Focus op de verplichte aansprakelijkheidsverzekering van aannemers en studiebureaus

16 August 2018 -

Een huis bouwen is een serieuze investering. Het vraagt heel wat tijd, reflectie en geld. Het mag dan ook niet verbazen dat er heel wat voorwaarden aan verbonden zijn en dat er een duidelijk juridisch kader is opgesteld om de bouwheer gedurende het hele project te beschermen. In juli 2018 trad een nieuwe wet in werking op de verplichte verzekering van de tienjarige aansprakelijkheid, die versterkt die bescherming en schenkt je jarenlange gemoedsrust. Maar wat is dat nu precies? Wanneer is die wet van kracht? Is ze ook op jou van toepassing? In dit artikel geven we je een antwoord op al je vragen.

De tienjarige aansprakelijkheidsverzekering, wat is dat?

Die verplichte verzekering, vroeger enkel van toepassing op architecten, is een wettelijke bepaling die aannemers, studiebureaus en andere dienstverleners in de bouwsector verplicht om een verzekering af te sluiten om hun aansprakelijkheid te dekken bij problemen in verband met de stabiliteit, stevigheid of waterdichtheid van een gebouw in het geval dat dit gebrek aan waterdichtheid de stabiliteit of stevigheid van de woning in gevaar brengt. De verplichting geldt voor alle woningen waarvoor een definitieve stedenbouwkundige vergunning is afgegeven na 1 juli 2018. Door de verplichte verzekering ben je voor, tijdens en na de werken beter beschermd, kan je vol vertrouwen bouwen en ben je zeker tevreden van je woning.

Wanneer is de wet van kracht?

Aannemers, architecten en studiebureaus moeten de verzekering afsluiten om hun aansprakelijkheid te dekken in geval van ernstige gebreken in de bouw of renovatie van een eengezinswoning: een woning waarvan de oppervlakte voor meer dan de helft bestemd is voor huishoudelijke activiteiten.  De verzekering is dus van toepassing op huizen en appartementen, maar niet op zakelijke of commerciële kantoren. Die gebreken moeten de sterkte, stabiliteit of waterdichtheid van de gesloten ruwbouw van de woning in kwestie moeten aantasten. Daaronder vallen dragende structuren zoals muren of plafonds, maar ook geïntegreerde elementen zoals buizen, trappen en scheidingswanden, of structuren die ervoor zorgen dat het gebouw gesloten en waterdicht is, zoals het dak of de dakconstructie.

Onder welke voorwaarden kan ik beroep doen op de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer?

De tienjarige aansprakelijkheidsverzekering dekt enkel gebreken die de stevigheid, stabiliteit en waterdichtheid van de gesloten ruwbouw van woningen in België aantasten. Deze gebreken mogen echter geen onmiddellijk gevaar vormen voor het gebouw, maar kunnen de sterkte of stabiliteit ervan op lange termijn beïnvloeden, bijvoorbeeld bij een lek in het dak. Een andere noodzakelijke voorwaarde is dat de verzekering gedurende tien jaar loopt, zoals duidelijk wordt in de naam. Je moet dus binnen de tien jaar na de voorlopige oplevering van de woning de nodige stappen ondernemen.

Andere garanties van Woningen Blavier

We begrijpen hoe gewichtig de bouw van een sleutel-op-de-deurwoning voor je is. Het is een grote stap voor jou, maar ook voor je portefeuille. We bieden je dan ook heel wat andere garanties en beloven we je transparantie en vertrouwen, wat je project dan ook precies inhoudt. We houden ons aan de wet Breyne, waardoor je in functie van de voortgang van de werken in schijven kan betalen. Woningen Blavier is ook trots lid van het Charter der Woningenbouwers, een kwaliteitslabel dat de betrouwbaarheid van ons bedrijf bevestigt.  Wil je nog meer weten? Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie.

Delen