Nieuwe verwarmingssystemen voor je woning

29 August 2018 - ,

Heb je besloten te gaan bouwen? Proficiat! Binnenkort mag je alle onderdelen kiezen die je bouwproject tot een echte thuis maken. Die stap maakt je plannen alweer een beetje concreter, maar brengt ook heel wat moeilijke vragen met zich mee, niet in het minst vragen over verwarmingssystemen.  Welke technologie kies je dan best? Bestaat er een verwarmingssysteem dat zowel milieuvriendelijk als eenvoudig is, en kan je ook zuinig verwarmen? In dit artikel geven we je graag een antwoord op al je vragen.

Gascondensatieketels: traditionele verwarming in een nieuw jasje

Een gascondensatieketel zit ergens tussen de traditionele verwarmingsketels en de allernieuwste technologie. Deze ketel combineert een bekend concept met ultramoderne technologie voor het ideale rendement. De brandstof wordt efficiënter gebruikt en de ketel recupereert de warmte van het gebruikte gas, voor het wordt afgevoerd langs de schoorsteen. Het resultaat: een lager energieverbruik en dus lagere rekeningen.

Thermische zonnepanelen, de ecologische ondersteuning

Thermische zonnepanelen zijn een handig alternatief voor de productie van warm water of om je traditionele verwarmingssysteem te ondersteunen. Met deze oplossing – niet te verwarren met zonnepanelenbespaar je tot 60% energie de nodig is om voor warm water te zorgen en kan je je huis comfortabel verwarmen. Lijkt je dat wel wat? Je kan ook kiezen voor vlakke thermische zonnepanelen, die zijn iets democratischer geprijsd, of voor zonnepanelen met vacuümbuizen voor zonne-energiesystemen onder druk, die dan weer duurder, maar ook efficiënter en compacter zijn.

Goed voor het milieu én voor je portefeuille: warmtepompen

Een warmtepomp is een handig en milieuvriendelijk systeem dat de thermische energie uit water, aarde of lucht haalt en je huis daarmee comfortabel verwarmt. Dit verwarmingssysteem werkt voor 75% op hernieuwbare energie voor 25% op elektriciteit, die je kan opwekken met behulp van fotovoltaïsche panelen. Zo werk je helemaal met groene stroom! Belangrijk detail: dit systeem vereist grote verwarmingsoppervlakken en is dus ideaal voor vloerverwarming.

Hoe zit het dan met de thermostaat?

Een verwarmingssysteem zonder thermostaat, dat wordt wel erg lastig. Je kan kiezen voor een traditioneel model vanzelf in- of uitschakelt zodra de omgevingstemperatuur lager of hoger is dan de gewenste temperatuur. Er zijn op dat gebied echter veel nieuwe technologische ontwikkelingen, zodat je kan kiezen uit heel wat hoogwaardige thermostaten. Zo zijn er bijvoorbeeld weersafhankelijke thermostaten die de binnentemperatuur aanpast aan de weersomstandigheden, aan de hand van informatie die hij krijgt via een sensor op de gevel van de woning. De allernieuwste uitvinding is een slimme thermostaat: het ultieme instrument om je energiefactuur te verlagen. Het systeem analyseert je verwarmingsgewoonten en past zijn werking aan aan jouw behoeften.

Woningen Blavier geeft je graag raad

Heb je het perfect passende verwarmingssysteem nog niet gevonden? We helpen je met plezier bij je zoektocht. Al meer dan 20 jaar verzamelen we kennis en knowhow, die gebruiken we graag om je doorheen het hele project in alle openheid te begeleiden. Bouwen is immers ook een kwestie van vertrouwen.

Delen