Wat is het beste isolatiemateriaal om aan de energienormen te voldoen?

10 October 2018 -

Optimaal warmtecomfort en tóch een lagere energiefactuur… De voordelen van een huis dat voldoet aan de energienormen, gaan verder dan alleen maar een mooie ‘A’ op je EPC-certificaat. Als je een huis hebt dat optimale energieprestaties levert, is het veel eenvoudiger om de ideale temperatuur te bekomen in putje winter of hartje zomer. Je hoeft veel minder te verwarmen op de koudste dagen, en je toevlucht zoeken in airconditioning op de warmste dagen is eveneens verleden tijd.  Zo bespaar je aanzienlijk wat, zonder er al te veel moeite voor te doen. Maar hoe voldoe je aan de energienormen? Heel eenvoudig: met de juiste isolatie!

Zonder technische kennis is het helaas niet zo gemakkelijk om alle specificaties uit te pluizen en het beste isolatiemateriaal te kiezen. Daarom bieden we je hier een overzicht van de beste isolatiematerialen en hun kenmerken. Lees snel verder!

Lambda-waarde, wat is dat?

Het beste isolatiemateriaal kiezen doe je eerst en vooral door naar de lambda-waarde te kijken. Die geeft het isolatie- of warmtegeleidingsvermogen weer, ofwel in welke mate het materiaal warmte of koude doorlaat van het ene oppervlak naar het andere. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter je woning straks geïsoleerd zal zijn.

Minerale wol: duurzaam en flexibel

Minerale wol is niet meer weg te denken uit de wereld van de isolatiematerialen, omdat het zeer soepel en dus eenvoudig aan te brengen is op oneffen oppervlakken. Of je nu kiest voor glaswol of steenwol maakt niet uit, want met een lambda-waarde van 0,035 W/mK bieden beide opties gegarandeerd een uitstekende energieprestatie. Hoewel minerale wol meestal als dakisolatie wordt gebruikt, is het materiaal door zijn flexibiliteit ook handig om de meest onbereikbare plekjes in de rest van je woning te isoleren. Gebruik je minerale wol voor de isolatie van je dak? Combineer het dan met een dampscherm. Dat is een synthetisch membraan dat je isolatie beschermt tegen vocht afkomstig uit de woning. Kleine tip: voor maximale veiligheid en duurzaamheid kies je het best een isolatiemateriaal dat waterafstotend, niet-ontvlambaar en rotbestendig is.

Polyurethaan: een gevestigde waarde

Hoewel polyurethaan dunner is dan minerale wol, isoleert het met een lambda-waarde van 0,023 W/mK toch beter dan de meeste andere materialen op de markt. Als je polyurethaan gebruikt in de vorm van panelen, kun je het eenvoudig integreren in de steunmuren van je ruwbouw door een luchtspouw van twee à drie centimeter tussen je binnen- en je buitenmuur te laten. Polyurethaan is ook verkrijgbaar als mousse die je op de vloer kunt spuiten om een isolatiechape van 12 cm te verkrijgen.

De kwaliteit van Blavier

Een woning die de energienormen respecteert is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonee. Blavier heeft met meer dan 20 jaar ervaring heel wat expertise en helpt je dan ook graag een energiezuinige woning bouwen die volledig voldoet aan al je wensen en je budget. Omdat we ervan overtuigd zijn dat transparantie een garantie van vertrouwen is, vermelden we alle materialen die we gebruiken bij de bouw van je woning in een gedetailleerd lastenboek.

Delen