Waarom stijgen de prijzen in de bouwsector?

Waarom stijgen de prijzen in de bouwsector?
27 October 2021 -

Het is geen geheim dat de bouwsector onder druk staat, zowel betreffende de productprijzen als arbeid. Dit weerspiegelt zich helaas dit jaar in een stijgende kostprijs voor de bouw van jouw woning.

 

Op prijsniveau is de impact het grootst bij materialen als hout, staal, isolatie en beton. Voor sommige materialen spreken we over een stijging van de kostprijs met 20-30%, andere met meer dan 100% zoals OSB. De prijzen fluctueren zodanig dat veel leveranciers en installateurs geen vaste prijs meer geven maar een dagprijs hanteren. Een trend die helaas een sterke stijging van de totale kostprijs van jouw bouwproject betekent, met een impact van 5 tot 15% op het budget.

Waar komen deze prijsstijgingen vandaan?

Impact van Covid-19

En ja, het is nog steeds Corona die roet in het eten gooit. Veel fabrieken hebben hun activiteiten lange tijd vertraagd of stilgelegd. Ondertussen zijn de Belgen, die telewerken, massaal gestart met renovatie- en bouwprojecten, met een stijging van bijna 13% van de vergunningen in Vlaanderen in de eerste helft van 2021. (https://statbel.fgov.be/nl/themas/bouwen-wonen/bouwvergunningen)

De belangrijkste oorzaak van de huidige turbulentie is dan ook een forse toename van de vraag en het aanbod dat onder druk staat. Koppel dat aan de Verenigde Staten, die een groot deel van Europees hout inkopen, de exploderende kosten van het containervervoer, een tekort aan arbeidskrachten in de bouwsector… De situatie is niet makkelijk.

Dit zijn fenomenen die niet beperkt zijn tot de bouwsector. Er zijn prijsstijgingen voor energie, brandstof, auto’s … En hetzelfde geldt voor het aanbod. Veel retailmerken hebben moeilijkheden bij het transport van goederen en zien dat hun productieketen wordt beïnvloed. Sommigen zijn zelfs bang dat ze hun verwachte eindejaar producten voor de feestdagen niet zullen ontvangen.

Hoe vertaalt zich dit voor als je een huis bouwt?

Voor een (kandidaat-)bouwer is de impact van deze turbulentie sterk afhankelijk van de voortgang van zijn project en de gemaakte afspraken. Een lopend project zal anders worden beïnvloed dan een project in de voorbereidingsfase.

 

Mijn werk is in uitvoering, wat kan ik verwachten?

Het goede nieuws is dat een deel van het werk waarschijnlijk al is gedaan en/of besteld zonder al te veel impact op de prijs. Voor de rest van de werken hangt het ervan af of het contract, zoals onze contracten dit voorzien, een vaste prijs voor een bepaalde periode bevat of niet. Elke situatie is anders, dus je kan best contact opnemen met jouw aannemer.

Naast de prijsimpact zal de grootste impact ongetwijfeld voelbaar zijn in termen van deadlines. Veel beroepen zoals dakdekkers, timmerlieden … worden geconfronteerd met uitgestelde deadlines doordat bepaalde materialen niet beschikbaar zijn.

 

Mijn werk moet nog beginnen, wat kan ik verwachten?

Afhankelijk van de voorwaarden van het contract dat je met jouw aannemer hebt afgesloten, is het mogelijk om een ​​impact te voelen op het budget van jouw project. Het beste is om te anticiperen. Je kan met je aannemer bepalen wat de impact zal zijn en wat de mogelijkheden zijn om het plan te herzien en de kosten te verlagen. Ook kan je samen met jouw bank de mogelijkheden analyseren en hier rekening mee houden in je hypothecaire lening.

 

Ik overweeg een bouwproject te starten, is dat nog wel een goed idee?

Dit is een heel persoonlijke vraag en het is moeilijk om een ​​antwoord te bedenken dat bij iedereen past. Natuurlijk heb je dan een prijs die hoger zal zijn dan de tarieven die aan het begin van het jaar werden gehanteerd. Aan de andere kant heb je waarschijnlijk minder last van de turbulentie omdat de kans groot is dat prijzen zullen stabiliseren terwijl je je project voorbereidt. Daarnaast is er ook sprake van een forse stijging van de prijzen van bestaand vastgoed. Wij zijn van mening dat een nieuwbouw voordeliger en minder impact kent in vergelijking met de aankoop van een bestaande woning.

Sleutel op de deur bouwbedrijven zoals Blavier bieden bepaalde garanties met betrekking tot de prijs van jouw bouwproject. Onze contracten voorzien een vaste prijs voor een bepaalde periode. Hoewel deze aspecten in elk contract gedetailleerd zijn en daarom algemeen bekend zijn bij iedereen, is het belangrijk om met jouw werfleider of bouwadviseur te bekijken of deze garanties van toepassing zijn of niet en wat de impact zal zijn op de totale kostprijs.

Ten slotte, om meer context te geven aan wat er op dit moment gebeurt, heeft de bouwconfederatie een enquête gehouden onder 204 bedrijven in de sector. U vindt dit persbericht hier terug.

Delen