Zonnepanelen plaatsen op je nieuwbouwwoning: wat en hoe?
Sinds enkele jaren zie je op steeds meer Belgische daken zonnepanelen opduiken. Maar weet je hoe die functioneren? En waarop je moet letten als je ze wil installeren op een nieuwbouwwoning? We geven je met plezier het antwoord op deze vragen.
Hoe werken zonnepanelen?
De zon is een onuitputtelijke en gratis bron van energie. Dat is al minstens één zeer goede reden om er ook in jouw woning gebruik van te maken. Zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen zetten de energie uit zonnestralen om in elektriciteit. Zonne-energie bestaat namelijk uit fotonen, die opgevangen worden door de panelen. Deze fotonen activeren de elektronen van de siliciumatomen in de zonnepanelen, waardoor er een elektrische stroom ontstaat. Een wisselrichter zet deze vervolgens om in wisselstroom en maakt de elektriciteit geschikt voor gebruik in huis.
Een aangepaste woning
Uiteraard zijn er bepaalde eisen waar je woning aan moet voldoen om zonnepanelen te kunnen installeren. Zo moet het dak niet alleen voldoende zon opvangen, voor een optimaal effect is het ook belangrijk dat het naar het zuidoosten, zuiden of het zuidwesten georiënteerd is. De hellingsgraad van het dak moet tussen de twintig en de zestig graden liggen.
Wat na de installatie?
Vooraleer je je zonnepanelen in gebruik mag nemen, moet je je installatie laten keuren bij een erkend keuringsorganisme. Vergeet ook niet om je netwerkbeheerder op de hoogte te brengen van je zonnepanelen. Ten slotte kun je nog groenestroomcertificaten aanvragen. Waar je dat doet, hangt af van het gewest waar je woont:
-
voor Vlaanderen
-
voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
-
voor Wallonië
Door op een nieuwbouwwoning zonnepanelen te plaatsen, word je zelf een producent van groene stroom. Je hebt dan recht op deze certificaten, die je kunt verkopen op de energiemarkt.
Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de experten van Blavier. We begeleiden je met plezier bij de verschillende stappen van je project.