Enorme prijsstijging van het bouwmateriaal

Het begin van een nieuw jaar gaat traditioneel gepaard met heel wat veranderingen. Helaas zijn die veranderingen niet altijd even prettig. Zo meldde Bouwunie al dat een eigen huis bouwen gemiddeld 4,54% duurder zal zijn in 2019. Leveranciers kondigden onlangs namelijk aan dat er een enorme prijsstijging van het bouwmateriaal zal zijn. Hoe komt die prijsstijging er? En wat betekent het precies voor toekomstige bouwers? Woningen Blavier klaart het voor je uit.arom is er een prijsstijging van het bouwmateriaal?

De prijsstijging van het bouwmateriaal is niet abnormaal. Volgens berekeningen uit de sector stijgen de materiaalprijzen jaarlijks namelijk met 2 tot 5%. Wat de prijsstijging van 2019 dan zo bijzonder maakt? Materiaal zoals zand, grind (en dus ook beton), cement, asfalt, roofing en verf stijgen dit jaar met maar liefst 8 tot 15%! De stijging heeft een enorme invloed op de bouwsector en is te wijten aan een tekort van bepaalde grondstoffen en het duurder worden van energie en transport.

Bouwunie schat concreet in dat de bouwkosten in 2019 met 4.54% zullen stijgen. Dat is twee keer zoveel als normaal. De bouw van een middelgroot huis kost je vandaag ongeveer € 345.000, maar met de prijsstijging van het bouwmateriaal moet je daar nog eens € 15.600 bij rekenen.

Welke invloed heeft de stijging op toekomstige bouwers?

Als de prijs bij de leveranciers omhooggaat, is het onvermijdelijk dat de prijs voor particulieren ook stijgt. Zo stappen steeds meer aannemers af van vaste tarieven en bepalen ze de totaalprijs naarmate het bouwproject vordert. Als je je droomhuis dus wilt bouwen in 2019, heb je geen andere keuze dan diep in de buidel te tasten.

Steeg de prijs van beton nadat je je contract tekende bij de aannemer? Dan is het aan jou om die extra kost op te vangen. Hoewel je op voorhand een vast budget opgesteld hebt, kan je op die manier plots voor onverwachte en onaangename verrassingen komen te staan. In dat opzicht is het een goed idee om een sleutel-op-de-deur woning te overwegen. Bij Woningen Blavier leggen we op voorhand samen een vast budget vast voor je sleutel-op-de-deur woning en we waarschuwen je voor eventuele prijsstijgingen.

Sleutel-op-de-deur woning: een interessante manier om de prijs te drukken

Ook bij bouwbedrijven van sleutel-op-de-deur woningen ontsnap je niet aan de prijsstijgingen, maar het voordeel is wel dat ze transparant zijn over het budget. Bij Woningen Blavier kun je je niet alleen baseren op de prijs van voorbeeldwoningen, we maken er ook een erezaak van om ons te houden aan het budget dat afgesproken werd aan het begin van het bouwproject. Die transparantie en prijsgarantie zijn erg interessant voor kandidaat-bouwers met een klein of weinig flexibel budget zoals jonge koppels. De aangekondigde prijsstijging hoeft je dus zeker niet tegen te houden om je droom waar te maken en een eigen huis te bouwen.

Geïnteresseerd in een sleutel-op-de-deur woning? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Woningen Blavier voor meer informatie over onze werkwijze of blader snel door onze gratis catalogus.

Delen