Wat zijn de voordelen van een halfopen bebouwing?

Wat zijn de voordelen van een halfopen bebouwing?

Ben je van plan een huis te bouwen? Waarom dan geen halfopen bebouwing?

Als jouw plannen goed ontworpen zijn, heeft een halfopen woning niets te benijden ten opzichte van een open bebouwing. Dit type woning biedt verschillende voordelen en zal de liefhebbers van grote ruimtes tevreden stellen. 

Met een goede architect en een kwalitatief bouwbedrijf kan een halfopen bebouwing snel de ideale keuze worden, vooral in steden waar bouwgrond schaars is.

 

Wat is een halfopen bebouwing?

Een halfopen bebouwing is een woning die één gemeenschappelijke muur deelt met een naburige woning. Meestal is de zijgevel verlengd met een gemeenschappelijke muur die uitkijkt op een binnenplaats of tuin.

Net als een open bebouwing kan een sleutel op de deur bouwbedrijf een halfopen bebouwing bouwen.

 

Wat zijn de voordelen van dergelijke woningen?

De moderne halfopen bebouwing is een echt alternatief voor de eengezinswoning. Lagere kostprijs, betere thermische isolatie… de voordelen zijn talrijk.

Blavier biedt je een overzicht van de belangrijkste voordelen van dit type woning.

De lagere kostprijs

Een halfopen bebouwing kost minder dan een open bebouwing met dezelfde bewoonbare oppervlakte. Voor toekomstige huiseigenaren die niet willen inboeten op de grootte en de kwaliteit van hun toekomstige woning, vormen dit type woning een echt alternatief.

Halfopen bebouwingen betekenen ook lagere onderhouds- en reparatiekosten aan het gebouw doordat er minstens één gemeenschappelijke gevel is.

Thermische isolatie

Of je nu één of twee gevels gemeen hebt met de buren, dit type woning heeft steeds betere thermische isolatie dan een open bebouwing. De gemeenschappelijke muur dient als warmtedrager en je huis is hierdoor minder blootgesteld aan de wind.

Over het algemeen wordt geschat dat een woning met twee gemeenschappelijke muren een verwarmingsbesparing van +-35% oplevert in vergelijking met een open bebouwing. Dit is een niet te onderschatten voordeel in tijden van stijgende energiekosten.

Beveiliging

In een halfopen woning wordt per definitie minder snel ingebroken. Er is minder toegang tot de woning en de buren wonen dichterbij. Al deze elementen kunnen dieven ontmoedigen en de bewoners van dit type woning geruststellen.

Onderhoudskosten delen

De voordelen van een halfopen bebouwing is het feit dat ze tegen elkaar gebouwd zijn. Of het nu gaat om het onderhoud van een gemeenschappelijke heg of een gemeenschappelijke schutting, de kosten worden in principe verdeeld over de verschillende eigenaren. Dit is een grote besparing voor je portemonnee.

Gezien de gedeelde kosten is het soms de moeite waard om materiaal van hogere kwaliteit te overwegen en zo de waarde van je eigendom te verhogen.

Je kan ook besluiten om samen met je buren te investeren in een gemeenschappelijke warmtepomp of tuinier kosten te delen. Allemaal voordelen die een open bebouwing niet biedt.

Impact op het milieu

De reeds genoemde besparingen op verwarming zullen een positief effect hebben op jouw ecologische voetafdruk. Ander goed nieuws is dat je minder materiaal nodig hebt voor de bouw van een halfopen bebouwing ten opzichte van een open bebouwing met dezelfde oppervlakte. Hierdoor zal de CO2-uitstoot voor de bouw(materialen) ook verminderen tegenover een open bebouwing. 

Onze tips voor een ideale halfopen bebouwing

Halfopen woningen zijn lang bekritiseerd vanwege hun gebrek aan geluidsisolatie of licht. Tegenwoordig kan je met een slim ontwerp en hoogstaande materialen deze nadelen snel wegwerken en van een halfopen bebouwing een echte oase van rust maken.

Blavier bouwt jouw halfopen bebouwing met de grootste zorg, zowel wat betreft de kwaliteit van de materialen als de inrichting. Dit alles met respect voor jouw behoeften en levensstijl.

Dit zijn de belangrijkste elementen waaraan experts bij Blavier bijzondere aandacht besteden voor de bouw van jouw halfopen bebouwing.

Geluidsisolatie

Dit is belangrijk wanneer je gemeenschappelijke muren hebt met buren.

Geluidsisolatie moet een essentieel aandachtspunt zijn in de ontwerpfase van een halfopen bebouwing. Het goede nieuws is dat nieuwe woningen moeten voldoen aan geluidsnormen (zoals de Belgische norm NBN S01-400-1 “Akoestische criteria woningen”) die geluidsisolatie van muren en gevels garanderen.

Bij Blavier weten we hoe belangrijk het is om stilte te hebben in jouw eigen woning, en omgekeerd om te kunnen dineren zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over klachten van jouw buren. De gebruikte materialen worden zorgvuldig geselecteerd om jou de best mogelijke geluidsisolatie te bieden. Wij ontwerpen jouw woning ook zo dat woonkamers zo min mogelijk naast slaapkamers liggen. Een dubbele zekerheid om in alle rust thuis te wonen.

Lichtinval

Bij Blavier zetten we al onze creativiteit in om een maximum aan lichtinval in jouw halfopen bebouwing te creëren. Zo kunnen we kiezen voor grote raampartijen. Waar de ruimte het toelaat, proberen we ook dakramen te integreren die praktisch en modern ogen.

De indeling van de kamers is ook ontworpen om de hoeveelheid natuurlijk licht te optimaliseren.

Uit het zicht

Wie aan een halfopen bebouwing denkt, denkt vaak aan het uitzicht op de tuin of het terras van de buren. Om maximaal met familie en vrienden te genieten uit het zicht van de buren, raden wij je aan maximaal in te zetten op groen: bomen, hoge hagen, klimplanten,…

Onze bouwadviseurs van Blavier kunnen je hiermee begeleiden.

Is een halfopen bebouwing het juiste compromis?

Bij Blavier geloven we dat een goed ontworpen halfopen bebouwing aan al jouw wensen kan voldoen. Kwaliteitswerk en enkele ontwerp trucs kunnen het verschil maken. Voor budgetvriendelijke bouwers of stads liefhebbers is een halfopen bebouwing de ideale oplossing.

Laat je begeleiden door onze experts en vraag jouw gratis catalogus aan. Zij zullen al je vragen beantwoorden.

Delen