weten over de ventilatiesystemen in de huizen van Blavier? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze bouwexperts voor meer informatie!

Delen