Welke stappen komen er allemaal kijken bij de bouw van een huis?

Welke stappen komen er allemaal kijken bij de bouw van een huis?
17 January 2023 -

Denk je eraan om een eigen huis te bouwen? Dan heb je ongetwijfeld meer dan enkele vragen. Het bouwen van een huis is dan ook een grote onderneming waar heel wat bij komt kijken. We zetten de verschillende stappen van het bouwproces op een rijtje.

1. De aankoop van een stuk bouwgrond

Als je beslist om een huis te bouwen, heb je natuurlijk bouwgrond nodig. Heb je al een perceel op het oog? Neem dan zeker eerst contact op met de dienst stedenbouw van de gemeente waar je je wil settelen. Zij kunnen je alles vertellen over de specifieke stedenbouwkundige voorschriften die je moet respecteren. Deze voorschriften verschillen namelijk van gemeente tot gemeente. Hou bij de keuze van de locatie van jouw toekomstige woning rekening met wat er wel en niet toegelaten is.

Check zeker ook of alles in orde is met de bodemkwaliteit van jouw stuk bouwgrond. Het is een must om verschillende grondsonderingen uit te voeren. De testresultaten geven de architect en de stabiliteitsingenieur voldoende informatie om de fundering af te stemmen op de woning die jij op het oog hebt.

2. Het ontwerp van jouw woning

Dromen mag, maar bij het ontwerp van jouw woning moet je behalve met je eigen wensen natuurlijk ook rekening houden met de bouwvoorschriften én met je budget.

Omdat je budget zo bepalend is voor de realisatie van je woning, is het van belang om dit op voorhand duidelijk vast te leggen. Daarvoor is het cruciaal om bij je bank te weten te komen hoe groot jouw leencapaciteit is. Wanneer je je totaalbudget kent, kun je het nettobudget berekenen dat je kunt spenderen aan de werkelijke bouw van je woning.

Denk vooraleer je jouw woning laat uittekenen goed na over wat je precies wil. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over de stijl, het aantal slaapkamers, de noodzaak van een garage, kelder, bureau, dressing, etc.?

Zodra je een voorlopig concept of voorontwerp hebt, kun je aan de hand van een standaard lastenboek het richtbudget opstellen. In de volgende fase tekent je architect het definitieve ontwerp uit en maakt hij het aanvraagdossier voor een bouwvergunning op.

Zodra de bouwvergunning aangevraagd is, kun je je woning meer in detail uitwerken. In deze fase bepaal je het type verwarming, het buitenschrijnwerk, welke technische toestellen je gaat installeren, …

Wanneer je bouwvergunning is goedgekeurd – dit duurt, afhankelijk van het dossier, maximaal 75 of 105 dagen – moet je deze ‘aanplakken’. Daarna hebben omwonenden nog 35 dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Gebeurt dat niet, dan kun je beginnen met de werken.

3. De bouw van jouw huis

Voor de start van de werken wordt jouw bouwdossier overgedragen aan je projectleider. Die zorgt ervoor dat alle vaklui de bouwplannen correct uitvoeren en dat alles binnen de voorziene termijn gebeurt.

Alle betrokken partijen blijven op de hoogte van de vorderingen dankzij regelmatige werfvergaderingen.

De realisatie van een woning gebeurt in drie fases:

Fase 1: de ruwbouw

  • De woning inplanten op de bouwgrond. De gemeente en/of de architect controleren of deze bouwzone overeenstemt met de plannen.
  • Grondwerken: de grondwerker graaft de bouwput uit voor de funderingen en plaatst de rioleringsputten.
  • De fundering storten
  • Onderbouw: na een droogtijd van enkele dagen, gaat de metselaar aan de slag met de muren van de kelder, de kruipruimte of beide.
  • Welfsels plaatsen en druklaag gieten: er worden welfsels geplaatst, die meteen ook de vloer van de benedenverdieping vormen. Over de welfsels wordt een druklaag gegoten.
  • Gemengd metselwerk: de metselaar begint met het gemengde metselwerk (bakstenen, blokken, isolatie) rondom de benedenverdieping en trekt de dragende binnenmuren op. Vervolgens plaatst hij de welfsels van de bovenverdieping en wordt de druklaag gegoten. Daarna gaat hij aan de slag met het gemengde metselwerk op de bovenverdieping, dat eindigt met de puntgevels (in geval van een zadeldak) en het plaatsen van de dorpels.

Fase 2: het dak en het buitenschrijnwerk

  • Buitenschrijnwerk opmeten: de ramen en deuren worden volledig op maat gemaakt en de productie hiervan neemt zes tot acht weken in beslag.
  • Dakgebinte plaatsen
  • Dak waterdicht maken en dakbedekking (dakpannen of leien) plaatsen
  • Dak isoleren
  • Buitenschrijnwerk (ramen en deuren) plaatsen: deze fase maakt de ruwbouw wind- en waterdicht.

Fase 3: de techniek en de afwerking

  • Technische fase 1: de elektricien en de cv-installateur plaatsen alles wat moet worden weggewerkt in de muren.
  • Pleisterwerk: de stukadoors pleisteren de muren.
  • Technische fase 2: contactdozen plaatsen, de cv-installateur of loodgieter plaatst alle leidingen die onder de vloeropbouw zullen komen
  • Isolerende ondervloer plaatsen: een isolerende ondervloer van gespoten polyurethaan wordt afgewerkt met een dekvloer.
  • Binnendeuren en trap opmeten
  • Tegelwerken
  • Technische fase 3: de cv-installateur of loodgieter komt terug om het toilet, de gootstenen, het bad, de radiatoren, … te plaatsen. Hij stelt ook de verwarming in dienst.
  • Binnenschrijnwerk plaatsen
  • Gevel opvoegen en grond nivelleren

Hierna hoef je enkel nog te schilderen!

4. De oplevering

De oplevering van de werken is bedoeld om te controleren of de aannemer en uw architect alles correct hebben uitgevoerd. De wet-Breyne voorziet verplicht in een tweevoudige oplevering voor jouw nieuwbouw: een voorlopige oplevering en een definitieve oplevering, met een tussenperiode van minstens één jaar.

De ‘voorlopige oplevering’ gebeurt meteen na het einde van de werken. Er wordt een vergadering georganiseerd met jou, je architect en de aannemer. Tijdens deze vergadering wordt gecontroleerd of alle werken correct werden uitgevoerd volgens de regels van de kunst en overeenkomen met het ontwerp en het lastenboek. De voorlopige oplevering wordt afgerond met de opstelling van een ‘proces-verbaal van voorlopige oplevering’. Je krijgt dan ook de definitieve sleutels.

Verborgen gebreken die tijdens de garantieperiode nog opduiken, kunnen aangepakt worden voor de definitieve oplevering. Daarna is de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer van toepassing.

Heb je nog vragen over de stappen die komen kijken bij de bouw van een nieuw huis? Neem gerust contact op met onze experts. We helpen je graag!

Delen